Turizm şehrinde "İngilizce" tiyatro oyunu

Turizm şehrinde "İngilizce" tiyatro oyunu

Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatrosu, İngilizce oyun sahneleyerek, hem turistleri tiyatroya çekmeyi hem de tarihi ve kültürel değerleri oyunlarla anlatmayı planlıyor- Antalya Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Özgür:- "Kendi kültürümüzü, değ

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatrosu ekibi, turistler için İngilizce oyunlar sahnelemeye hazırlanıyor.

Antalya Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 yılın sonunda şehir tiyatrosuna dönüştüklerini ve yaklaşık 3 yıldır da Türkiye'nin en yeni, ancak tecrübeli bir şehir tiyatrosu olduklarını söyledi.

Dönüşümden sonra atılıma geçtiklerini ifade eden Özgür, kurum tiyatrosu olarak Türkiye'de bağımsız çocuk, gençlik ve kukla birimleri bakımından tek olduklarını belirtti.

Tamamına yakını yabancı yönetmen ve danışmanlarla çalıştıklarını anlatan Özgür, "Yaptığımız oyunlar yüzde 99'luk doluluk oranıyla oynuyor. Çocuk, kukla ve gençlik birimlerimiz ayrı uzmanlaşıyor. Her biri birbirinden bağımsız bir sistem kurduk ve Türkiye'de ilk oldu. Bir yıllık program yapabilen tek tiyatroyuz. Avrupa'da da en fazla 6 aylık program yapabilen var, biz 6 ay daha fazla yıllık programlar yapabiliyoruz." diye konuştu.

Özgür, oyuncuların kitapçıklardan tüm sezon hangi gün prova, hangi gün sahne alacaklarını saati saatine bildiğini, turnelerin dahi sürpriz olmadığını kaydetti.

- "Sınavla oyuncu almıyoruz"

Türkiye'de direkt belediye başkanına bağlı tek şehir tiyatrosu olduklarını dile getiren Özgür, normalde şehir tiyatrolarının Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlıklarına bağlı bulunduğunu, bunun da talep ve satın alma süreçlerini uzattığını, sürekli değişimlere yol açtığını söyledi.

Özgür, kalıcı bir tiyatro olduklarını, seçimlerde sadece yöneticilerin değiştiğini ancak tiyatro ekibinin yoluna devam ettiğini ifade etti. Antalya Şehir Tiyatrosu olarak sınavla oyuncu almadıklarına değinen Özgür, "Deneme sürecine tabi tutuyoruz. En az üç yıl, maksimum beş yıl oyun karakterini, potansiyelini tanıyoruz. Ne kadar faydası olabileceğine bakıyoruz, o da bizi tanıyor. Karşılıklı anlaştığımız zaman kadrosuna ulaşıyor." dedi.

- "Seyirci sayısında rekor kıracağız"

Oyuncuların, modern dansı öğrendiğini, müzik dersleri olduğunu, nota bilgilerini yenilediğini, pilates yaptığını vurgulayan Özgür, oyuncusunu sürekli yenileyen, donanım kazandıran bir sistem kurduklarını anlattı.

Ofis çalışanları, teknik ekip dahil toplam 92 kişi olduklarını kaydeden Özgür, "Geçen yılki seyirci sayımız rekordu, bu yıl kendi rekorumuzu egale edeceğiz. 198 oyun oynadık, 47 bin seyirciye ulaştık tek sahnede. Bu seneki hedefimiz 230 oyun oynayıp, seyirci sayısını 60 binlere ulaştırmak. 5 çocuk, 2 kukla ve 7 yetişkin olmak üzere 14 oyunumuz var." dedi.

- "Turistler gelmeze ayaklarına gidip, oynayacağız"

İlgi yoğun olduğu için seyircinin bilet bulmakta zorlandığını belirten Özgür, turizm kenti Antalya'da turistleri de tiyatroya çekmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Turistler otellerden çıkmadığı için oyuna dahil edilemediğini dile getiren Özgür, şöyle konuştu:

"Bununla ilgili projelerimiz var. Var olan oyunlara özellikle çocuk oyunlarını İngilizce oynayıp turistleri merkeze çekmeye çalışacağız. Çekemezsek ayaklarına gidip, otellerde oynamak istiyoruz. Kendi kültürümüzü, değerlerimizi turistlere tiyatro yoluyla anlatmak istiyoruz. Bunu da onların dilinde yapmayı planlıyoruz. Ekibimiz o yüzden İngilizce eğitimi alıyor. Görselliğe daha fazla önem vererek, antik tiyatrolarda oynayacağız ve o zaman turistleri tiyatroya kesin çekeceğiz. Büyük prodüksiyonlarla antik tiyatrolarda sahne alacağız."

Özgür, 64 kişilik oyun ekibinin İngilizce eğitiminin devam ettiğini ve eğitimlerin herkes dili öğrenene kadar süreceğini belirterek, İngilizce oyunun bu sezona yetişmemesi halinde gelecek sezon oynayacaklarını anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :