TÜBA Ödül Töreni

TÜBA Ödül Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değildir. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurunun yüksekliğinin kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığını belirterek, "Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, ülkeye, millete ve insanlığa hizmet etmek için çalışmanın, kararlılığın ve vizyonun önemine işaret etti. Bu anlayışla son 15 yılda Türkiye'yi bilimin her alanında ileriye taşıyacak, bu çalışmalarla eserleri ortaya koyacak desteği verdiklerini belirten Erdoğan, fen ve mühendislik bilimleri, savunma sanayi başta olmak üzere her alanda devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, 15 yıl önce iktidara geldiklerinde, savunma sanayisinde her ürünü dışarıdan isteyen bir ülkenin bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte Amerika'nın, Batı'nın kapılarında kuyruğa giren ve her söylediğimizde aldığımız cevap şudur, 'Kongre müsaade etmiyor.' Öbür tarafa gidiyorsunuz, öyle rakamlar çıkıyor ki karşınıza, almak adeta mümkün değil. Bir başkasıyla konuşuyorsunuz, önümüzde İsrail, 10 tane insansız hava aracı alacaksınız, tamir ve bakım gerekiyor, elli dereden elli türlü su getiriyorlar size.

Ama kötü komşu, bizi ev sahibi yaptı. Ve biz şimdi insansız hava aracımızı da yapıyoruz, silahlı insansız hava aracımızı da yapıyoruz. Şimdi inşallah tanklarımıza başlıyoruz, zırhlı taşıyıcılarımızı yapıyoruz. Artık ihtiyaçlarımızın büyük bir kısmını kendi ürünlerimizle karşılar hale geldik. Kendi kendimize yetmek zorundayız."

- "Tekrar ülkemize getirmenin çabası içindeyiz"

Bilim insanı ile siyasetçinin el ele vermek durumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, sağlık bilimlerinde Türkiye'yi, Batı ülkelerinin dahi önüne geçiren gelişmelerin önünün açıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal bilimlerde, yurt içinde ve yurt dışında çok önemli çalışmalara imza atan ciddi bilim insanlarının yetişmesini sağladıklarını, bugün gelinen yerin önemli ama yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye'nin yıllarca "yurt dışına beyin göçü veren bir ülke" olarak anıldığına değinen Erdoğan, "Bugün yetişmiş insanlarımızı ülkemizde tutmanın yanında, yurt dışına gitmiş olanları tekrar ülkemize getirmenin çabası içindeyiz." dedi.

Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere bu konuda önemli çalışmalar yürüten tüm kurumlara teşekkürlerini ileterek, özel sektör kuruluşlarıyla, sanayici ve iş adamlarının da bu sürece daha fazla katkı yapmasını beklediklerinin altını çizdi.

Ülkenin geldiği yer itibarıyla, kimsenin yurt dışına gittiğinde daha fazla imkana, fırsata ve desteğe kavuşamayacağını rahatlıkla söyleyebildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Batı ülkelerinde 2008 küresel finans krizinin yıkıcı etkileri hala hissediliyor. İşte son büyüme oranını gördünüz, yüzde 11,1 ile dünyada bir numara olduk. Bu kriz ülkemizi teğet geçtiği için hızla toparlandık ve rekor büyüme oranını yakaladık. Hatta 15 Temmuz darbe girişimi gibi tarihi bir şoku dahi çok kısa sürede atlattık. Ülkemiz ekonomisini hedef alan gizli açık, pek çok saldırıyı da püskürttük. Onun için bu üçüncü çeyrek gerçekten çok çok önemliydi, inanıyorum ki yıl sonu itibarıyla da herhalde bizim yüzde 7,5 civarında bir büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız."

- "350 bin firmaya, 220 milyar lira kredi desteği sağlandı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişimcilerin önünü açmak için özellikle Kredi Garanti Fonu aracılığıyla, eylül ayı itibarıyla 350 bin firmaya 220 milyar lira kredi desteğinin sağlandığını bildirdi.

"Biz üreten, çalışan, emek veren, ter döken herkesin yanındayız, yanında olmayı sürdüreceğiz." diyen Erdoğan, benzer bir başarının ise ihracatta yakalandığını ve bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, kasım ayı sonu itibarıyla 2017 ihracatının 143 milyar doları aştığını, geçmişte yıllık bazda 158 milyar doları bulduğunu hatırlattı.

Muhtemelen yeni bir rekorla bu yılın da tamamlanacağına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"İhracatımızdaki artış daha ziyade altın ve petrol fiyatlarının yükselişinden kaynaklanıyor. Uluslararası yatırımlardaki nispi azalışı, turizmdeki yükselişle telafi ettik. Örneğin 800 milyon liralara turizm gelirimizin düştüğü bir dönemden, tabii Rusya'yı kast ediyorum, şimdi Rusya ile olan turizmdeki gelirimiz 4,5 milyar doları yakaladı. Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değildi. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum.

Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla, faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum. Ben, yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Çünkü yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir. Bunu sizler hafıza kaydınıza alınız. Şu anda ödenen faizlerle bizler çok daha ciddi yatırımları yapma imkanına sahibiz. Bunu bir defa aşmamız lazım ama bunu da hafıza kayıtlarımızdan özellikle silmemiz lazım."

- "Bilim insanlarının desteğine ihtiyacımız var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılının her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da çok daha büyük atılımlara ve başarılara imza atılacak bir yıl olması temennisine bulundu.

"Biz kendimize güvendiğimizde, kendimize inandığımızda, kendi hedeflerimize sıkı sıkıya sahip çıktığımızda aşamayacağımız hiçbir engel, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur." ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemizin uzun yıllar boyunca yaşadığı sıkıntıların temelinde, tarihimizle ve ecdadımızla ilişkimizin kesilerek özgüvenimizin törpülenmiş olması yatar. 2023 hedeflerimize ulaşarak, bu kötü hatıraları tamamen zihnimizden kazıyıp atacağız. İşte o zaman 2053 ve 2071 vizyonlarımızın da önümüzde pırıl pırıl parlamaya başladığını göreceğiz. Hem hedeflerimizi gerçekleştirmek, hem vizyonlarımızı gerçeğe dönüştürmek için bilim insanlarının desteğine ihtiyacımız var.

Burada şahit olduğum manzara, özellikle genç bilim insanlarımızın gözlerinden okuduğum heyecan ve cesaret gelecek için doğrusu bana ümit veriyor. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda gösterdiğiniz gayret, verdiğiniz emek ve yaptığınız katkı için şimdiden her birinize şahsım ve milletim adına ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Ödüllerini takdim edeceğimiz bilim insanlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte bu Türkiye Bilimler Akademisi, uluslararası akademi ödüllerinin uluslararası prestijinin de artacağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sonrasında ödül alanlara, ödüllerini takdim etti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :