Tunus'taki eski güvenlik mensuplarının "işkence" iddiası

Tunus'taki eski güvenlik mensuplarının "işkence" iddiası

Bir grup eski güvenlik görevlisi, Bin Ali döneminde işkence olaylarına karıştığını iddia ettikleri bazı subayların yargılanmasını istedi

TUNUS (AA) - Tunus'ta bir grup eski güvenlik görevlisi, eski cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali döneminde işkence olaylarına karıştığını iddia ettikleri bazı subayların yargılanmasını istedi.

"1987 Güvenlik Mensupları" olarak bilinen bir grup, Bin Ali dönemi içişleri bakanlığında görevli subayların yargılandığı başkent Tunus'taki 1'inci askeri mahkeme binası önünde bir araya geldi.

Grubun üyelerinden eski asker Salih el-Abidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu davanın askeri mahkemede görülmesinden dolayı hoşnutsuzluğunu ifade ederek, "Askeri yargıya güvenmiyoruz. Çünkü askeri yargı devrimden önce hakkımızda düzmece dava dosyalarıyla ağır hükümler verdi." dedi.

Abidi, grubun bazı üyelerinin, tutukluluk sırasında işkence gördüğünü savunarak, bir arkadaşlarının tutukluluğun ardından artık yürüyemediğini kaydetti.

Grubun savunma heyetinde yer alan avukat Necet el-Abidi ise söz konusu davanın bugünkü duruşmasını, "sanıkların cezasız kalması filminden yeni bir bölüm izledikleri" şeklinde değerlendirerek, "Mahkeme yeni uygulamalar gerçekleştiriyor. Bu da aleni şekilde işlenen ihlallerin, gizli duruşması." diye konuştu.

"1987 Güvenlik Mensupları", Grubu, 1987'de El-Habib Burkiba iktidarına yönelik darbe girişiminde bulundukları gerekçesiyle suçlanmış, Bin Ali de hemen ardından iktidara gelmişti. İçişleri Bakanlığı ve ordudan 90 eski güvenlik görevlisinin mensubu olduğu grup üyeleri, Bin Ali döneminde, yaklaşık bir buçuk sene hepse mahkum edilmiş ve görevden uzaklaştırılmıştı.

Grup, Ocak 2011 devriminden sonra "Bin Ali döneminde görevli bazı subaylar aleyhinde tutukluluk süresince kendilerine işkence yaptıkları" gerekçesiyle dava açmıştı.

"Arap Baharı"nın ilk yaşandığı ülke Tunus'ta 23 yıl (1987-2011) iktidarda kalan Zeynel Abidin Bin Ali, 17 Aralık 2010'da başlayan halk ayaklanmasıyla 14 Ocak'ta devrildikten sonra Suudi Arabistan'a kaçmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :