Turizm Fakültesi’nden engelliler ve turizm söyleşisi

Turizm Fakültesi’nden engelliler ve turizm söyleşisi

Turizm İşletmelerinde Yaşanan Sorunlar Uygulamalı Olarak Anlatıldı

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mete Sezgin’in yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi kapsamında Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi üyeleri, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleriyle buluştu. Görme engelli olmanın zorlukları ve turizm işletmelerinde karşılaşılan sorunların masaya yatırıldığı etkinlikte görme engelli bir turiste nasıl yiyecek ve içecek servisi yapılması gerektiği ise uygulamalı olarak anlatıldı.

TURİZİMDE ENGELLİLERE YÖNELİK UYGULAMALAR YETERSİZ

Süleyman Demirel Kültür Merkezin gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mete Sezgin, “Türkiye’deki engelli nüfusun yaklaşık 9 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, işletme belgeli konaklama tesislerinde engellilere yönelik 1176 adet oda bulunmaktadır. 605 oda ile engellilere yönelik en çok odası bulunan il Antalya’dır. Muğla’da 159 ve İstanbul’da 147 oda engellilere hizmet etmektedir. Bu rakamlar ülkemizde engellilere yönelik uygulamaların yetersizliğini ortaya koymaktadır. Sorunun üstesinden gelinmesi için en önemli yol öncelikli olarak zihinlerdeki engellerin kaldırılmasından geçmektedir. İşletme sahiplerine bu konuda çok görev düşmektedir. İşletmelerde engellilere yönelik uygulamaları yalnızca yasal düzenlemelerle sınırlandırıp gerçekten yararlı uygulamaları gerçekleştirmeleri, sorunun çözümlenmesi açısından oldukça faydalı olacaktır.” dedi.

“ENGELLİ BİREYLERİN SİZLERE İHTİYACI VAR”

Ardından söz alan Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan, öğrencilere görme engelli olmanın zorluklarını, günlük yaşamdaki sıkıntılardan ve özellikle turizm işletmelerinde karşılaştıkları problemleri anlattı. Özağan, “Engelli bireylerin toplumun içine çıkmamasının nedeni fiziksel düzenlemenin yanında gönlümüzdeki engelleri kaldıramamızdan dolayıdır ve biz engelli bireyler olarak toplumun içine çıkmamaya özen gösteriyoruz. Genelde evimizde kapalı kalmaya çalışıyoruz. O yüzden gençler ülkemizin ve özellikle engelli bireylerin sizlere ihtiyacı var. Mevzuatta, yönetmelikte, genelgelerde engellilerle ilgili her türlü düzenleme var ancak uygulamada bazı sıkıntılar var. Aynı zamanda Dünya’da bir ilk Türkiye’de gerçekleştirildi. Başta üniversite gibi, hastane gibi kamuya açık alanların engellilere uygun hale getirilmesi gibi bir yönetmelik hazırlandı ve uygun olmayan yerlere para cezası verildi. Her alan bu şekilde düzenlenirse ne engelliler ne de yaşlılar sıkıntı çeker. Herkes o alanı ortak kullanabilir.” diye konuştu.

Etkinliğin son bölümünde ise görme engelli olmanın zorluklarının katılımcılara hissetmesini sağlamak ve görme engelli bir turiste nasıl yiyecek ve içecek servisi yapılması gerektiği Rixos Otel’in katkılarıyla uygulamalı bir biçimde gösterildi.