Tunus'ta maden bölgesindeki "istihdam protestoları"

Tunus'ta maden bölgesindeki "istihdam protestoları"

Tunus'un maden bölgesinde istihdam talebiyle gerçekleşen protestolarda, bir genç kendini yakmaya çalıştı

TUNUS (AA) - Tunus'un maden bölgesi Gafsa vilayetinde, pazar akşamından bu yana istihdam talebiyle devam eden protestolarda bugün bir gencin kendini yakmaya çalıştığı bildirildi.

Tunus'un fosfat madenleri açısından zengin Gafsa vilayetine bağlı kentlerde, hafta sonundan bu yana istihdam talebiyle düzenlenen protestolar sırasında Yasin Dinari isimli bir genç kendini yakmaya çalıştı.

Aktivist Ahmed el-Cedidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mitlavi kent merkezinde düzenlenen gösteri sırasında, orada bulunan sivil kıyafetli bir güvenlik görevlisiyle konuşan gencin kendini yakmaya çalıştığını söyledi.

Cedidi, yüzünde yanıklar oluşan gencin Mitlavi'deki hastaneye kaldırıldığı ve durumunun iyi olduğunu belirtti.

Tunus'un Gafsa vilayetine bağlı kentlerde ulusal Fosfat Madeni Şirketi'nde bin 700 kişilik istihdam kurasının ardından pazar gecesinden itibaren protestolar yaşanmış, güvenlik güçleri göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Gafsa vilayet merkezinde sükunetin sağlandığı ancak fosfat üretiminin durduğu bildirilmişti. Mitlavi kentinde ise belediye binasının çevresinde güvenliği sağlamak için dün gece askeri birliklerin konuşlandırıldığı haberleri gelmişti.

- Oturma eylemi sürüyor

Mitlavi'de Fosfat Şirketine bağlı araştırma merkezi önünde göstericilerin düzenlediği oturma eylemi ise 20 günü aşkın süredir devam ediyor.

Eyleme katılanlar adına konuşan Tarık Berahmi, Mitlavi'de 900'den fazla kişiye istihdam sağlanacağı söylentisinin yayıldığını ancak bunun doğru olmadığını dile getirerek, işe alımlar konusunda yolsuzluk yapıldığını iddia etmişti.

Arap dünyasında birçok liderin sonunu getiren devrimler, Tunus'un Sidi Buzid vilayetinde Muhammed Buazizi isimli bir seyyar satıcının güvenlik güçlerinden gördüğü aşağılayıcı müdahaleyi protesto etmek için kendini ateşe vererek hayatını kaybetmesiyle başlamıştı.

Tunus, yılbaşından itibaren yeni bütçe yasasının getirdiği artan hayat pahalılığı, işsizlik gibi ekonomik temelli çok sayıda protestoya sahne oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :