Tunuslu uçak mühendisi Zevvari suikastının yıl dönümü

Tunuslu uçak mühendisi Zevvari suikastının yıl dönümü

TUNUS (AA) - ENES CANLI - Tunuslu Uçak Mühendisi Muhammed Zevvari'nin, Tunus'un güneyindeki Safaks kentinde evinin önünde İsrail gizli servisi (MOSSAD)...

TUNUS (AA) - ENES CANLI - Tunuslu Uçak Mühendisi Muhammed Zevvari'nin, Tunus'un güneyindeki Safaks kentinde evinin önünde İsrail gizli servisi (MOSSAD) tarafından pusuya düşürüldüğü şüphesi taşıyan suikastın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen olayın üzerindeki sır perdesi aralanmadı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından insansız hava araçları programının başında olduğu belirtilen Zevvari, 15 Aralık 2016 tarihinde, evinin önünde otomobilinin içerisinde silahlı kişiler tarafından öldürülmüştü.

Olay yerinde dört farklı kiralık araç, iki tabanca ve susturucu bulunduğunu açıklayan Tunus İçişleri Bakanlığı, suikastın arkasında yabancı unsurların bulunduğunu belirtti. İlgili soruşturmanın ardından tutuklanan üç kişi geçen haziran ayında serbest kaldı. Tunus makamları davanın uluslararası kurumlarla işbirliği içinde yapıldığını belirtti.

Olayın ardından yerel ve uluslararası basında çıkan haberlerde, Zevvari evinden ayrılmaya çalışırken bir kamyonla aracının önü kesildiği, suikastta iki farklı silahtan on el ateş edildiği ve üçünün Zevvari'nin başına isabet ettiği aktarıldı. Benzer şekilde Zevvari ile iletişime geçmeye çalışan ve yerini tespit etmekle görevli olduğu öne sürülen Tunus asıllı bir kadın Macar gazeteci ve Fas asıllı Belçikalı bir kişinin suikasttan bir gün önce ülkeden ayrıldığı, suikasta yakın noktadaki bir restoranın kamera kayıtlarının bilgisayar korsanları tarafından silindiği iddiaları paylaşıldı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, o dönemde suikastın arkasında İsrail olduğu ihtimaline kapıyı kapatmayarak, "Barış yanlısı değildi. Nobel Barış Ödülü'ne aday da değildi. İsrail menfaatlerini korumak için gerekeni yapar." ifadelerini kullanmıştı.

Hamas, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları araştırma sonucunda suikastın arkasında MOSSAD’ın olduğunu kesin delillerle tespit ettiklerini açıklamıştı. Suikasta Tunus içinde yardım eden başka gruplar olduğuna da işaret eden Hamas, bu gruplar hakkında ise bilgi vermemişti.

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Hamas tarafından yapılan açıklama üzerine, kendilerine bu yönde resmi bir rapor sunulmadığını ve kendi soruşturmalarının da henüz Hamas ile aynı sonuca ulaşıp ulaşmadığı konusunda bilgisi bulunmadığını aktarmıştı.

- Zevvari kimdir?

Tunuslu uçak mühendisi 49 yaşındaki Muhammed Zevvari'nin, Tunus Havayolları'nda çalışırken, 1990'lı yıllarda dönemin Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali dönemindeki baskılardan kaçarak, Gazze'de Hamas ile birlikte çalışmaya başlamıştı.

Tunus'ta yaşanan devrimin ardından 2013 yılında ülkesine dönen Zevvari'nin, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından özellikle 2014’teki son Gazze savaşında kullanılan insansız hava araçları programında önemli rol oynadığı bilgisi verilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :