Tüketici eğitim semineri

Tüketici eğitim semineri

SETBİR Başkanı Tezel:- "Gıda kaynaklı sorunlar, sadece insan sağlığını değil ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını etkilemektedir"- "Dünyada 800 milyon insanın ise aç. İsraf edilen gıda, 1 milyar 600 milyon kişiyi yani açlıkla boğuşan insanların iki kat

ANKARA (AA) - Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, gıda kaynaklı sorunların sadece insan sağlığını değil, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını da etkilediğini belirtti.

SETBİR'in, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki "Sivil Toplum Diyaloğu" programı kapsamındaki tüketici eğitim semineri Holiday Inn Otel'de gerçekleştirildi.

"Gıda katkı maddeleri ve etiket okuma" konulu seminerde konuşan Tezel, dünyada 1 milyar 200 milyon insanın yoksulluk sınırı altında yaşadığını, 800 milyon insanın ise aç olduğunu söyledi. Tezel, "Buna karşın dünyada 600 milyon insan obez. İsraf edilen gıda, 1 milyar 600 milyon kişiyi, yani açlıkla boğuşan insanların iki katını doyurabilecek büyüklüktedir." dedi.

Tüm insanların güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Tezel, "Gıda, yaşam kaynağı olmanın yanı sıra aynı zamanda temel tehdit unsuru da olabilir. Gıda kaynaklı sorunlar, sadece insan sağlığını değil, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını etkilemektedir. Birçok ülkede gıda maddelerinin daha güvenli hale getirilmesi için ilerlemeler sağlanmaktadır. Öte yandan, her yıl milyonlarca insan sağlıksız koşullara maruz kalmış gıdaları tüketerek hastalıklara maruz kalmaktadır." diye konuştu.

Tezel, ekonomi ve sağlık açıdan toplum refahının sağlanması için gıda güvenliği yaklaşımının önemli olduğunu belirterek, "Gıda güvenliği konusu ülkemizin üyelik süreci yaşadığı AB'nin, katılım öncesi stratejisi olarak tüm aday ülkelerden istediği öncelikli konular arasında yer almaktadır. İşte tam da bu sebeplerle SETBİR üyeleri olarak öncelikli konumuz olan gıda güvenliği üzerine hem tüketicilerimizde hem de KOBİ'lerimizde bir farkındalık yaratmak üzere AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında bir projeyi yürütme görevini üstlendik." ifadelerini kullandı.

Seminerde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer de gıda güvenliği ve etiketleri konulu bir sunum yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :