TÜMSİAD Genel Kurulu

TÜMSİAD Genel Kurulu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkede yatırım isteniyorsa faizlerin düşmesi gerektiğini belirterek, "İstihdam istiyorsak yatırım olması lazım. Yatırım ne ile olacak? Girişimcinin önüne düşük faizle kredi imkanı sağlayacaksın ki yatırım yapabilsin" dedi.

Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, ülkede daha önce batık bankalar sendromunun yaşandığını vurgulayarak, 'zorunlu tasarruf' adı altında kendi döneminde 13,5 milyar lira ödediklerini söyledi. 

Döneminde konut edindirmede 3,5 milyar lira ödediklerini dile getiren Erdoğan, "Neden? İşte hep bu zulüm sebebiyle. Alan götürdü, alan götürdü. Yüksek enflasyonu görmediler, görmezden geldiler. Çünkü yüksek enflasyonun onlara bir zararı yok ki" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı olarak tezimi yine ileri sürüyorum; Enflasyon sebep değildir. Enflasyon neticedir. Faiz sebeptir, faiz enflasyonu doğurur, bunu böyle biliniz" diyen Erdoğan, ülkede yatırım ve istihdam isteniyorsa faizlerin düşmesi gereken en düşük noktaya inmesi gerektiğini ifade etti.

Yatırımın, "girişimcinin önüne düşük faizle kredi imkanı sağlanması" ile olabileceğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda yüksek banta bakıyorsun 11,7-11,8. En yüksek. Buna komisyonları falan kattığın zaman 15, 16, 17... Gidiyor. Bunun altından kalkılır mı? Bu piyasaya nasıl yansır? Bunun hesabını şöyle bir yaptığımızda maliyetler yükseleceği için patron bunu nereye vuracak? Tabii ki sattığı ürüne vuracak" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, bu durumun inşaat sektöründe de diğer sektörlerde de böyle olduğunu kaydederek, "Ama bakıyorsun birileri çıkıp şunu söylüyor, 'Sanayiye önem vermemiz lazım inşaat sektörüne o kadar önem vermenin anlamı yok.' İnşaat sektörü emek yoğundur. İnşaat sektörü olmadan bir ülkede kalkınma olmaz bunu böyle bilmemiz lazım. Biz en zor zamanda inşaat noktasında ara vermedik, böyle devam ettik. İnşaat ve sanayi bunların at başı gitmesi lazım. Ne sanayiyi ne de inşaat sektörünü terkedeceksin. Ülke büyüyor ya, gelişiyor" diye konuştu.

-"Genç nüfusu yakalayamayan ülke bitmeye doğru gider"

Kentsel dönüşümlerle, değişimlerle modern bir Türkiye inşa edilecekse inşaat sektörünün kesinlikle görmezden gelinemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan, nüfusun da arttığını ancak artışın istenilen düzeyden altta olduğunu, şu anda 77,8 milyonlarda olduklarını, hedeflerinin 2023'te 85 milyon olduğunu, gönüllerinin daha fazlasını arzu ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir ülkenin dinamizminin genç nüfus olduğunu belirterek, genç nüfusu yakalayamayan ülkenin bitmeye doğru gittiğini, şu anda Batı'nın gittiğini aktardı.

Artış oranının yüzde 2'nin üzerinde olması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, bu rakamın veya altının kendilerine yaramayacağını, "Onun için ben buradan açıkça söylüyorum; En az 3, bir defa bizim olmazsa olmazımızdır. Siz sağda solda konuşulanlara, yazılanlara bakmayın. Onlar yine 1'de, 2'de kalsınlar o yazanlar çizenler ama bizler 3'ü, 4'ü düşünmemiz lazım. Beypazarlı amcamızın o nasihatini unutmamamız lazım; 1 olur garip olur, 2 olur rakip olur, 3 olur denge olur, 4 olur bereket olur, gerisi Allah kerim. Buna böyle bakmak lazım" dedi.

Erdoğan, genç ve dinamik nüfusun emeğin sahibi olduğunu, emek olmadan ekonomi olamayacağını, insan olmazsa bunların hiçbirisinin olamayacağını dile getirerek, demokrasi ve ekonomi noktasındaki atbaşı gidişin de sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

-"Kendi çarkları dönüyorsa Türkiye batmış umurlarında değil"

Kendilerinden önceki dönemlerde bütün antidemokratik uygulamaların, baskının, zulmün, adaletsizliğin hatta darbelerin dahi görmezden gelindiğini ve üzerinin örtüldüğünü anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunların huyudur. Yerli, milli olanı görürler, üzerine giderler ama gayrimilli olanı asla görmezler, görmezden gelirler. Kendi çarkları dönüyorsa Türkiye batmış bunların umurunda olmaz. Kendi çarklarını döndürmek için Türkiye'yi bataklığa sürüklemekten de hiç ama hiç çekinmezler İşte paralel yapı konusunda da bizi hiç şaşırtmadılar. Neymiş muhatapları cumhurbaşkanı değilmiş. Sen kimsin ya? Sen kimsin? Bu fakiri milleti muhatap görmüş sen beni muhatap görsen ne yazar görmesen ne yazar.

Bakın işte bunun için TÜMSİAD gibi, MÜSİAD gibi, ASKON gibi daha buna benzer birçok dernek ve vakıf son derece önemlidir. Biz bu ülkede milli iradenin üzerindeki vesayeti kaldırdık. Siz de bu ülkede sermayenin üzerindeki vesayeti kaldırdınız, kaldırıyorsunuz. Biz siyasette tekelleri altüst ettik, siz ekonomide tekelleri sarstınız. Bu şekilde korkmadan, çekinmeden ilerlemeyi sürdüreceğiz. Hepsi bir araya geldi, hala geliyorlar. İçeride, dışarıda demokrasinin, büyük ekonominin, büyük Türkiye'nin ne kadar hasmı varsa ve hazımsızı varsa bir araya geldiler. Fotoğrafa bakın aynı karenin içinde Esed'i görürsünüz, aynı karenin içinde CHP'nin temsilcilerini görürsünüz, aynı karenin içinde diğer muhalifleri görürsünüz. İsrail'i, paralel yapıyı, işte o malum dernekleri, uluslararası bazı örgütleri, sözüm ona insan hakları örgütlerini, gazetecilik örgütlerini görürsünüz."

-"Cezaevlerindekiler gazeteci değil"

Erdoğan, bazı uluslararası gazete derneklerinin gelerek kendilerini güya hesaba çektiğini kaydederek, bu kişilerin kendilerine "Cezaevinde şu kadar mahkum gazeteci var" dediğini, kendisinin "Kaç tane var" diye sorduğunu, sayı veremediklerini aktardı.

Bu kişilerden isim istediğini ancak bu kişilerin isim de veremediğini ifade eden Erdoğan, "O zaman ben söyleyeyim; Bizim şu anda ülkemizin cezaevlerinde mahkum olarak 7 kişi var. Ve bunlar gazeteci değil. Ellerine bir kart tutuşturuyorlar, bunları gazeteci yapıyorlar. Böyle gazeteci oluyorlar. Peki bunlar düşüncesinden, yazısında dolayı mı içeri dirmiş? Hayır. Çoğu zaten bunların DHKP-C terör örgütü mensubu. Ya polis öldürmekten, ya bekçi öldürmekten, ya ruhsatsız silah bulundurmaktan veyahut da banka soymaktan içeri girmiş ve mahkum olmuşlar. Ve bunların da 3 tanesi bizim dönemde, diğerleri bizden önceki hükümetler döneminde" diye konuştu.

Bunu söyleyince sus pus olanların yurtdışına gidince yine aynı şeyi söylemeye devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biraz dürüst olun be, samimi olun be. bunlarda dürüstlük falan da yok. İftira at tutmazsa iz bırakır. Mantık bu, aynen paralel yapının da yaptığı buydu Türkiye'de. İnsanlara nasıl zulmettiler. 16, 17 ay içeride yatırdılar. Bakın kendileri bazıları için neler yazıyorlar çıkarsınlar diye. Peki 14 yaşında Yakup kardeşimizi içeri aldınız. Adam mı öldürmüştü? Ne yaptı da içeride bu kadar tuttuktan sonra 11 sene çocuk yaşta içeri aldınız şimdi de çocuklarından ayrı olarak tekrar içeri alıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı