Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

Tunus'ta yolsuzlukla mücadele

Sayıştay, ülkedeki 27 kamu kurum ve kuruluşunun 2010-2014 yılları arasında on milyonlarca dolarlık usulsüz harcama yaptığını belirledi

TUNUS (AA) - Tunus'ta çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun 2010-2014 yılları arasında on milyonlarca dolarlık usulsüz harcama yaptığı bildirildi.

Sayıştay Birinci Daire Başkanı Necib el-Kıtari, başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, "Hazırladığımız rapor, kamu malının kullanımındaki usulsüzlükleri ve hukuk ihlallerini ortaya koyuyor. Sayıştay, usulsüz harcamalara ve kamu bütçesinin hukuk dışı harcanmasına ilişkin dosyaları adli makamlara iletecektir." dedi.

Sayıştay Birinci Başkan Yardımcısı Nureddin ez-Zevali de yolsuzlukla mücadelenin birincil öncelikleri olduğunu belirterek, yolsuzluk şüphesi içeren dosyaların yargıya taşınacağını kaydetti.

Sayıştay'ın raporunda, 2010-2014 yılları arasında 27 devlet kurum ve kuruluşunun yüzlerce milyon dinar (on milyonlarca dolar) değerinde usulsüz harcama yaptığına yer verilirken, usulsüzlüklerin ayrıntıları ve net tutar belirtilmedi.

Raporda, "kamu harcamalarının prosedürlere uygun şekilde yapılması ve denetimlerin sıkılaştırılması" çağrısında bulunuldu.

- Mayıs ayında başlatılan operasyon

Tunus'ta geçen ay başlatılan operasyonda yolsuzluk, kaçakçılık ve devlet güvenliğini tehdit suçlamaları yöneltilen bazı iş adamları gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında iş dünyasında tanınan Şefik Ceraya, Necib bin İsmail gibi isimlerin yanında gümrük memuru Rıza el-İyari ve 2014'teki cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olan Yasin Şennufi de bulunuyor.

Başbakan Yusuf Şahid, yolsuzluk operasyonuna ilişkin haberlerin basına yansımasının ardından yaptığı açıklamada, "Yolsuzlukla mücadeleden başka seçenek yok. Ya yolsuzluk ya devlet. Ya yolsuzluk ya da Tunus. Ben de tüm Tunuslular gibi devleti ve Tunus'u seçiyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Konuya ilişkin gelişmeler, Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali'nin kayınbiraderi İmad Trablusi'nin Anayasal Hakikat ve Haysiyet Komisyonuna verdiği görüntülü ifadelerin, televizyon kanallarında yayınlanmasıyla başlamıştı.

Trablusi ifadelerinde, "gümrük memurlarına rüşvet vermek suretiyle muz ticaretinde nasıl tekel oluşturduklarını ve haksız kazanç sağladıklarını" itiraf etmişti. Gündeme oturan açıklamaların ardından hükümetin harekete geçmesi siyasi partiler tarafından da desteklenmişti.

Ülkede dün de yolsuzluk dosyalarını inceleyen özel mahkeme, parlamentoda 12 vekille temsil edilen Özgür Yurtsever Birliği Partisi'nin Başkanı Selim Riyahi'nin mal varlığının dondurulmasını kararlaştırmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :