Türk bilim adamından robotik cerrahide dünyada ilk

Türk bilim adamından robotik cerrahide dünyada ilk

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkölmez, robotik cerrahi ile aynı anda "Böbrek idrar kanalı darlığı" ve "Böbrek taşı" ameliyatı yaparak dünyada bir ilke imza attı- Ankara Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Türk bilim adamı Prof. Dr. Kadir Türkölmez, robotik cerrahi ile aynı anda "Böbrek idrar kanalı darlığı" ve "Böbrek taşı" ameliyatı yaparak dünyada bir ilke imza attı. Hasta, tek seansta yapılan operasyon ile sağlığına kavuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağ üreterin orta kesiminde darlık ve böbrekte 9 milimetrelik taş bulunan 59 yaşındaki bir hastanın rahatsızlığı nedeniyle kendilerine başvurduğunu söyledi.

Türkölmez, hastadaki hem darlık hem de böbrek taşına yönelik, daha önce üç başarısız girişim yapıldığını aktararak, kanalda oluşan darlık, idrarın böbrekten boşalmasına engel olduğu için bu organda şişlik meydana geldiğini anlattı.

Son yıllarda oldukça başarılı sonuçlar veren robotik cerrahi yöntemini, böbrek idrar kanalı darlığını gidermek için uygulamayı planladıklarını ifade eden Türkölmez, hastanın da açık ameliyat yerine kapalı yöntemi tercih ettiğini belirtti.

- "Hasta iki kez ameliyat olmaktan kurtuldu"

Ameliyat esnasında "Da Vinci XI Robotik Sistem" ile hastanın üreter darlığını giderdiklerini anlatan Türkölmez, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

"Böbreğindeki taşı da aynı seansta alabilir miyiz diye araştırma yaptık ama bütün literatür verilerini gözden geçirdiğimizde hem idrar kanalındaki darlığın hem de böbrekteki taşın aynı anda yapıldığına dair hiçbir veriye rastlamadık. Cerrahi işlem sırasında öncelikle robotik cerrahi ile böbrek idrar kanalındaki darlığı düzelttik. Darlığı açtıktan sonra da 'flexible üretroskopi' dediğimiz yöntemi kullanarak böbreğin içerisindeki taşı basketle aldık. Ameliyat yerinden taşı çıkardıktan sonra da tekrar darlığını düzelttiğimiz hastanın ameliyatını tamamladık. Yaptığımız araştırmalarda bunun dünyada ilk defa olduğunu gördük. Bu tip darlık ve taşı olan hastalarımızda yaptığımız ameliyatın yol gösterici olduğunu söyleyebiliriz."

Hastanın iyileşme süresinin açık ameliyatlara göre daha kısa olmasının, robotik cerrahinin en önemli avantajlarından biri kabul edildiğini vurgulayan Türkölmez, bu operasyonda büyük açık yara bulunmadığı için hastanın çok erken dönemde iyileştiğini belirtti.

Hastanın ameliyattan sonraki döneminin de çok başarılı geçtiğini aktaran Türkölmez, "Hastada herhangi bir komplikasyon olmadı. Hastaya en fazla 15 dakikalık bir ilave süre oldu. Tek seansta iki ameliyat birden bitmiş oldu. Hasta bu şekilde iki ayrı operasyon yapılmadan tek bir seansta endoskopik olarak tedavi edildi. Sadece darlığını açsaydık taşına müdahale etmeseydik, hastaya birkaç ay sonra tekrar en az bir saat sürecek ikinci bir ameliyat yapmak gerekecekti. Hasta bu ikinci ameliyattan da bu şekilde kurtulmuş oldu." diye konuştu.

Prof. Dr. Türkölmez, yapılan operasyonla ilgili görüntüleri ve hazırlanan videoları hem Avrupa hem de Amerika'daki kongrelere ve uluslararası yayınlara da sunacaklarını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :