Türk dizilerinin Latin ezgileriyle dans ettiği ülke: Arjantin

Türk dizilerinin Latin ezgileriyle dans ettiği ülke: Arjantin

Evlerden, dükkanlardan ve arabalardan yükselen Latin müziği, San Telmo Pazarı'ndaki antika eşyalar, güneşli havası ve sıcak insanlarıyla Eva Peron'un izlerini taşıyan Arjantin'de Türk dizileri hayatın bir parçası- Türklerin eve girerken gerçekten ayakkabı

BUENOS AIRES (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Türkiye ile kültür bağlarını Türk dizileri izleyerek pekiştiren Güney Amerika ülkesi Arjantin'i tanımak için, başkent Buenos Aires'te ülke tarihine damgasını vuran "efsanevi First Leydi" Eva Peron'un izlerini takip etmek, ülkeyle özdeşleşen futbol ve tango duraklarına uğramak yeterli.

Arjantin'de "Telenovelas Turcas" diye bilinen Türk dizileri, halkın oturma odalarına Türkiye'yi taşıyor. Dizilerin, Türkiye'ye merakı artırmasının etkisiyle 2014'te Arjantin'den Türkiye'ye gelen turist sayısı 44 bin iken 2015'te bu sayı yaklaşık 83 bini buldu.

Ülkede 2013- 2015 arasında görev yapan Büyükelçilik Müsteşarı Nur Alkış, Arjantinlilerin Türk dizilerine yoğun ilgisinin altında senaryolardaki romantizmin yanı sıra halkın Türk kültürünü yakından tanıma isteğinin etkili olduğunu AA muhabirine şöyle anlattı:

"Şu anda sadece Küçük Gelin dizisinin olduğunu duydum ama Türk dizilerinin yayınlanması Binbir Gece ile başladı. Daha sonra Aşk-ı Memnu, Fatmagül'ün Suçu Ne, Ezel dizileri vardı. Şimdi Türkiye'de yeni Cesur ve Güzel diye bir dizi var. Onu da internetten İspanyolca alt yazıyla izliyorlar."

Dizilere ve Türkiye'deki günlük hayata meraklı Arjantinlilerin gelecek bölümlere ya da Türkiye'deki yaşama dair sorularıyla sık sık karşı karşıya kaldığını belirten Alkış, şöyle devam etti:

"Ben de Arjantinlilere 'Siz bu diziyi neden bu kadar çok seviyorsunuz' diye soruyordum. Onlar da 'Buradaki dizi ve filmlerde romantizm pek yok, olaylar çok hızlı ilerliyor. Ama Türk dizilerinde her şey çok daha romantik. Mesela bir çift var ama aşkları çok yavaş ilerliyor.' diye anlatıyorlardı. Bir de Türk aile yapısına ilgi duyuyorlar. Bana 'Gerçekten Türkler eve girerken ayakkabılarını çıkarıyorlar mı' diye soruyorlardı. Dizideki aile çok zengin de olsa aile yapısının devam etmesini ilginç buluyorlar sanırım. Benzerlik de gördüklerini düşünüyorum. Çocuklarına da dizi karakterlerinin isimlerini veriyorlar. Özellikle 2015'ten sonra doğan çocuklarda Onur ve Şehrazat isimlerinin verildiğini yerel basında da çok okuduk."

- "Evita'nın Buenos Aires'i"

Türkiye ile diziler sayesinde sıcak bağlar kuran Latin Amerika ülkesinin başkenti Buenos Aires, kısa bir turda uğranacak birçok durakla yakından tanınabilir.

Bunlardan ilki, ülkenin siyasi tarihinde ve halkın kalbinde özel bir yere sahip olan, "Pembe Köşk" olarak bilinen devlet başkanlığı binası "Casa Rosada".

Pembe Köşk'ü özel kılan, 1946-55 ve 1973-74 yıllarında Arjantin'in devlet başkanı Juan Peron'un eşi, Maria Eva Duarte de Peron ile özdeşleşmiş olması.

Halkın "Evita" diye seslendiği Peron, yoksullara, çocuklara ve kadınlara yardımlarıyla Arjantinlilerin kalbini kazanmış, 1952'de 33 yaşında kanserden hayatını kaybettiğinde "efsanevi first lady" olarak Buenos Aires'e damgasını vurmuş simge bir isim.

Eva Peron'un "Pembe Köşk"ten halka defalarca seslendiği balkon, bugün hala yerli yabancı turistlerin uğrak noktası.

Peron'un tarihi konuşmalarının yanı sıra "Evita" müzikalinin sembol şarkısı "Don't Cry For Me Argentina"nın söylendiği mekan olarak da hafızalarda yer alan Pembe Köşk, şehrin kalbinde "Mayıs Meydanı" olarak bilinen "Plaza Del Mayo"nun yanı başında yer alıyor.

Arjantin’in kırsal kesimlerinde yoksul bir ailede büyüyen, oyuncu olmak için geldiği Buenos Aires'te evlendiği Juan Domingo Peron'un devlet başkanı olmasıyla First Leydi olan Eva Peron'un kentteki izleri hala canlı.

Büyükelçilik Müsteşarı Alkış, halkın Evita sevgisini "Tüm Arjantin halkının sevdiği biri. Eva Peron ile ilgili kimsenin olumsuz bir şey söylediğini duymadım. Peron yönetimini eleştirenler var ama Eva Peron herkesin sevgisini kazanmış. Çünkü çok ciddi şekilde kadınlar ve çocuklar için çalışmış. Mesela dünyaya örnek bir çocuk köyü kurmuş." sözleriyle aktardı.

Evita'nın ülkedeki izleri Buenos Aires'teki Evita Müzesi'nde, sokaklarda, dükkanlarda ve evlerde asılı fotoğraf ve resimleriyle de kendini gösteriyor.

- Heykelleriyle ünlü La Recoleta'nın en kalabalık noktası: Evita'nın mezarı

Kentin ortasında yer alan, devlet başkanlarının, siyasilerin ve sanatçıların anıt mezarlarının bulunduğu tarihi La Recoleta Mezarlığı da, farklı sanat tarzlarını yansıtan heykelleri, mezar taşı tasarımları ve mimari düzeniyle Buenos Aires'in ilgi odağı.

Birbirine açılan anayollar ve anıt mezarlardan oluşan sokaklar şeklinde düzenlenmiş bu 5 buçuk hektar alanda en çok ilgi gören yer, Eva Peron'un "Duarte de Peron" olarak defnedildiği anıt mezarı.

"Tüm zamanların First Leydisi Evita"nın ebedi istirahatgahını görmek isteyenler mezarlık ziyaretine önce ellerinde haritayla başlasa da, en çok çiçekle bezenmiş ve etrafı en çok turistle çevrilmiş yere yönelerek Eva Peron'un anıt mezarına kolayca ulaşabiliyor.

Anıt mezardaki tek sıkıntı ise yoğun ilgi nedeniyle ziyaretçilerin fotoğraf çekmekte bile zorlanması.

- Maradona'nın duvardaki devasa resmi bile ilgi odağı

Dünya'nın en başarılı futbolcularının vatanı olarak da ünlenen Arjantin, futbolseverlere de hitap eden bir ülke.

Buenos Aires'in La Boca bölgesinde yer alan, Arjantin'in köklü futbol kulüplerinden Boca Juniors'un iç saha maçlarını oynadığı stadyum ziyaretçilerin uğrak yerlerinden.

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak tanınan Maradona'nın da top koşturduğu kulübe ait stadyumun önündeki duvarda yer alan dev Maradona grafitisi, yerli yabancı futbol tutkunu turistlerin fotoğraf albümlerinde mutlaka yer alıyor.

Lionel Messi, Gabriel Batistuta gibi futbol tarihinde iz bırakan futbolcuların yanı sıra Mario Kempes, Carlos Tevez, Sergio Aguero da günümüzde sahalarda yer alan en başarılı Arjantinli futbolcular arasında.

Futbol kenti Buenos Aires'te sokakta top koşturan çocuklara rastlamak, onlarla penaltı atışı yapmak işten bile değil.

- Antika avcılarının mekanı: San Telmo Pazarı

Buenos Aires'in eski yerleşim yerlerinden San Telmo da pazar günleri Plaza Dorrego'da kurulan tezgahlarla bir panayır semti haline geliyor.

Cadde boyunca uçsuz bucaksız uzanan pazara gelenler, antikacıların yanı sıra çadır ve tezgahlarda bozuk paralardan yapılan kolyeler, deri işçiliği çantalar, eski kitap, plak, porselen, oyuncak bebekler, hediyelik eşyalar arasında bütün günü alışveriş yaparak geçirebilir.

San Telmo sokaklarındaki tango ve kukla gösterileri, pazara gelenlere karnaval havası yaşatıyor.

Pazarda Arjantin ile özdeşleşmiş, "mate çayı"nın demlenip içildiği, su kabaklarından ya da gümüşten yapılmış "mate" kaplarının ve bombilla çay çubuklarının binbir çeşiti de satılıyor.

- Arjantin sokaklarında doğan salon dansı: Tango

Boca'ya çalışıp para kazanmak, toprak almak için gelen Avrupalı göçmenlerin başlattığı tango dansı, tüm dünyaya yayıldığı Buenos Aires'te kentin ritmi ve simgesi olmuş.

Özel gösterilerle de sergilenen tango dansına sokakta, restoranda ve kafelerde rastlamak, araçlardan ve dükkanlardan dışarı taşan Latin ezgilerini kentin her yerinde duymak mümkün.

Buenos Aires'e gelenleri rengarenk evleri, duvar resimleri ve kafeleriyle kendine çeken yaya sokağı Caminito da, her köşe başında tango izlenebilecek bir yer olarak gezi ajandalarına not edilebilir.

- İstanbul'dan tek uçakla Buenos Aires

Aradaki mesafe okyanus aşırı olsa da Arjantin'e Türk Hava Yolları'nın (THY) doğrudan uçuşlarıyla ulaşılabiliyor. Brezilya'nın başkenti Sao Paulo'da uçaktan inmeden verilen 1 saat mola dahil 18 saatte tamamlanan uçuşun sonunda yolcuları eksi 6 saat zaman farkıyla Buenos Aires Pistarini Havalimanı karşılıyor.

Türk vatandaşlarının bu sıcak Latin Amerika ülkesine gitmek için vize almasına gerek yok. Umuma mahsus pasaportu olanlar da, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahipleri de 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaf.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :