Tuncelili kadın arıcının ihracat planı

Tuncelili kadın arıcının ihracat planı

Tunceli'de arıcılıkla uğraşan 57 yaşındaki Fidan Aydın, yurt içi ve yurt dışından gelen organik bal talebini karşılamak için kovan sayısını 100'den 250'ye çıkarmayı planlıyor

TUNCELİ (AA) - Tunceli'de arıcılıkla uğraşan 57 yaşındaki Fidan Aydın, yurt içi ve yurt dışından gelen organik bal talebini karşılamak için kovan sayısını 100'den 250'ye çıkarmayı planlıyor.

Tunceli'nin yaylalarında organik bal üreten Aydın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul'da 22 yıl tekstil işletmesi çalıştırdıktan sonra memleketi Tunceli'ye döndüğünü söyledi.

Aydın, Tunceli'ye 10 yıl önce yerleştiğini ve yörenin arıcılık için son derece elverişli doğaya sahip olmasından dolayı organik bal üretimi için çalışmalara başladığını belirterek, "Tunceli'de organik bal üretmek için IMC Akdeniz Sertifikasyon Enstitüsü ile anlaştım. Organik arıcılığın temelini atabilmek için onlar beni bu işe yönlendirdi, nasıl yapmam gerektiği konusunda bilgilendirdi. Bu işe büyük bir hevesle başlamış oldum. 6 yıldır sertifikalı bal üreterek ülke genelinde satıyorum" diye konuştu.

Tunceli'de üretilen balın kaliteli olduğunu kaydeden Aydın, "Tunceli gerçekten doğa harikası bir kent. Arıcılık konusunda o kadar elverişli ki ballı bitkilerin bir başka yerde bu kadar çok olduğunu düşünmüyorum. Yani muhteşem bir ballı bitki çeşitliliği var. Bu anlamda bizim balımızın kalitesi tartışılmaz. Bunu zaten tescilledik" dedi.

 

- "Talep fazla, karşılayamıyorum"

Ürettiği bala talebin her geçen gün arttığını ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

"Geldiğim noktada kapasiteyi artırmayı düşünüyorum çünkü pazar ağı gelişiyor ve bala talep çok fazla. Şu anda 100 kovan arıyla yıllık 1,5 ton civarında bal üretebiliyorum. Üretimi bu yıl 250 kovana çıkarmak istiyorum. Talep fazla ve karşılayamıyorum. Hayalim, Tunceli balını marka yapmaktı. Bunu bir yere kadar gerçekleştirdik ama henüz yurt dışına bal gönderemedik. Bu yıl içerisinde Çin'den ve İngiltere'den 10 ton bal talep ettiler fakat bizim böyle bir potansiyelimiz olmadığı için görüşmeleri daha sonraki yıllara ertelemek durumunda kaldık."

Yörede 2 bin 500-3 bin metre rakımlı yaylalarda arıcılık yaptığını belirten Aydın, "Arıcılığı bin 518 bitki çeşidinin olduğu bir alanda yaptığımızdan dolayı Türkiye'de balımızın kalitesi tartışılmaz. Bu bal, Türkiye'nin iyi ve zirve yapacak en kaliteli balıdır" dedi.

Aydın, ulaşımın ve elektriğin olmadığı yerlerde arıcılık yaptığını, zaman zaman vahşi hayvanlarla karşılaştığını dile getirerek, doğayı çok sevdikleri için bu hayvanlara zarar vermediklerini söyledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı