Tunus'ta "Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı" protestosu

Tunus'ta "Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı" protestosu

Yakın zamanda onaylanması planlanan tasarıya karşı Tunus parlamentosu önünde protesto düzenlendi

TUNUS (AA) - Burgiba ve Bin Ali döneminde adı çeşitli yolsuzluklara karışmış kişilerin ekonomik hayata yeniden kazandırılmasının hedeflendiği bildirilen kanun tasarısı Tunus'ta çeşitli muhalif grupların katılımıyla protesto edildi.

Tunus'ta Bardo parlamento binası önünde çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ve kalabalık gençlik gruplarının "Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı'na" karşı düzenledikleri ortak protestoda göstericiler bu kanun tasarısının devlette yolsuzluğu yücelttiğine ve kanundan kaçışı teşvik ettiğine dikkati çekti.

Protestocular, söz konusu kanun tasarısı karşıtı yazıların bulunduğu pankart ve dövizler taşıyarak "Affetmek yok, uzlaşı yok", "Halk rejimin yıkılmasını istiyor" "Hesap sormadan uzlaşı yok" şeklinde sloganlar attı.

Gösteride AA muhabirine konuşan Hakimler Cemiyeti Başkanı Ravda Karafi, "Siyasi yönetim, ülkenin ekonomik krizden kurtulması için uzlaşı karşılığında hazineye para aktarılacağı bahanesini uyduruyor. Oysa bu tamamen gerçek dışıdır." dedi.

Söz konusu kanun tasarısının anayasaya ve geçiş süreci adalet mekanizmasına aykırı olduğunu hatırlatan Karafi, "Kamu malına gayri meşru yollarla el koyan memur ve iş adamlarının affedilmesi durumunda bunlar aynı şeyi yeniden yapacaklardır. Bu da yatırım ortamını olumsuz etkileyecektir." diye konuştu.

Tunus Geçiş Süreci Adalet Ağı Başkanı Kemal Garbi de Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı'nın anayasal olmadığını ifade ederek, "Yaz dönemini kanunu geçirmek için fırsat olarak kullanmak istiyorlar." yorumunu yaptı.

Yolsuzluk yapmış iş adamlarının destekleyerek yönetime taşıdıkları siyasilerle aralarından anlaşmaların olduğunu iddia eden Garbi, "Bundan dolayı haksız elde edilmiş siyasi paranın karşısında durulması gerekir" dedi.

Tunus'ta gençlik hareketlerinin çoğunun karşı olduğu kanun tasarısı, yönetim tarafından ekonomik darboğazın tek çıkış yolu olarak görülüyor. Siyasi yönetim söz konusu kanunla ülkenin yeniden yatırımlara kavuşacağını, devletle suçlanan taraflar arasında yapılacak anlaşmalarla ekonomiye yeniden paranın kazandırılacağını söylüyor.

Tunus'ta 2015'in ortalarında gündeme gelen Mali Uzlaşı Kanunu ile Habib Burgiba (1957-1987) döneminden bu yana çeşitli yolsuzluklara karıştıkları gerekçesiyle mallarına el konulan çok sayıda iş adamı ve görevden uzaklaştırılmış üst düzey bürokratın Tunus'a yeniden kazandırılması hedefleniyor.

Başta Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ve parlamentoda uzantılara sahip olduğu iddia edilen bazı kesimler bu kanunun çıkması için çalışmalar yapıyor.

14 Ocak Devrimi sonrasında yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla mallarına el konulan 114 kişi ve Burgiba'dan bu yana devlet içindeki makamını kullanarak şahsi menfaat elde edenlerin, bunu devlete iade ettikten sonra yüzde 5 oranında bir miktarla ülkede ihtiyaç duyulan bir projeye destek vermeleri isteniyor.

1987-2011 tarihleri arasında ülkenin cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin bin Ali'yi ülkeden kaçmak zorunda bırakan "14 Ocak Devrimi" sonrasında Tunus'ta çok sayıda iş adamına yurt dışı yasağı getirilmiş, bankalardaki hesaplarına ve mal varlıklarına el konulmuştu. El konulan mallar ve şirketlerin yönetimi bilirkişilere devredilmişti.

Parlamentoda milletvekiline sahip "Hür Demokrat Parti", "Halk Cephesi" ve "Tunus İrade Hareketi Partisi" gibi siyasi oluşumlar, kanun tasarısının karşısında olduklarını açıkça dile getiriyor.

Koalisyonun başını çeken Nida Tunus Partisi ise ilgili kanunun oluşturulmasında öncülük ederken, Nahda Hareketi Partisi "Anayasaya aykırı olmamak" kaydıyla kanun lehinde oy verileceğini belirtiyor. Kanun tasarısının çıkması gerektiğini dile getiren siyasiler, yolsuzluk iddiasıyla el konulmuş malların iyi işletilemediğini ve devletin zarara uğratıldığını iddia ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :