Tunus'ta Libya'ya Komşu Ülkeler Toplantısı

Tunus'ta Libya'ya Komşu Ülkeler Toplantısı

Tunus, Cezayir ve Mısır, Libya Siyasi Anlaşması'na bağlılıklarını yineledi

TUNUS (AA) - Tunus, Cezayir ve Mısır yönetimleri, Libya krizinin çözümü için, Fas'ın Suheyrat kentinde 2 yıl önce imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'na bağlı olduklarını duyurdu.

Başkent Tunus'ta gerçekleşen Libya'ya komşu ülkeler toplantısında bir araya gelen Tunus, Cezayir ve Mısır dışişleri bakanları Hamis el-Cihinavi, Abdulkadir Mesahil ve Samih Şükri yaptığı ortak yazılı açıklamada, Libyalı taraflara diyalog ve geçiş sürecini en kısa zamanda sona erdirmek için çalışma çağrısı yaptı.

Libya krizinin çözümünde Siyasi Anlaşma'ya bağlı olduklarını yineleyen bakanlar, Libya'ya yabancı güçlerin müdahalesine ve içerde de tarafların siyasi süreci baltalayacak çalışmalarına karşı olduklarını vurguladı.

Çözümün halkın iradesinden doğması gerektiğini belirten bakanlar, ordu başta olmak üzere ulusal kurumların birlik olmasının önemine işaret etti.

Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen General Halife Hafter, dün Libyalılara hitaben televizyondan yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğunu savunmuştu.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde (TM) onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :