"Turizmi 12 ay canlı tutmalıyız"

"Turizmi 12 ay canlı tutmalıyız"

TESK Genel Başkanı Palandöken:- "Turizmi mevsimsellikten kurtarmalıyız. 12 ay turizm imkanı veren sağlık ve termal turizm yatırımları artırılmalı"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, turizmin mevsimsellikten kurtarılması gerektiğini belirterek, "12 ay turizm imkanı veren sağlık ve termal turizm yatırımları artırılmalı." ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık ve termal turizmin önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin sağlık turizminde dünya çapında önemli yere sahip olduğunu bildiren Palandöken, "Sağlık turizminin yaz aylarında canlanan turizmden daha fazla döviz getirisi var. Ülkemizin sağlık turizmi kapasitesi, tesisleri, doktorları, tedavi imkanları oldukça yüksek. Tedavi ücretlerinin Avrupa'ya göre neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması da birçok turisti çekiyor. Bu yüzden de sağlık turizminde dünyada en çok tercih edilen 12 ülke arasındayız. Dünyada pazar büyüklüğü 100 milyar doları aşan bu sektördeki potansiyelimizi daha fazla değerlendirmeliyiz. Sağlık turizminin canlanması ülke ekonomisine katkı sağlarken işsizliği de azaltacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, termal turizmin de yılın 12 ayında turist çekme imkanı olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin, sağlık turizmin alt dalı olan termal turizmde de dünyada ilk 7 içinde olduğunu aktardı. Ülkede, tedavi edici özelliklere sahip yüksek mineral içeren bin 800'den fazla termal kaynağı olduğunun altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu kaynaklar, iklim güzelliklerimiz ve doğal değerlerimizle birleşince termal turizm için eşsiz bir fırsat ortaya koyuyor. Öyle ki bu özellikler ülkemizde yılda 550 bin turist çekiyor. Sıcak su ve kaplıcalarımızın yılın 12 ayında da turizm imkanı sağlaması ülkemiz için büyük bir şans. Böyle bir şansı iyi değerlendirmeliyiz. 2023'e kadar 500 bin tesis sayısı hedefine ulaşılmalı. Tesis sayısının artışı turist sayısını ve buna bağlı olarak turizm gelirlerini de artırır. Aynı zamanda tesis sayısı arttıkça istihdam oranı da artar. 12 ay turizm imkanı veren sağlık ve termal turizm yatırımları artırılmalı. Turizmin her kolunu mevsimsellikten kurtarıp yılın 12 ayında da canlı tutmalıyız. Turizmi yıl geneline yayarken, esnafı da düşünerek her şey dahil sistemden uzaklaşılmalı."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı