"Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri" paneli

"Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri" paneli

KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz:- "Vizyonumuz, Türkiye'de üretilmeyen ürünleri üretmek, küreselleşmek ve yıllık üretimde 3 milyon tona ulaşmak"

KARABÜK (AA) - Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, "Vizyonumuz, Türkiye'de üretilmeyen ürünleri üretmek, küreselleşmek ve yıllık üretimde 3 milyon tona ulaşmak." dedi.

Yılmaz, Mimar Sinan Mühendisler Birliği Karabük Temsilciliği tarafından kentteki bir restoranda düzenlenen "Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri" panelinde yaptığı konuşmada, fabrikalarının Türkiye'nin ve bölgenin tek ray üreticisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bugün ray üretmemesi durumunda yurt dışından çok yüksek fiyatlarla ray almasının kaçınılmaz olacağını anlatan Yılmaz, "Vizyonumuz, Türkiye'de üretilmeyen ürünleri üretmek, küreselleşmek ve yıllık üretimde 3 milyon tona ulaşmak." diye konuştu.

Yeni faaliyete aldıkları Kangal Haddehanesi'nde çok çeşitli ürünler üreteceklerini vurgulayan Yılmaz, geçtiğimiz yıl 2 milyon 152 bin ton sıvı çelik ürettiklerini ve bu yılda rakamın bunun biraz üstünde olacağını vurguladı.

Yılmaz, Kangal Haddehanesi'nde düşük karbonlu, yüksek karbonlu çelikler, yaylık çelikler, elektrot çelikleri, civatalık, somunluk, otomotiv endüstrisinde lastikte kullanılan lastik telinin ara mamulünü üreteceklerini bildirdi.

- "Türkiye'nin inşallah teker ihtiyacını karşılıyor olacağız"

Demiryolu Tekeri Fabrikası'nı da gelecek yıl sonunda devreye alacaklarını belirten Yılmaz, "Önemli tesislerden birisi. Türkiye'de ray gibi demiryolu tekeri de üretilmiyor. Bütün ihtiyaçlar dışarıdan karşılanıyor, stratejik bir yatarım. Yaklaşık 185 milyon doları bulacak ana para artı faiziyle birlikte. Dolayısıyla önemli bir yatırım, tümüyle robotlarla yapılacak bir üretim şekli. Bölgenin ve Türkiye'nin inşallah teker ihtiyacını karşılıyor olacağız."

"Haksız rekabete karşı etkin korunma sağlanması lazım." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Çelik sektörünün yani ark ocaklı çelik şirketlerimiz bir yolunu bulmalı. Nasıl olacak bilmiyorum ama ya da kendi doğal seleksiyonu içerisinde olacak. Etkin olmayan kapasitelerin kapatılması teşvik edilmesi lazım. İthalatın değil yerli girdinin teşvik edilmesi, yani artık Türkiye'de Avrupa rayı satılmamalı. Türkiye'deki bütün demiryolu projelerinde yerlinin teşvik edilmesi anlamında bakarsanız bu KARDEMİR özelinde önemli bir destek olur. Kalitesiz ürün ithalatı engellenmeli. Başta enerji olmak üzere maliyetler düşürülmeli."

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da demir çelik sektörünün hem ürün çeşitliliği hem de ihracat anlamında dünyada en hızlı gelişen sektörler arasında yer aldığına işaret ederek, çelik sektörünün içinde bulunduğu durumu anlattı.

MATİL AŞ Genel Müdürü Hüseyin Soykan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sektör Danışmanı Ahmet Taşkın'ın da birer konuşma yaptığı panele, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Karabük Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Yaşar ve demir çelik sektöründe hizmet veren firmaların temsilcileri katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :