Tunus'ta Afak Tunus Partisi hükümetten çekildi

Tunus'ta Afak Tunus Partisi hükümetten çekildi

TUNUS (AA) - Tunus'ta ulusal uzlaşı koalisyonunun ortaklarından Afak Tunus Partisi, hükümetten çekilme kararı aldığını açıkladı. Parti Milli...

TUNUS (AA) - Tunus'ta ulusal uzlaşı koalisyonunun ortaklarından Afak Tunus Partisi, hükümetten çekilme kararı aldığını açıkladı.

Parti Milli Konseyi toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, "mevcut siyasi tablo çerçevesinde ulusal uzlaşı hükümetinin temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'nın içinin boşaltıldığı, tarafsızlığını yitirdiği, amaçlarından saptığı ve ülkenin yüksek çıkarlarına hizmet etmediği" belirtildi.

Açıklamada, hükümetten desteğini çektiği bildiren Afak Tunus Partisi, kabinedeki bakanlarını da istifaya çağırdı.

Afak Tunus Partisi, ulusal uzlaşı hükümetinde İstihdam Bakanı Fevzi Abdurrahman ve Çevre ve Yerel Yönetimler Bakanı Riyad el-Muahhar ile temsil ediliyordu. Ancak Muahhar, dün partisinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Tunus'ta çok partili ulusal uzlaşı koalisyonu, parlamentoda en fazla sandalyeye sahip Nahda Hareketi, ikinci en büyük parti Nida Tunus, mecliste bir sandalyeye sahip Cumhuriyetçi Parti, Demokratik Yol Partisi ve koalisyona son olarak katılan ancak kabinede temsil edilmeyen Özgür Yurtsever Birliği partilerinden oluşuyor.

- Kartaca Anlaşması

Tunus'ta 2014 yılındaki seçimden galip çıkan Nida Tunus Partisi'nde görülen iç karışıklıklar ve istifalar sonucu hükümet 2016 yılında meclisten güvenoyu alamayarak düşmüştü.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin talebiyle Kartaca Sarayı'nda birçok siyasi parti ve sivil toplum temsilcisinin katılımıyla başlayan hükümet kurma çalışmaları bir aydan fazla sürmüştü.

Kartaca Sarayı'ndaki görüşmelerin ardından aralarında mecliste en çok vekili bulunan Nida Tunus ve Nahda Hareketi partilerinin de yer aldığı 8 Parti, Kartaca Anlaşması'nı Temmuz 2016'da imzalayarak Yusuf Şahid liderliğinde ulusal uzlaşı hükümeti kurulmasını kararlaştırmıştı.

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT), Tunuslu iş adamlarının bir araya geldiği çatı kuruluş Tunus Ticaret ve Zanaat Sendikası (UTICA) ve Tunus Çiftçi ve Balıkçılar Birliği'nden (UTAP) oluşan üç sivil toplum kuruluşu da Kartaca Anlaşması ismi verilen mutabakatı imzalayarak kurulan ulusal uzlaşı hükümetine desteklerini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :