Tunuslu sufiler ramazanda mutasavvıf geçidinde buluşuyor

Tunuslu sufiler ramazanda mutasavvıf geçidinde buluşuyor

Tunus'ta ramazan ayında geleneksel hale gelen sufi geçidi günümüzde de yaşatılıyor

TUNUS (AA) - MERVA ES-SAHİLİ - Tunus'ta ramazan ayına özel düzenlenen "Sidi Bin Arus Geçidi" ülkedeki birçok mutasavvıf topluluğu bir araya getiriyor.

Başkent Tunus'ta her yıl ramazan ayında şehir festivali düzenleniyor. 10 Mayıs'ta başlayan ve 31 Mayıs'a kadar devam eden festival kapsamında kent çeşitli etkinliklere sahne oluyor.

Festival sufi grupların "Sidi Bin Arus Geçidi"ni de kapsıyor. Ramazan ayına özel etkinlikler kapsamında düzenlenen geçit ülkedeki birçok mutasavvıf topluluğu bir araya getiriyor.

Mutasavvıflar, eski şehrin merkezinden başlayarak caddeler boyunca davul ve bendirle yapılan sema hareketleri eşliğinde geçit düzenliyor.

Ellerinde sancaklar ve bayraklar taşıyan büyük bir grubun çıkışıyla başlayan geçitte, zikir, salavat ve dua sesleri yükseliyor.

Arusiyye tarikatının kurucusu Ahmed bin Arus'un müritleri tarafından geleneksel hale getirilen geçit, günümüzde de yaşatılıyor.

Geçide yalnızca Arusiyye tarikatı müritleri değil ülkedeki diğer sufi tarikatlar da katılıyor.

İseviyye tarikatından Zuheyr Şueyrat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sidi Bin Arus Geçidi'nin ülkedeki mutasavvıfları buluşturduğunu söyledi.

Şueyrat, geçit sırasında hep birlikte özellikle Hazreti Muhammed'e olan sonsuz sevgi ve bağlılığı dile getirdiklerini ifade etti.

İseviyye tarikatında şeyh Mervan el-Cemali de müzik makamlarının gerçekte kökeninin sufi tarikatlarına dayandığını, Endülüs'ün tını ve ritimlerini, İseviyye musikisinden aldığını belirtti.

Cemali, sufi geleneğini yaşatmak gerektiğini, bu tür geçit ve etkinliklerle geleneği canlı tutmanın önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :