Tunus'ta asırlık "evlilik"

Tunus'ta asırlık "evlilik"

Tunus'ta 70 yıllık evli İmara ve Hazra çifti, birbirlerine olan aşk ve sevgileri ile herkesi kendilerine hayran bırakıyor

TUNUS (AA) - YASSİNE GAİDİ - Tunus'ta 70 yıldır aynı yastığa baş koyan İmara Fakiri (95) ve Hazra Buzazi (86) çifti, yarım asrı çoktan geride bıraktıkları mutlu evlilikleri ile gençlere ilham kaynağı oluyor.

Ülkenin kuzeyinde Cezayir sınırında bulunan Gar ed-Dima (Kan Körfezi) bölgesindeki bir köyde yaşayan Tunuslu çiftin, 13 çocuğu 67 de torunu bulunuyor.

Geçen yılların birbirlerine olan sevgi ve saygılarını azaltmak bir yana daha artırdığını dile getiren yaşlı çift, pek çok şeyin olduğu gibi sevginin de hızlı tüketildiği bu zamanda basit ama mutlu bir ömür geçirdiklerini söylüyor.

- "Sadece eşimin pişirdiği ekmeği yedim"

İsminin "imar eden" anlamına geldiğini belirten 95 yaşındaki İmara Fakiri, "Ailem bana kendi evimi kendim imar edeyim diye bu ismi vermiş. Ben de ismimin hakkını verdiğimi düşünüyorum. Ailemi kurdum, yıllarca toprakla uğraştım." dedi.

Yaşlı adam uzun süren evliliklerinin ve tükenmeyen sevgilerinin sırrını ise "Evlendiğimiz günden bu yana, eşimin evde kendi elleriyle pişirdiği ekmekten başkasını yemedim." sözleriyle anlattı.

Tunus lehçesinde "bereketli, iyi" anlamına gelen isminin kendisine şans getirdiğini söyleyen 86 yaşındaki Hazra Buzazi de, "Eşimle konuşmayı hiç bırakmadık. Her zaman konuşacak bir konu buluyoruz. Birbirimizi dinliyor birbirimizle konuşabiliyoruz." dedi.

Tunus adetlerine göre yemek sonrası içilen çayların son derece önemli olduğunu anlatan yaşlı kadın, "Çayımı sadece İmara'nın doldurmasına izin veriyorum. Çocuklarım geldiğinde de durum değişmiyor, başkasının elinden çay içmeyi istemiyorum." şeklinde konuştu.

- Evlendiklerinde diktikleri ağacın altında el ele oturuyorlar

Evlendikleri gün diktikleri ağacın altında ilk günkü gibi birbirlerine çiçek veren yaşlı çift, yaz kış birlikte bu ağacın altında oturmaktan büyük keyif aldıklarını ifade ediyor.

Tarla, bağ, bahçe ve ev işlerini hep birlikte yaptıklarını anlatan Tunuslu çift, tavuklarını da el ele besliyor.

Çağın hızının aksine yavaş yaşamayı tercih eden İmara Fakiri ve Hazra Buzazi, basit ama mutlu bir hayatları olduğunu söylüyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :