Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi açılışı

Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi açılışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "Her zaman ifade ediyorum; terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur. Terörist insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle bu sıfatı hak eden kişidir. 11 Eylül'de bir avuç teröristin Amerika'ya yaşattığı acı ve

MARYLAND (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her zaman ifade ediyorum; terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur. Terörist insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle bu sıfatı hak eden kişidir. 11 Eylül'de bir avuç teröristin Amerika'ya yaşattığı acı ve dehşetin faturasının tüm Müslümanlara fatura edilmesi asla kabul edilemez" dedi.

Erdoğan, Maryland'daki, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi (Amerika Diyanet Merkezi) açılış töreninde, merkezin tüm Müslümanlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

Merkezin yapıldığı araziye ilişkin, "Bu araziyle veya arsayla tanışmam, oğlumun buradaki eğitim-öğretim yıllarında bir ABD seyahatinde bir ramazan iftarına davet etmişti. Ben de o konteynerin içerisinde oradaki 25-30 kişiyle iftar yapmak suretiyle burayla tanışmıştım" ifadesini kullanan Erdoğan, o konteynerin böyle bir medeniyet merkezine dönüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Temelin yaklaşık 3 yıl önce atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezle ilgili yardımcı olan eski Maryland belediye başkanı ile kendilerini karşılayan mevcut belediye başkanına teşekkür etti.

"Onlar bizlere yardımcı oldular, işte bu medeniyetler arası bir çatışma değil, medeniyetler arası bir ittifaktır, bunun adımı atılmış oldu" diyen Erdoğan, muhteşem bir külliyeyi görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Özellikle, Osmanlı mimarisine göre yapılan 750 kişi kapasiteli bu cami, bizlere adeta Türkiye'de imişiz hissini uyandırıyor. Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi, caminin yanı sıra, konferans salonu, kütüphanesi, misafirhanesi, spor salonu, sosyal tesisleri ve yemekhanesiyle bir de hamamıyla bir külliye. Bu özellikleriyle merkezimiz, ibadethane yanında, sosyal alandaki tüm ihtiyaçları da karşılayabilecek şekilde tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir. Maryland eyaletinde yapılan bu yatırım, hiç şüphesiz civar bölgelerdeki Amerikalı Müslümanlara da hizmet edecektir."

Merkezin mimari güzelliğini "takdire şayan" olarak nitelendiren Erdoğan, "Ama bunun asıl önemli olan yanı ABD'deki Müslüman kardeşlerime vereceği hizmettir, vereceği manevi huzurdur. Bu binalara hayat verecek, adeta ruh verecek sizlerin çalışmaları olacaktır. İslam'ın tüm insanlığı kucaklayan değerlerini, Peygamberimizin sevgi ve merhamet mesajını buradan ABD'ye ve dünyaya duyurma konusunda, merkezimize önemli görevler düştüğüne inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada ve ABD'de ne yazık ki, Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlüğün ve ön yargının yükselişte olduğu bir dönemden geçildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşte onun için bu merkez büyük önem taşıyor. Bugün aramızda bulunan Müslüman derneklerinin ve ABD'de yaşayan her Müslüman'ın, 11 Eylül saldırılarının ardından ülkeye hakim olan olumsuz havayı dağıtmak için çalıştığını çok iyi biliyorum. Her zaman ifade ediyorum, terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur. Terörist, insanlığa karşı işlediği suçlar sebebiyle bu sıfatı hak eden kişidir. 11 Eylül'de bir avuç teröristin Amerika'ya yaşattığı acı ve dehşetin faturasının tüm Müslümanlara fatura edilmesi asla kabul edilemez."

- "Biz dürüstüz, biz dayanışmaya, paylaşmaya hazırız"

Bu üzücü olayın ardından, Müslüman toplumlara ve bireylere karşı önyargıların Amerika Birleşik Devletleri ile Batı'nın tamamında giderek tırmanmayı sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu anda Brüksel'de terör var, Paris'te terör var, unutmayın Türkiye'de terör, bunlarla mukayese edilemeyecek derecede var, Lahor'da bunlarla mukayese edilemeyecek derecede var. Lütfen bunları görelim. Biz 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Teröre verdiğimiz kurban sayısı 40 bini buldu. Fakat biz bütün bunlara rağmen şu anda Batı'da, Türkiye'den kaçıp da dolaşan teröristleri istediğimiz zaman bu teröristleri bize iade etmiyorlar. Geçenlerde Brüksel olayının faili kendilerine haber verdiğimiz bir teröristti, Belçika yönetimine bunu bildirdik. Belçika yönetimi 'Bunun dosyasında herhangi bir şey yok' dedi ve bomba patladı. Kim samimi? Biz dürüstüz, biz dayanışmaya, paylaşmaya hazırız.

Bütün bu üzücü olayların ardından hala Müslümanları birer terörist olarak suçlayanlar ortada dolaşıyor. Çok ilginç, Amerika'da devam eden başkanlık yarışında bazı adayların bu görüşleri savunuyor olmalarını hayretle ve şaşkınlıkla izliyorum. Oysa Müslümanlar bu ülkenin asli unsurları arasında yer alıyor. Toplumun diğer kesimleri gibi Müslümanlar da Amerika'nın gelişmesinde, çok daha güçlenmesinde onlarda aynı şekilde katkı veriyorlar. Sayın Başkan Obama'nın yakın zamanda yaptığı bir konuşmada da değindiği gibi Amerika'da yaşayan Müslüman toplum, Amerikalılık veya Müslümanlık arasında bir seçime zorlanamaz."

Bu önyargıları kırmaya çalışırken ne yazık ki Müslüman kimliğiyle hareket eden gözü dönmüş bazı grupların söylemleri ve tavırlarıyla adeta İslam karşıtı kesimlere hizmet ettiğinin altını çizen Erdoğan, bunların başında DAEŞ, El-Kaide, Boko Haram, El Şebab gibi örgütlerin yer aldığına dikkati çekti.

Bu terör örgütlerinin Türkiye'de ise PKK, DHKP/C, Suriye'nin kuzeyinde PYD, YPG gibi isimlerle yer aldığını vurgulayan Erdoğan, "Ama ne yazık ki dindar görünmek suretiyle bir adım var ki bu beni en çok üzen olaydır. Brookings Enstitüsünde vereceğim konferans öncesinde bu terör örgütleriyle legal görüntüde illegal bir örgüt görüntüsü veren Paralel Devlet Yapısı'nın temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye'deki terör örgütleri değil, Ermeni ASALA örgütü de ordaydı bunlar da oradaydı" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :