"Türk Akımı'nın ilk hattı 2020'den önce tamamlanır"

"Türk Akımı'nın ilk hattı 2020'den önce tamamlanır"

Oxford Enerji Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Stern:- "Türk Akımı projesinin ilk hattının kesinlikle yapılacağını ve 2020’den önce tamamlanmasını bekliyorum"- "İkinci hattın gerçekleşmesi için AB’nin tavrı önemli"- "Rusya 2020’deki enerji piy

MOSKOVA (AA) – EMRE GÜRKAN ABAY - Oxford Enerji Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Jonathan Stern, Türk Akımı projesinin ilk hattının kesinlikle yapılacağını ve 2020’den önce tamamlanmasını beklediğini belirtti. 

Stern, Moskova’da gerçekleşen "Keşif-Üretim-İşleme" adlı enerji forumunun ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türk Akımı projesindeki ikinci doğalgaz boru hattının gerçekleşmesi için AB’nin tavrının önemli olduğunu söyleyen Stern, "Ancak Türkiye’ye gelecek ilk hattın kesinlikle yapılacağını ve 2020’den önce biteceğini bekliyorum" dedi.

Stern, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan projede daha önce düşünülen 3. ve 4. boru hatlarının ise artık yapılmayacağını savunarak, Rusya’nın bu projeyle 2020 sonrasındaki enerji dinamiklerine yönelik hareket ettiğini dile getirdi.

Küresel emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle hemen hemen tüm ülkelerdeki enerji yatırımlarının azaldığını hatırlatan Stern, bu konuda bir istisna olan Rusya’nın ise Türk Akımı, Kuzey Akım-2 ve Sibirya’nın Gücü gibi projelerini sürdürdüğünü anımsattı.

Stern, Rusya’nın 2020’deki enerji piyasasını baz alarak hareket ettiğini belirterek, "Rusya, yürüttüğü projelerdeki harcamaları üzerinde daha çok kontrol sağlamalı. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde emtia piyasalarında daha karlı bir arz-talep dengesi oluşacağını düşünüyorum. Bu şartlar gerçekleşirse Rusya’nın düşük emtia fiyatlarına rağmen yürüttüğü bu projeler 4-5 yıl içerisinde karlı hale gelecektir" görüşünü de paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı