Türk Diyanet Vakıf-Sen Konya: Kudüs emanettir

Türk Diyanet Vakıf-Sen Konya: Kudüs emanettir

Türk Diyanet Vakıf-Sen Konya Şube Başkanı Atila Ayhan; "Kudüs'ün statüsü uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır" diyerek ABD'ye tepki gösterdi.

Açıklama şöyle: "Bu kutlu beldeyi, binlerce kilometre öteden İsrail'in başkenti ilan etme hadsizliği ABD Başkanı Trump’ı tarihe kara bir leke olarak düşecektir. Yapılan bu girişim Kudüs'ün gaspından başka bir şey değil. Altını çizerek ifade etmek isteriz ki: Kudüs asla İsrail'in başkenti değildir ve olamayacaktır. Hiçbir güç kutlu Nebi’nin Mirac'a yükseldiği Kudüs'ü Müslümanlardan koparamayacaktır.

 

Türkiye Kamu-Sen çatısı altında sendikal faaliyetini sürdüren Türk Diyanet Vakıf-Sen Konya Şubesi ile Kamu-Sen Konya İl Temsilciliğinin organize ettiği “Kudüs kırmızıçizgimizdir” konulu basın açıklaması Hacıveyis zade camiinde Cuma namazının ardında gerçekleştirildi. Başkan Ayhan yaptığı açıklamasında şu sözlere yer verdi. ABD Başkanı tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkent olarak tanınması yönünde bir açıklama yapılmıştır. Bu talihsiz açıklamaya Müslümanlardan olduğu gibi vicdan sahibi her kesimden karşıt sesler yükselmektedir. Kudüs, üç semavi din için de değerli bir mekan olup tarih boyunca uğrunda büyük savaşlar yapılmış kutsal bir mekandır.

 

Kudüs asla İsrail'in başkenti değildir ve olmayacaktır. Müslümanların Kudüs'ü fethiyle beraber burası bir İslam toprağı olmuş; hiçbir zaman bulamadığı huzur ve barışa, Müslümanların egemenliği altında ulaşmıştır. Kudüs; Türk-İslam tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir. Atsız Bey ile 11. yüzyılın son çeyreğinde Türk hâkimiyetine girmiş, bu hâkimiyet Yavuz Sultan Selim Han döneminde kesin bir hal almıştır.

 

KUDÜS'TE SAHİBİNİ BEKLEYEN EMANETİMİZ VAR

 

Sırtlanların arasında kalan yaralı bir aslan olan Osmanlı Devleti, yaklaşık 100 yıl evvel Kudüs'ten ve diğer kutsal bildiğimiz pek çok beldeden çekilmek zorunda kalmıştır. Kudüs'te anılarımız, acılarımız, hüzünlerimiz ve sahibini bekleyen emanetimiz vardır. Kudüs'ün statüsü uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu kutlu beldeyi, binlerce kilometre öteden İsrail'in başkenti ilan etme hadsizliğini yapan Trump’ın bu hamlesi insanlık tarihine kara bir leke olarak düşecektir.Atılan bu adım ile Kudüs'teki Türk-İslam varlığı yok edilmek, 1400 yıl evvel dünyaya ışık saçan kutlu İslam mesajının sesi kısılmak istenmektedir.

Yapılan bu girişim Kudüs'ün gaspından başka bir şey değil. Anlaşılan o ki tüm ikazlara rağmen Kudüs'ün Müslümanlar nezdindeki değeri, muhataplarca idrak edilememiştir. Altını çizerek ifade etmek isteriz ki: Kudüs asla İsrail'in başkenti değildir ve olmayacaktır.

Hiçbir güç kutlu Nebi’nin Mirac'a yükseldiği Kudüs'ü Müslümanlardan koparamayacaktır. Bu adım asla karşılık bulmayacak hiçbir vicdan sahibi tarafından tanınmayacaktır.

 

BU KABUL EDİLEMEZ GİRİŞİMDEN VAZGEÇİLMELİDİR

 

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu yönündeki safsatada diretmek beyhude bir çabadır. Geri adım atılmazsa bölgemiz ve dünya barışı zarar görecek, önlenmesi imkansız hadiselere sebebiyet verecektir.Bilhassa bölge barışı için bu kabul edilemez girişimden vazgeçilmelidir. Aksi takdirde yaşanacak hadiselerden hiçbir Müslüman sorumlu tutulamayacaktır. Bizler, bir İslam beldesi olan Kudüs için; Bosna'da, Türkistan'da, Urmiye'de, Arakan'da olduğu gibi her türlü bedeli ödemeye ve girişimde bulunmaya hazırız.

 

AMERİKAYI NEFRETLE KINIYORUZ KUDÜS KIRMIZIÇİZGİMİZDİR

 

Amerika ve İsrail tarafından Kudüs’ün statüsüne yönelik uluslararası hukuka aykırı çabalar ve kararlar sadece Müslümanların değil bütün insanlığın kalbine saplanmış bir hançer olmuştur. İlk kıblemiz olan kutsal mescidimiz Harem-i Şerif’in yer aldığı Kudüs Müslüman milletlerin ortak davası ve onurudur. Kudüs Yüce Mevla’nın övdüğü peygamberlerin yaşadığı Müslümanların ise ezeli ve ebedi şehridir. Kudüs Filistin Devletinin de başkentidir.

 

Amerika uluslararası hukuka aykırı olarak Kudüs’e yönelik bir karar vermiştir. Bu karar Türk Milleti ve Devleti için yok hükmünde olup, bu hukuksuz kararı da asla tanımıyoruz. Milli ve Manevi hassasiyetleri yüksek Türk Diyanet Vakıf Sen Konya Şubesi olarak zalim Amerika’nın Kudüs statüsüyle ilgili kararını hiçbir şekilde kabul etmiyor, kendisini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Türk Diyanet Vakıf-Sen ve Türkiye Kamu-Sen konfederasyonumuz devletimizin Kudüs ile ilgili alacağı her türlü kararın sonuna kadar yanında olacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”