Tunus'ta dinarın değer kaybetmesi

Tunus'ta dinarın değer kaybetmesi

Tunus Merkez Bankası Para Politikaları Müdürü Suveylim, ülkede dinarın değer kaybından dolayı endişelenmeye gerek olmadığını, durumu kontrol altında tuttuklarını söyledi

TUNUS (AA) - Tunus Merkez Bankası Para Politikaları Genel Müdürü Muhammed Suveylim son günlerde Tunus dinarının yaşadığı değer kaybından dolayı endişeye gerek olmadığını belirtti.

Başkentte düzenlenen "Tunus Merkez Bankasının Mali Politikaları" adlı panelde konuşan Suveylim "Merkez Bankası Tunus dinarının değerinin korunması için gerekli düzenlemeleri yerine getirecektir." dedi.

Ülkedeki dolar rezervine ilişkin Suveylim "Merkez Bankasının şu anki dolar rezervi 5 milyar dolar" diyerek ülkede ithalat için bu miktarın yaklaşık 104 gün yeterli olacağını belirtti.

Suveylim, geçen kısa dönemde dinarda görülen değer kaybının ülkede "fosfat ve turizm" gibi dolar girdisi sağlayan sektörlerin işlemez durumda olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Üretim olmadan tüketime ilişkin dolar talebinin artmasından dolayı dolarda fiyat artışının gerçekleştiğine dikkati çeken Suveylim "Merkez Bankası 26 Nisan'da bu artışı dengelemek için piyasaya 100 milyon dolar para sürdü." dedi.

Tunus'ta 14 Ocak Devrimi öncesinde bir dolar 1,34 dinardan işlem görürken geçen süre içinde son gelişmelerle bu sayı 2,51'e kadar yükseldi.

Dinarın değer kaybı, başta ekonomi ve yatırım çevrelerinde olmak üzere ülke genelinde endişeyle izlenirken, 1 Mayıs'ta Başbakanlıktan yapılan açıklamada Maliye Bakanı Lemya Zeribi'nin bakanlıktan alındığının duyurulması ülkede ekonomik gidişata ilişkin tereddütlerin artmasına neden olmuştu.

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) ile hükümet arasında 16 Nisan'da gerçekleştirilen kredi görüşmelerinin ardından yapılan açıklamada, 320 milyon dolarlık kredi açılacağı belirtilmiş ve IMF'nin, döviz kurlarına yönelik Merkez Bankasının müdahalelerinin azaltılması tavsiyesinde bulunduğu bildirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :