TÜBİTAK'ın 54. kuruluş yıl dönümü

TÜBİTAK'ın 54. kuruluş yıl dönümü

TÜBİTAK Başkanı Ergin:- "Daha fazla ve daha nitelikli akademik bilgi üretmeli, bu bilgiyi ticarileştirebilmeli, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilmeliyiz. FETÖ ile mücadele kapsamında ciddi bir temizlik yaptığımız ve birçok prangasından kurtarmış old

ANKARA (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergin, "Daha fazla ve daha nitelikli akademik bilgi üretmeli, bu bilgiyi ticarileştirebilmeli, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilmeliyiz. FETÖ ile mücadele kapsamında ciddi bir temizlik yaptığımız ve birçok prangasından kurtarmış olduğumuz TÜBİTAK, bu sorumlulukları yerine getirme noktasında tam bir kararlılık içindedir." ifadelerini kullandı.

Ergin, TÜBİTAK'ın 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada,1963'te kurulan TÜBİTAK’ın, 54'üncü yıllarını kutluyor olmanın gururunu yaşadıklarına dikkati çekerek, yarım asırdan fazla zaman diliminde, kuruluş amacına uygun ülkenin bilim ve teknoloji alanındaki etkinliğini artıran çok önemli proje ve çalışmalara imza attığını, TÜBİTAK’ın bu çalışmalarının, ülkenin bugüne kadar gerçekleştirdiği atılım ve kalkınma hamlelerinde önemli ve değerli bir rol üstlendiğini bildirdi.

Türkiye’deki bilim insanlarının, araştırmacıların, mucitlerin en yakın dostu ve destekçisinin TÜBİTAK olduğuna işaret eden Ergin, "Şunu memnuniyetle ifade etmek isteriz ki TÜBİTAK, bu 54 yıl içinde sadece Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olmakla kalmadı, aynı zamanda alanında dünyanın köklü ve prestij sahibi kurumlarından biri olmayı da başardı." ifadelerini kullandı.

Ergin, bilim ve teknoloji alanında mesafe katetmenin ve bu yolla ülkeyi kalkındırmanın, uzun soluklu ve zahmetli bir süreç olduğuna, ülke olarak her geçen gün daha iyi bir noktaya gelindiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak daha katetmemiz gereken önemli mesafeler olduğunu da çok iyi biliyoruz. 2023'ün, 2053'ün, 2071’in Türkiye'si, bugün olduğundan çok daha güçlü, etkin ve lider bir Türkiye olacaktır. Geleceğin Türkiye’si, hiç şüphesiz bugün attığımız adımlarla şekillenecektir. Özellikle bilim ve teknoloji alanında ektiğimiz tohumlar, Türkiye’nin gerçek potansiyelini açığa çıkarmasında son derece belirleyici olacaktır. Bunu başarabilmek için ülkemizde bilimsel düşünceyi hakim kılmalıyız. Sorunlarımıza bilim eksenli çözümler üretmeliyiz. Teknolojiyi kullanan bir toplum olmanın ötesinde teknoloji geliştiren bir toplum inşa etmeliyiz. Daha fazla ve daha nitelikli akademik bilgi üretmeli, bu bilgiyi ticarileştirebilmeli, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilmeliyiz."

TÜBİTAK olarak bu noktada çok ağır bir sorumluluk üstlendiklerine işaret eden Ergin, "TÜBİTAK olarak, bu noktada çok ağır bir sorumluluk üstlendiğimizi biliyoruz. Son dönemde, FETÖ ile mücadele kapsamında ciddi bir temizlik yaptığımız ve birçok prangasından kurtarmış olduğumuz TÜBİTAK, bu sorumlulukları yerine getirme noktasında tam bir kararlılık içindedir." ifadesini kullandı. Ergin, gerçekleştirilecek yapısal reformlarla TÜBİTAK'ın, sorumluluk taşıdığı tüm alanlarda, çok daha kaliteli ve başarılı çalışmaları hayata geçireceğini bildirdi.

Ergin, TÜBİTAK için son derece anlamlı olan bu günde, 2017 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülleri’nin kazananlarını açıklamanın heyecanını da yaşadıklarını vurgulayarak, her yıl düzenli dağıtılan bu ödüllerle, "marifet iltifata tabidir" ilkesini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Ödüller vesilesiyle hem insanın özgüvenini artırmaya katkı sağladıklarını hem de toplumun, özellikle de gençlerin dikkatini bilime daha fazla çekme fırsatı da bulduklarına dikkati çeken Ergin, genellikle yıl sonunda gerçekleştirilen ödül töreninin Cumhurbaşkanın himayelerinde ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşiyor olmasının ise hem kendileri hem de bilim insanları için ayrı bir motivasyon ve moral kaynağı olduğuna işaret etti.

Ergin, dünyada lider bir ülke olmanın, lider kurumlarla ve alanlarında dünya çapında söz sahibi olan bireylerle gerçekleştiğini belirterek, "Bugün 54’üncü yılını kutlayan TÜBİTAK, bilim ve teknoloji alanında dünyanın öncü kurumlarından biri olmaya adaydır. 54 yıllık birikim ve tecrübemiz bize büyük güç katmaktadır. TÜBİTAK olarak heyecanımızdan zerre miktarınca dahi bir eksilme olmadığını, henüz bugün yeni kurulmuş bir kurum gibi enerji dolu, dinamik ve heyecanlı olduğumuzu da ifade etmek isteriz. Bu vesileyle TÜBİTAK’ın 54’üncü yılının kurumumuz, bilim ve teknoloji ekosistemimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :