Türk-Alman su işbirliği günleri başladı

Türk-Alman su işbirliği günleri başladı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türk-Alman Su İşbirliği Günleri Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada,Almanlarla Türklerin su konusundaki işbirliğinin yeni olmadığını, bu işbirliğinin Abdülhamid Han zamanında dayapıldığını söyledi.

 

Son dört yıldan bu yana GermanWaterPartnership (GWP) tarafından yılda bir kez Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlenen Türk-Alman Su İşbirliği GünleriÇalıştayı’ninbeşincisine bu yıl Konya ev sahipliği yaptı.  Konya Hilton Inn Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, GWP Türkiye Ülke Forumu Başkanı Hans-JoachimWernerve GWP Genel Müdürü ChristineVonLONSKİ katıldı. Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen GWP Türkiye Ülke Forumu Başkanı Hans-JoachimWerner, Türk-Alman Su İşbirliği Günleri kapsamında su ve atıksu teknolojileri alanından kurumlar, yerel yönetim ve firma temsilcileriyle yılda bir kez Türkiye’nin farklı bir kentinde bir araya geldiklerini ve suyun sürdürülebilir ekonomisini masaya yatırdıklarını ifade etti.

UZBAŞ: SU KAYNAKLARI SORUNU TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİRİR

Dünyanın globalleşmesiylebir ülkede yaşanan olumsuzlukların tüm dünyada kendisini hissettirdiğine vurgu yaparak konuşmasına başlayan KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, su kaynaklarının azalmasının sadece bir ülkeyi değil tüm dünyayı ilgilendirdiğine işaret etti.Uzbaş, “Bir yerin mesafesini anlatmak için bağırsan duyulur deriz. Bugün globalleşmenin etkisiyle artık küçük bir köy konumuna gelen dünyada fısıldasak duyulur desek daha doğru bir tanım olur sanırım.Özellikle artan dünya nüfusu ve su kaynaklarının yetersiz hale gelmesi- bunun adına istersek küresel iklim değişikliği diyelim-artık sular bize yetmiyor. Çevre kirliliği haddinden fazla yapılıyor. Bu da bize büyük sorumluluklar yüklüyor.Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. İnsan hayatının ve canlıların birinci derecede ihtiyacı olan temiz su ve temiz çevreyi daha çok para kazanmak adına veya daha fazla güç, nüfus elde etme adına yok etmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu çerçevede insanoğlunun fert olarak kendisini sorgulamasında fayda vardır.Esasında problemin önemli bir kısmı da yönetim kaynaklı.Yönetimdeki etkinsizlik, verimsizlik bu problemlerin artmasına yol açıyor” dedi.

AKYÜREK: ALMANLARLA SU İŞBİRLİĞİMİZ YENİ DEĞİL

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de su teknolojileri, su arıtma teknolojileri konusunda yeni gelişmelerin, yeni programların da tanıtılacağıçalıştayın teknoloji transferi, teknolojik işbirliği ve yeni gelişmelere de vesile olacağını belirterek memnuniyetini dile getirdi.Almanlarla Türklerin su konusundaki işbirliğinin yeni olmadığını belirten Başkan Akyürek, konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Sulama suyu aktarma projesi,Türk-Alman işbirliğinin su alanındaki ilk örneğidir. Abdülhamid Han döneminde yapılmıştır. 100 kilometreye yakın bir kanalla Beyşehir Gölü’nden Konya Ovası’na sulama suyu aktarılmıştır. Böylece Beyşehir bölgesindeki su baskınları önlenmiş, Konya Ovası’ndaki sulanabilir alanların miktarı artırılarak tarımsal üretimde ve üretim çeşitliliğinde yeni bir dönem başlatılmıştır. Bundan 110 sene sonra hükümetimiz, Recep Tayip Erdoğan başbakanlığı döneminde bu projenin devamını getirmiştir.”

AKYÜREK: GÖKSU ARTIK AKDENİZE DÖKÜLMEYECEK

Daha önce Göksu Nehri’nden Akdeniz’e dökülen suların artık Konya Ovası’nda kullanılacağını dile getiren Başkan Akyürek, “Tabiki insan hayatının devam ettirilebilmesi için en önemli üç unsur temiz hava, temiz su ve temiz topraktır. Bu yönüyle diğer yatırımların çok ötesinde çevre ile ilgili aynı zamanda doğanın ve toprağın da korunmasıyla ilgili çalışmalar yapmak da insanlığın geleceği açısından son derece önemlidir. Abdülhamid Han zamanında başlayan Türk-Alman işbirliği Konya Ovası’na su getirmeyi amaçlıyordu.Bir milyon 300 bine yakın merkez nüfusumuz içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere Göksu Nehri’nin sularını şehrimize getiriyoruz. 200 milimetre çapındaki borularla, 88 kilometre uzunluğundaki bir hatla bu çalışma en kısa sürede tamamlanacak. 500 milyon TL’lik bir yatırımla Konya’mızın 50 yıllık su ihtiyacı böylece karşılanmış olacaktır”ifadelerini kullandı.

AKYÜREK: MOR ŞEBEKE TÜRKİYE’DE BİR İLK

Atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suyun yeşil alan sulamasında kullanıldığını ve bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, “Bizim kültürümüzde su azizdir. Yani değerlidir, mübarektir.Bundan dolayıdır ki, su burada çok önemli unsuru işaret etmiş oluyor.Biz de bu konuda önemli yatırımlar yapmaya gayret gösterdik. Görev aldığımız dönemde Konya Atıksu Arıtma Tesisi’ni, Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak hayata geçirerek Tuz Gölü’nü Kurtarma Projesi’nin en önemli ayağı gerçekleştirmiş olduk. Yine bir başka ilke imza atarak Türkiye’de ilk defa Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suları, şehrin yeşil alanında kullanılması ile ilgili bir yatırıma imza attık. Mor şebeke ismini verdiğimiz bu sistem ile şehrin yeşil alanlarını sulamaya başladık” diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ve stant gezilerinin ardından çalıştayın ilk günü tamamlandı. 3 gün boyunca devam edecek olan çalıştay, 8 Ekim 2015 tarihinde son bulacak.