Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu Başkanı Tabib:- "Tunus'ta mafya, devlet kulislerinde etkin. Yolsuzluk vebası altındayız ve bununla mücadele için kapsamlı ulusal bir stratejiye ihtiyacımız var"- "Zeynel Abidin, yolsuzluk sisteminin başındaydı. O g

TUNUS (AA) - ADİL ES-SABİTİ - Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu Başkanı Şevki et-Tabib, Tunus'ta mafyanın devlet kulislerinde etkin olduğunu, yolsuzlukla mücadele için kapsamlı ulusal bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Tabib, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tunus'ta yolsuzluk dosyalarına gereken hızda bakılmadığını ifade ederek, "Kurul, eğer yolsuzlukla mücadelede uluslararası anlaşmaya ve kanunlara dayanan görevinin yüzde 60-70'ini yerine getirebilirse yolsuzluk büyük ölçüde giderilir." dedi.

Tunus'ta 2011 devriminden bu yana 3 bin dosyadan yalnızca yüzde 10'una bakıldığını hatırlatan Tabib, dosyaların gecikmesinin nedenini, kurulun ve bu konuyla ilgilenen yargı heyetinin yolsuzlukla mücadele imkanlarının kısıtlı olmasına ve lojistik eksiklikler bulunmasına bağlayarak, "Şu an dosyalar üzerinde yalnızca 7 sorgu hakimi ile 7 savcı yardımcısı çalışıyor. Tunus'ta yargı birimlerinde bin 200 kadar hakim eksikliği var." diye konuştu.

Dosyalardan bin 200'ünün devrik lider Zeynel Abidin bin Ali, ailesi ve rejimi, diğerlerinin de devrimden sonraki dönemler için açıldığını belirten Tabib, şunları ifade etti:

"Durum karmaşık. Dosyalarda adı geçen isimler, ekonomik güç sahibi olmalarının yanı sıra dolandırıcılıkta, hukuki ve mali dosyaların işleyişinde şeytani tecrübelere sahip. Ekonomi uzmanları ve bankacılara rüşvet teklif edildi, şantaj yapıldı. Tunus'ta yolsuzlukla mücadele bir macera. İmkanlardaki yoksunluk, dosyalara engel olma girişimleri ile karşı karşıyayız. Ayrıca lobiler güçlü, baskın ve etkin. Bunlardan bazıları hatta birçoğu bir şekilde devlete ve yönetime etki edebiliyor. Zeynel Abidin bin Ali, yolsuzluk sisteminin başındaydı. O gittikten sonra başkaları bu sistemin başına geçti ve çok başlı bir sistem oldu. Bu da durumun karmaşasını artırdı ve sistemin yok edilmesini zorlaştırdı."

- "Türkiye, İtalya, Endonezya gibi yolsuzlukla mücadele eden ülkelerin yaptığını yapmalıyız"

Tabib, "Tunuslular, bir belayla karşı karşıya olduğunu, Allah korusun ülkenin yakında bir mafya devletine dönüşeceğini anlamalı. Para mafyası ve siyaset mafyası Tunus'ta devlet kulislerinde etkin. Bunların tek düşündüğü kendileri ve çocukları. Yolsuzluk vebası altındayız ve bununla mücadele için kapsamlı ulusal bir stratejiye ihtiyacımız var. Milli irade sağlandığında, siyasi irade de sağlanır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, İtalya, Endonezya gibi yolsuzlukla mücadele eden ülkelerin yaptığını yapmalıyız." diyen Tabib, "Söz konusu ülkeler, 'mafya devleti' tecrübe etti ve yaklaşık aynı planı uygulayarak başarılı oldular. Bazı cesur insanlar, bedel ödemek pahasına sorumluluğu üstlendi ve yolsuzlukla mücadele için stratejik bir plan ortaya koydu." dedi.

Tabib, yolsuzlukla mücadele edebilmek için devlet gelirlerinin yetersizliği iddialarına dair şunları kaydetti:

"Bazen kurulun ve gözlem biriminin çalışmalarını engellemeye çalışan gizli ve sessiz bir irade hissediliyor. Soruşturmalar ve araştırmalar yapılıp sonuçlar ilgili bakana sunuluyor. Hırsızlık, kamu malını zimmetine geçirme ve rüşvet konusunda birçok delil var ancak bakan, lobilerin baskısı altında. Söz konusu dosyaları yargıya sevk edemiyor."

Tunus'taki "Inkyfada" sitesinin yayımlandığı belgelerde geçen isimlerin tespiti için alınan tedbirlere de değinen Tabib, "5 Nisan'dan bu yana uzmanlardan oluşan bir ekip kurduk. Yargı birimleriyle koordinasyon halindeyiz. Herkesin savunma hakkı ve masumiyet karinesini göz önünde bulundurarak, en tehlikeli ve eski suçlardan oluşan dosyanın parçalarının toplanması konusunda hükümet ve idari birimlerle koordinasyon sağlayacağız." diye konuştu.

- "Zor şartlar altında çalışıyoruz"

İsmi geçenlerin ellerinde belge ve veriler varsa kurula başvurarak suçlamaları bertaraf edebileceğini ifade eden Tabib, kurulun zor şartlar altında çalıştığını kaydetti.

"İsim veremem ancak Tunus'ta işlenen suçlardan, dernekler kuran ve gelirleri söz konusu derneklere aktaran kamu kurumlarının sorumlu olduğunu söyleyebilirim. Vergilerle ilgili yüz milyarlara varan yolsuzluklar bulunuyor." diyen Tabib, kamu anlaşmaları konusunda büyük yolsuzluklar bulunduğunu, 2014 yılında yüzde 18 olan kayıpların bugün yüzde 30 civarına ulaşmış olabileceğini savundu.

Tabib, suçları ortaya çıkarmada ve yolsuzlukla ilgili şüpheler karşısında maskeleri düşürmek için bir mücadeleye gireceklerini vurgulayarak, "Büyük şüphelerin bulunduğu dosyaları yargıya sevk edeceğiz. Kamu kurumlarındaki görevlendirmelerle ilgili bazı dosyaları ise dikkati çekmek amacıyla idari birimlere göndereceğiz." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :