Tunus'ta yerel seçimlere doğru

Tunus'ta yerel seçimlere doğru

Tunus'ta mayıs ayında düzenlenecek yerel seçimlerde tüm seçim bölgelerinde aday listesi onaylanan tek parti Nahda Hareketi oldu- Yerel seçimlerde yüzde 52'si 35 yaş altı, toplam 45 bin 150 adaylık başvurusu Tunus YSK tarafından onaylandı

TUNUS (AA) - Tunus Yüksek Seçim Komisyonu (YSK), 6 Mayıs'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler için yüzde 52'si 35 yaş altı, toplam 45 bin 150 kişinin adaylığının onaylandığını ve Tunus genelindeki 24 vilayetteki 350 yerel yönetim biriminin tamamında adaylık listesi onaylanan tek partinin Nahda Hareketi olduğunu açıkladı.

Başkentte düzenlenen basın toplantısında konuşan Tunus YSK Başkanı Muhammed et-Telili el-Mansari, yerel seçimlerin "başarılı bir biçimde zamanında gerçekleştirilmesi" konusunda şüphe taşımadıklarını söyledi.

Mansari, aday listeleri başvurularının komisyon tarafından incelenmesinin ardından 106 aday listesinin gerekli şartlar yerine getirilmediği için reddedildiğini açıkladı.

Tunus genelindeki 24 vilayete bağlı 350 ayrı yerel seçim noktasında, toplam 7 bin 182 sandalye için yapılacak seçimlerde, Nahda Hareketi Partisi'nin 350 noktanın tamamında, Nida Tunus Partisi'nin 345 noktada seçmen listesi başvurusunun kabul edildiği belirtildi.

Yerel seçimler için yüzde 52'si 35 yaş altı, toplam 45 bin 150 kişinin adaylığının onaylandığı ve Tunus genelindeki 24 vilayetteki 350 yerel yönetim biriminin tamamında adaylık listesi onaylanan tek partinin Nahda Hareketi olduğu açıklandı.

Tunus'taki sol partilerden oluşan Halkçı Cephe'nin ise 119 noktada, Demokratik Hareket'in 69 noktada, Tunus Projesi'nin 67 noktada adaylık listelerinin onaylandığı aktarıldı.

Onaylanan listeler arasında, 1053 parti aday listesi, 156 seçim ittifakı listesi ve 859 da bağımsız liste bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Seçim listeleri reddedilenlerin Tunus'taki mahkemeler aracılığıyla 4 Nisan tarihine kadar temyiz hakkı bulunuyor. Tunus'ta yerel seçimlerdeki temsili arttırmak için aday listelerinde kadın ve erkeklerin eşitlik şartının yanı sıra, 35 yaş altındaki gruba ve engellilere de kontenjan şartı aranıyor.

Tunus'ta adaylık başvuruları geçen hafta tamamlanmıştı. YSK bir hafta boyunca aday listelerinin şartlara uygunluğunu değerlendirmişti.

Tunus, 6 Mayıs 2018'de devrimden sonraki ilk seçimler için sandık başına gidiyor. Partilerin, bağımsızların, seçim ittifakları, Tunus genelindeki 24 vilayetteki 350 yerel yönetim birimi için adaylık başvurularının onay süreci tamamlandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :