Türk akademisyen Avrupa'da iklim değişikliğinin etkilerini anlatacak

Türk akademisyen Avrupa'da iklim değişikliğinin etkilerini anlatacak

AÜ Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türe'nin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Macaristan'da gerçekleştirilecek "Sağlıklı Şehirlerin İnşası: Sürdürülebilir, Kapsayıcı ve Esnek" temalı toplantıya Türkiye'den çağrılan tek Türk akademisyen olduğu bildir

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Macaristan'da düzenlediği Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı'na davet edildi.

WHO tarafından 1-3 Mart'ta Macaristan'ın Pecs kentinde gerçekleştirilecek "Sağlıklı Şehirlerin İnşası: Sürdürülebilir, Kapsayıcı ve Esnek" temalı toplantıya katılacak tek Türk akademisyen Prof. Dr. Türe, "İklim Değişikliğinden Kentlerin Nasıl Etkilendikleri ve Risk Alanları" konulu konuşma yapacak.

Türe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu konferansın küresel iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin de gelişmiş ülkeler kadar hassas ve bilgi sahibi olduğunu ortaya koyulması adına önemli bir fırsat olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek istediğini söyledi.

Artık küresel ısınma ve iklim değişikliğinin kentler için en önemli sorunların başında geldiğini vurgulayan Türe, şöyle konuştu:

"İklim değişikliğine karşı son derece kırılgan olan kentler, bir yandan karbon ayak izlerini küçültmeye yönelik çabaların merkezinde yer alırlarken, diğer yandan bu sürece uyum sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak zorundadırlar. Bu nedenle 2010 yılında Dünya Bankası, kentler ve iklim değişikliği konusunu acil gündem maddesi olarak ilan etmiştir. İklim değişikliğine karşı kent sağlığını korumanın en önemli aşaması ise kentlerin bu duruma uyumlu hale getirilmesinden geçiyor. Şehirleri yönetenlerin, iklim değişikliğine uyum sağlarken karşılaştıkları sorunların başında, bilgi eksikliği ve idari ve kurumsal seviyedeki organizasyon eksiklikleri geliyor. Kentlerin sosyal, ekonomik, çevresel, kurumsal ve mekansal boyutlarının hem ayrı ayrı hem de birlikte değerlendirilmesinden elde edilen bilgilere ihtiyaç duyuluyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri karşısında en büyük eksiklikler, kentlerin fiziki altyapısından kaynaklanıyor. Bunu idari ve kurumsal seviyedeki yetersizlikler izliyor."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :