Türk dizileri Sudan'da beğeniyle izleniyor

Türk dizileri Sudan'da beğeniyle izleniyor

Sudanlı eleştirmen, tiyatrocu ve yönetmen Seyyid, Mısır dizilerinin gerçeği yansıtmaması nedeniyle inandırıcılığın yok olmasının, derinliğiyle ön plana çıkan Suriye dramasının yayılmasına neden olduğunu ifade ederek, 2011 yılında Suriye'de başlayan savaş

HARTUM (AA) - ADİL ABDURRAHİM - Uzun yıllar boyunca Mısır ve kısmen Suriye dizilerinin egemen olduğu Sudan'da Türk dizileri beğeniyle izlenmeye başladı.

Sudan'da Türk dizileri, doğal manzarası, dekorasyonu ve oyuncuların kıyafetleriyle kadın erkek her yaştan ve meslekten izleyicinin beğenisini kazanıyor.

Üniversite öğrencisi Nisrin Mustafa, AA muhabirine, kendisini Türk dizilerine çeken şeyin, dizilerdeki oyuncuların ve hikayelerin yansıttığı romantizm olduğunu söyledi.

Sudanlı eleştirmen, tiyatrocu ve yönetmen Es-Sirr es-Seyyid ise Türk dizilerinin Sudan'da ve Arap ülkelerinin genelinde yayılmasına yardımcı olan birçok etken bulunduğunu kaydetti.

Mısır dizilerinin gerçeği yansıtmaması nedeniyle inandırıcılığın yok olmasının, derinliğiyle ön plana çıkan Suriye dramasının yayılmasına neden olduğunu ifade eden Seyyid, ancak 2011 yılında Suriye'de başlayan savaş sonucu oluşan boşluğun, Sudanlılar tarafından anlaşılan Şam lehçesiyle dublajı yapılan Türk dizileri tarafından doldurulmasının önünü açtığını ve bunun birinci etken olduğunu aktardı.

Seyyid, Türk dizilerinin Arap ülkelerinde yayılmasını sağlayan sebeplerden birinin de dizilerdeki cesaretin yanı sıra samimi ilişkilerden evlilik ve boşanmaya kadar tüm sosyal ayrıntılarda özgürlüğün görülmesi olduğunu ifade etti.

Türk dramasının popüler olmasının nedenlerinden birinin de özellikle dizide konu edilen olaylarının yaşandığı tarihi yerler başta olmak üzere mekana önem verilmesi olduğunu dile getiren Seyyid, bunun yanı sıra diziyi başından beri takip etmek gerekmediğini, istenen yerden ve bölümden izlenebileceğini kaydetti.

Sudanlı Ayet Hüseyin (20) de Seyyid'in söylediklerine katılarak, kendisini Türk dizilerine çeken şeyin sevgiliye gösterilen vefa olduğunun altını çizdi.

-Türk dizileri turizmi teşvikte başarılı

Sudanlı gazeteci Muna Mübarek ise Türk dizilerinde oynayan kadın oyuncuların gösterişli kıyafetleri gibi konularının doğasıyla kadınlara daha yakın olduğunu ve bu nedenle dizileri erkeklerden daha çok kadınların izlediğini belirtti.

Kadınların Türk dizisi tutkusunun nedenlerinden birinin de Arap dizilerinde genelde pek görülemeyen baba, kardeş ve eş gibi erkek profili olduğunu dile getiren Mübarek, söz konusu erkek şahsiyetlerin Arap dizilerindeki otoriter erkeğin yerine sevimli bir kişilik olarak sunulduğunu vurguladı.

Türk dizilerinin hedeflerinden birinin de turizmi teşvik etmek olduğunu ve bu konuda gerçekten başarı sağladığını belirten Mübarek, şahsen kendisinin hayalinin Türkiye'yi ziyaret etmek olduğunun altını çizdi.

Yazar ve Kültür Sanat Editörü Hatem İbrahim Kinani ise hayat şartlarının baskısı, uzun süreli çalışma ve sosyal yükümlülüklere rağmen Sudanlıların dizilerin bölümlerini dikkatlice takip etmelerine çok şaşırdığını belirtti.

Türk dizilerinde konu edilen dede ve nine rolleri gibi kırsal kesimdeki örf ve adetlerin benzemesinin dizilerin Sudan'da yayılmasına katkı sağladığını belirten Kinani, bu benzerliğin Sudan'ın 1821-1885 yılları arasında Osmanlı devletine tabi olması ve bunun dolaylı etkilerinden kaynaklandığını aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :