"Turizmde Avrupa pazarı bu yıl daha iyi olacak"

"Turizmde Avrupa pazarı bu yıl daha iyi olacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: -"Avrupa pazarında 2017 rakamlarının 2016'dan iyi olacağını öngörüyoruz"- "Avrupalı turistlerin büyük bir bölümü 2016 yılında gittikleri Yunan adalarından, İspanya'dan farklı izlenimlerle döndüler. Türkiye'yi daha çok tercih

ESKİŞEHİR (AA) - EMRAH YAŞAR - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Avrupa pazarında 2017 rakamlarının 2016'dan iyi olacağını öngördüklerini söyledi.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın Türk turizmi bakımından zor bir yıl olduğunu, ciddi bir dar boğazdan geçildiğini belirterek, sektörün iyi direndiğini belirtti.

2017 yılı için ümitli bir başlangıç yaptıklarını vurgulayan Avcı, Rusya ile yaşanan krizin büyük ölçüde aşıldığını ifade etti. Avcı, "Gerek Sayın Putin'in gerekse Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi iradeleri ile Rusya pazarında çok ciddi bir toparlanma görülüyor. Aynı şey, aynı hızda olmasa bile Avrupa pazarında da görülüyor. Avrupa pazarında 2017 rakamlarının 2016'dan iyi olacağını öngörüyoruz." dedi.

Avcı, çeşitli vesilelerle daha önce de vurgu yaptıkları, yabancı bir tur operatörünün yaptığı araştırmaya değindi. Araştırmaya göre, Türkiye'ye önceki yıllarda gelmiş, ülkeyi tanıyan ve bilen ancak bazı nedenlerle geçen yıl gelmeyenlerin 2016'da gittikleri ülkelerle, geçmişte tanıdıkları Türkiye'yi mukayese imkanı bulduklarını anlatan Avcı, araştırmanın, bu durumdaki turistlerin 2017, 2018 ve bundan sonra da Türkiye'yi tercih edeceklerini açıkça gösterdiğini vurguladı.

Avcı, "Gerçekten daha önce Türkiye'ye gelmiş olanlar 2016'da başka yere gittikleri zaman Türkiye'nin hizmet kalitesini, fiziki altyapısının kalitesini 2016'da gittikleri yerlerle karşılaştırma imkanı buldular ve Türkiye'nin nasıl açık ara avantajlı, fiyat avantajlı bir ülke olduğunu gördüler. Araştırma sonuçlarına göre 2017 ve 2018'de artık Türkiye'yi tercih edeceklerini vurguluyorlardı." şeklinde konuştu.

- Avrupalı siyasetçilerin söylemleri

Avrupa'nın en büyük turizm acentelerinden İngiltere merkezli Thomas Cook şirketinin açıklamalarının yabancı turistlerin Türkiye'ye ilgisini doğruladığını belirten Avcı, şu değerlendirmede bulundu:

"Çünkü Avrupalı turistlerin büyük bir bölümü 2016 yılında gittikleri Yunan adalarından, İspanya'dan farklı izlenimlerle döndüler. Türkiye'yi daha çok tercih edeceklerini beyan ediyorlar. Bunu da rezervasyonlarıyla gösteriyorlar. Bu sevindirici bir gelişme. İnşallah Avrupalı siyasetçilerin, ırkçı ve yabancı düşmanı söylemleri biraz hafifler ve vatandaşlarını bu tür söylemlerle olumsuz yönlendirmeleri ve etkilemeleri biraz son bulursa biz bu yükselişin, Türkiye'ye yönelik bu rağbetin çok daha hızlı gerçekleşeceğini görüyoruz, düşünüyoruz."

Rusya pazarında bir toparlanma olduğunun göstergelere de yansıdığını aktaran Avcı, "Göstergelere bakarak bunu söylüyoruz. 2015 Ocak ayında Türkiye'ye gelen Rus turistlerin sayısı 51 bin. 2016'da ocak ayında Türkiye'ye gelen Rus turistlerin sayısı 21 bine düşmüş. 2017 Ocak ayında tekrar 40 bine çıkmış. 2015 Ocak-Şubatı aylarının toplamında ise Rusya'dan 92 bin giriş var. 2016'da 42 bine düşmüş yarı yarıya azalmış. Bu yıl ocak-şubat aylarında 80 bine çıkmış. Dolayısıyla ocak ve şubat ayı göstergelerimiz Rusya pazarının çok hızla toparlanmakta olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, "Ben benzer bir eğilimin Avrupa'da da olduğunu, şu anda Avrupa ülkelerinden gelecek turistlerde bu kadar hızlı yükseliş görülmüyorsa bunda Avrupa'daki bazı aşırı uç siyasetçilerinin söylemlerinin etkili olduğunu ama Avrupa kamuoyu özellikle Türkiye'ye daha önce gelmiş olanlar inşallah bunları aşacaklar. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye'ye gelecekler." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :