Türk doktorlar Sudan'da şifa dağıtıyor

Türk doktorlar Sudan'da şifa dağıtıyor

TİKA tarafından ülkede yaptırılan Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli uzman doktorlar ayda ortalama 10 binden fazla kişiye hizmet veriyor- Başhekim Dr. Akar:- "Nyala şehrinde, beyin ve çocuk cerrahisi sadece bizim hastanemizde var

NYALA (AA) - ABDULLAH ULUYURT - Sudan'da 2014'te açılan Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Türk doktorların da aralarında bulunduğu sağlık çalışanları ayda ortalama on binden fazla kişiye hizmet veriyor.

Yıllardır iç savaşla boğuşan Sudan'ın Güney Darfur eyaletindeki hastane, bölge halkı için büyük önem taşıyor.

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) yapılan, bölgenin en modern hastanesinde 52 Türk, 306 Sudanlı sağlık çalışanı vatandaşlara hizmet sağlıyor.

Hastanede çalışan Türk doktorların tamamı alanında uzman isimler. Bunu bilen Güney Darfurlular da Türk doktorlara tedavi olmak için sabahın erken saatlerinde polikliniklerde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Çad başta olmak üzere çevre ülkelerden de hastaları kabul eden tam teşekküllü hastanede, günde ortalama 450 hastanın tedavisi gerçekleştiriliyor.

- Evde tedavi de uygulanıyor

Hastanenin Başhekimi Dr. Halil Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hastane olarak Darfur'a birçok ilki yaşattık. Nyala şehrinde, beyin ve çocuk cerrahisi sadece bizim hastanemizde var. Ayrıca tomografi cihazı da bir tek Türk hastanesinde mevcut. Görevli doktorlarımız en iyi şekilde hizmetlerini yapıyor. Bu kadar kapsamlı sağlık hizmeti görenler, haliyle tedavilerden de çok memnun kalıyor." diye konuştu.

Türkiye'de uygulanan evde sağlık projesini de bölgede hayata geçirdiklerini ve ihtiyaç sahibi Darfurluların imdadına yetiştiklerini dile getiren Akar, yatalak durumda olan ve hastaneye gelemeyecek hastaları, doktorların evde ziyaret ettiğini, tıpkı hastanede olduğu gibi tedavilerini en iyi şekilde yaptıklarını anlattı.

- Gözlerinin açılacağı günü bekliyor

Türk hastanesi, Güney Sudan'dan Sudan'a sığınan mültecilere de yardım elini uzatıyor. Nyala bölgesindeki kamplarda kalan Güney Sudanlılar, hastaneye getirilerek tedavileri ücretsiz gerçekleştiriliyor.

Abdülaziz Ahmed (14) de Türk hastanesinde ücretsiz tedavi gören hastalar arasında yer alıyor. Hastane doktorları, annesiyle Garsila kentinden Nyala'ya gelen Ahmed'e, kısa süre içinde ücretsiz katarakt ameliyatı yapacak.

Gözlerinin açılmasını çok istediğini ifade eden Ahmed, şöyle konuştu:

"Açıkçası maddi durumumuz iyi değil. O yüzden göz tedavimi hep ertelemek zorunda kaldık. Tabii arkadaşlarımı, ailemi ve her şeyi görmeyi çok istiyordum. Bir yakınımız, Türk hastanesinin bize yardım edebileceğini söyledi. Mahcup olarak geldik fakat hastane yönetimi bizi çok iyi ağırladı. Yakında ameliyatımı olacağım, inşallah görmeye başlayacağım. Bu iyiliği yapanları hayatım boyunca unutmayacağım."

- Hastane bölge ekonomisini de canlandırdı

Hastane, Nyalalılara sadece sağlık değil ekonomik yönden de katkı sağladı. Hastaneyle çevrede yemek alanları, barınma yerleri ve eczaneler de açıldı.

Bölgedeki Türk Eczanesi'nin sahibi Ömer Abdullah Ömer (38), hastanenin açılmasıyla bölgede yeni iş kapıları doğduğunu söyledi.

Ömer, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a duacıyız. Hastane öncesinde buralar bomboş araziydi. Hastane yapıldı ve insanlara iş sahası doğdu. Konuştuğum bütün hastalar Türk doktorlardan ve çalışanlardan çok memnun. Allah Sudan-Türkiye kardeşliğini bozmasın." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :