Tunus'un maden bölgesindeki "istihdam protestoları"

Tunus'un maden bölgesindeki "istihdam protestoları"

Enerji Bakanı Kadur, üretimi durduran protestolara sahne olan fosfat havzası Gafsa'da bin kişiye iş sözü verdi

TUNUS (AA) - Tunus Enerji ve Maden Bakanı Halid Kadur, bir süredir "istihdam protestolarına" sahne olan ülkenin güneyindeki fosfat havzası Gafsa'da, bin kişinin kamuya ait bir maden şirketinde istihdam edileceğini açıkladı.

Kadur, ülkenin güneyinde yaklaşık bir haftadır devam eden ve fosfat üretiminin durmasına neden olan protestolara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tunus basınında çıkan "protestoların sonlandırılması konusunda hükümetin Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) ile anlaştığı ve 7 bin kişinin istihdam edileceği" şeklindeki haberleri yalanlayan Kadur, "Tunus Ulusal Fosfat Şirketi ve ilgili kimya işleme kurumunda bin kişiye iş imkânı sağlanacağını" söyledi.

Kadur ayrıca, duran fosfat üretiminin yeniden başlaması için bölgedeki göstericilerle müzakerelerin sürdüğünü aktardı.

DEAŞ saldırılarının ardından turizm sektörü büyük darbe alan ve ekonomik darboğaz içinde olan Tunus'ta, en önemli döviz kaynaklarından biri konumundaki fosfat üretimi grev ve protestoların etkisiyle dalgalı bir şekilde seyrediyor.

Tunus'un tek fosfat üreticisi olan ve bölgede 30 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan "Gafsa Fosfat Şirketi", 2017'de 4,5 milyon ton fosfat üreterek bir önceki yıla göre üretimini artırmasına rağmen 2010 yılındaki 8 milyon tonun çok gerisinde bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :