Türk biniciliği, 2020'ye 8 atla koşacak

Türk biniciliği, 2020'ye 8 atla koşacak

2020 Tokyo Olimpiyatları'na takım halinde takılmayı hedefleyen Türkiye Binicilik Federasyonu, seleksiyon yöntemiyle geliştirilmiş, üst düzey genetiğe sahip 8 at alabilmek için kolları sıvadı - Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Bora:"Olimpiyatlara kat

ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türkiye Binicilik Federasyonu, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na takım halinde katılabilmek için kolları sıvadı. Bu doğrultuda hazırladığı projeyi Gençlik ve Spor Bakanlığı'na sunan federasyon, seleksiyon yöntemiyle geliştirilmiş, üst düzey genetiğe sahip 8 tane at almayı hedefliyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan federasyon başkanı Bülent Bora, binicilikte başarının yüzde 85 oranında ata bağlı olduğunu belirtti. Başkan Bora, iki canlının birlikte yaptığı spor dalında, atın en önemli malzeme olduğunu söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, olimpiyatlara hazırlanan federasyonlara verilen desteği 4 yıla çıkardığını vurgulayan Bora, "Biz de 2020 hedefleri doğrultusunda hazırladığımız projeyi Bakanlığa sunduk. Olimpiyatlara katılabilecek düzeyde sporcumuz var ama o düzeyde bir müsabakada yarışacak atımız yok. Binicilikte aynı anda iki kalp çarpıyor. Onların uyumu ve konsantrasyonuyla başarı geliyor. Burada büyük rol ata düşüyor. Türkiye'de binicimiz var ama maalesef uluslararası arenada yarışacak atımız eksik." dedi.

Atları temin etmek için iki seçenekleri olduğunu anlatan Bülent Bora, "Bizim önceliğimiz, atların sponsorlar vasıtasıyla satın alınarak federasyon tarafından kiralanması yöntemi. Diğer bir yöntem ise direkt olarak federasyona at satın alınması ama bizim ilk tercihimiz bu değil. Sponsorların atları satın aldığı takdirde biz de masraflarını karşılayarak, bu atları sporcularımız için kiralayacağız." diye konuştu.

Bunun dünyada da uygulanan bir sistem olduğunu dile getiren Bora, "Bizim sporcularımızın olimpiyat seviyesinde tecrübeleri eksik. Bunun nedeni o seviyede atlarının olmayışı. Atımız olduğu takdirde 6 ay, 1 sene gibi bir sürede hepsi olimpik binici seviyesine gelecek. 8 sporcu seçip, 4 yıl boyunca destekleyerek olimpiyata takım halinde katılmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Olimpik seviyedeki bir atın fiyatı 1 milyon eurodan başlıyor"


Atların oldukça pahalı olduğuna dikkati çeken Bülent Bora, "Olimpik seviyedeki bir atın fiyatı, 1 milyon eurodan başlıyor. Daha ekonomik olacağı için genç atları ucuza alıp, binicilerimizle birlikte olimpiyata hazırlamayı ve değerlerini de artırmayı hedefliyoruz. İlk etapta 8 at lazım, 8 sporcunun her birine bir at. Bu sporu olimpik seviyede yapanların 4-5 atı var. Bizim sporcularımızın en az 2 ata sahip olmaları gerek ama biz önce 8 atla bir başlayalım. O seviyede olmasa da antrenman için sporcularımızın 2-3 atı var zaten." diye konuştu.

Engel atlama atı yetiştiriciliğinin Avrupa'da 150 yıldır yapıldığını kaydeden Bora, şunları söyledi:

"Seleksiyon yöntemiyle atları geliştirmişler ve genetik olarak bu iş için uygun hale getirmişler. Hepsinin soyları belli, kütüklerinde yazılı. Başarılı olan atların soy kütüklerini formasyonlarıyla birlikte değerlendirdiğiniz zaman olimpik geleceği olan bir atı tespit etmeniz mümkün olabiliyor. Tabi fiyatı da farklı hale geliyor. Bunun seçimini tek başımıza biz yapmayacağız. Avrupa'daki uzmanlarla birlikte yapacağız. 2016 Rio Olimpiyatları'na giden sporcumuzun (Ömer Karaevli) atı da, ucuz bir maliyetle satın alınmış, 4 sene boyunca yetiştirilerek olimpiyata gitmeyi başarmış bir at. Seçim konusunda sıkıntımız olmayacak, yeter ki gerekli bütçemiz olsun."


- "İş, atı almakla bitmiyor"


Atların alınması için sponsorların bulunabileceğini dile getiren Bülent Bora, "Yarışmacı olarak 6 tane seyis çocuğumuzu destekleyen varlıklı insanlarımız var ancak o seviyede atları almaya korkuyorlar. İş, atı almakla bitmiyor. Atın Avrupa'da yarışma sezonunu takip etmesi çok ciddi masraf. Hiç olmazsa o masrafların bir kısmına katılmak, sponsorları cesaretlendirmek ve teşvik etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na hazırladıkları 4 yıllık bütçe planını sunduklarını belirten Bora, "Bakanlık bize bu bütçeyi tahsis ederse, bunu en rasyonel ve ekonomik şekilde kullanıp, Bakanlığın denetiminde, şeffaf bir şekilde çalışmak istiyoruz. Binicilik, Fransa'nın üçüncü, Almanya'nın 4. sporu. Avrupa'da çok geniş izleyici kitlesi var. Bunun prestij açısından ülkemize çok şey kazandıracağını düşünüyoruz. Bu açıdan bakılınca bir çok uluslararası şirketimiz, başta THY olabilir, bu projenin içinde destekleyici olarak yer alabilir." şeklinde konuştu.

2016 Rio Olimpiyatları'na katılarak, 56 yıl sonra bunun olabileceğini gösterdiklerini, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na daha fazla sporcuyla katılmak istediklerini dile getiren başkan Bora, "Cumhurbaşkanımız'dan destek görmeyi arzuluyoruz. Bu sporun Avrupa'da özel bir yeri var. Türkiye'nin tanıtımını en üst seviyede yapabilecek bir branş." diyerek sözlerini tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :