"Tüketiciler bilinçleniyor"

"Tüketiciler bilinçleniyor"

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Kılıç:- "Mili gelirimizin artması, insanlarımızın bilinçlenmesiyle artık sağlık ve güvenliğin de gittikçe önem kazandığını görüyoruz. İnsanlar artık sadece ucuz ürünleri değil de markası, mod

KOCAELİ (AA) - Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Mikayil Kılıç, mili gelirin artması ve insanların bilinçlenmesiyle artık sağlık ve güvenliğin de gittikçe önem kazandığını gördüklerini belirterek, "İnsanlar artık sadece ucuz ürünleri değil de markası, modeli, üreticisi belli olan ürünleri satın almak istiyor." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nda düzenlenen "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı"nda konuşan Kılıç, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un tüketicinin sağlığı ve güvenliği ile ekonomik çıkarını korumayı amaçladığını söyledi.

Tüketicilerin haklarının 1995 yılında çıkarılan yasayla koruma altına alındığını fakat insanların ilk zamanlar daha çok bunun ekonomik kısmına ağırlık verdiğine dikkati çeken Kılıç, "Mili gelirimizin artması, insanlarımızın bilinçlenmesiyle artık sağlık ve güvenliğin de gittikçe önem kazandığını görüyoruz. İnsanlar artık sadece ucuz ürünleri değil de markası, modeli, üreticisi belli olan ürünleri satın almak istiyor. Tüketiciler bilinçleniyor." diye konuştu.

- "Bol bol mevzuat yapıyoruz"

Kılıç, bakanlığın sorumlu olduğu belli bir ürün grubu olduğunu ve bunların daha çok tekstil, ayakkabı, kırtasiye, deterjan, oyuncak gibi günlük hayatta en çok kullanılan ürünleri kapsadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bunları kullanan insanlar belli bir uzmanlığa sahip değil. Konunun böyle bir yönünün olması bu işi yönetenlere ekstra bir sorumluluk yüklüyor. Çünkü bu ürünleri kullananlar bize güveniyorlar. 'Devlet gereğini yapmıştır biz de alır evimizde kullanırız' diye düşünüyorlar. Biz olaya böyle bakıyoruz, o yüzden özellikle bol bol mevzuat yapıyoruz. Mevzuat yaparken olabildiğince tarafları dahil etmeye çalışıyoruz. Özellikle TOBB ve TESK gibi bizim bu mevzuatı uygulamakla mükellef olduğumuz insanların söz sahibi olmaları gerekir. Uygulamada zorluk çıkarmayacak masa başı yapılmış bir mevzuata insanlar uymakta zorlanıyorlar. Bu bağlamda biz iş birliğine açığız. Görüş alma süreçlerimiz uzun, o süreçler sonunda aktif katılım bekliyoruz, ilgili meslek kuruluşlarıyla bol bol yazışıyoruz."

- "Kırtasiyede güvensizlik yüzde 15'lere kadar düştü"

Kılıç, olayı kaynağından çözmeye gayret ettiklerini vurgulayarak, "Bazı derneklerimiz çok gayretliler, iş birliğine çok açıklar, beraber çok güzel işler yapıyoruz. Örneğin, biz 'TÜKİD' diye bir kırtasiyeciler derneği var, oradaki arkadaşlar 2011 yılında yaptığımız kırtasiyelerdeki kimyasalı kısıtladığımız mevzuatla ilgili çok yakın çalıştılar. Arkadaşlara bol bol ceza da yazdık birkaç yıl ama şu an açıkçası yüzde 50'den başladığımız güvensizlik oranımız yüzde 15'lere kadar çok ciddi rakamlara düştü." ifadelerini kullandı.

Sanayiciye karşı değil, sanayiciyle beraber hareket etme taraftarı olduklarını anlatan Kılıç, bu şekilde birkaç sektörde başarı elde ettiklerini kaydetti.

Kılıç'ın konuşmasının ardından uzmanlar çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :