TSK'dan terörle mücadelede yoğun mesai

TSK'dan terörle mücadelede yoğun mesai

Türk Silahlı Kuvvetleri, son dönemde yürütülen etkin ve kararlı operasyonlarla gerek yurt içi gerekse sınır ötesinde terör örgütlerine ağır darbe vurdu- Son dönemde bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarını yoğunlaştıran güvenlik güçlerince, örgütün t

ANKARA (AA) - SİNAN USLU / SARP ÖZER - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), son dönemde yürütülen etkin ve kararlı operasyonlarla gerek yurt içi gerekse sınır ötesinde terör örgütlerine ağır darbe vurdu. Güvenlik güçleri, 23 Temmuz 2015'ten bugüne terör örgütlerine yönelik kara ve hava harekatlarında 10 bin 100'ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdi.

Güvenlik güçleri, terör örgütleriyle mücadelesini aralıksız sürdürüyor. Son dönemde yoğunlaştırılan bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarla örgütün toplandığı ve saldırı planlarının yapıldığı hedefler birer birer imha ediliyor.

PKK'lı teröristlerce özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sürekli barınma alanı ve geçiş güzergahı olarak kullanılan alanların temizlenmesi ve terör örgütü mensuplarının bahar ve yaz tertiplenmesinin engellenmesi amacıyla başlatılan operasyonlarla örgüte göz açtırılmıyor. Kara ve hava harekatlarıyla örgütün kırsalda çökertilmesi hedefleniyor.

Yurt içinde Şırnak'ın Beytüşşebap, Bestler-Dereler, Hakkari'nin Yüksekova, Siirt'in Pervari, Diyarbakır'in Lice ve Kulp, Mardin'in Dargeçit, Tunceli'nin Aliboğazı, Kars'ın Sarıkamış ve Kağızman bölgeleri ile Bitlis kırsalında yürütülen bahar operasyonları devam ediyor.

Bu kapsamda, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca, 27 Nisan'da Tunceli kırsalına düzenlenen hava harekatında saldırı hazırlığındaki 6 terörist etkisiz hale getirildi.

Güvenlik güçlerince, kent merkezi, Ovacık, Nazımiye, Pülümür ve Hozat ilçelerinde insansız hava aracının tespiti ve istihbari bilgiler sonucu nokta operasyonlar yapılarak kullandığı barınak, sığınak ve mağaralar imha edildi.

- Şırnak kırsalına hava destekli operasyon

Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığına bağlı hudut özel harekat birliklerince, Irak sınırındaki Bestler-Dereler, Geymişule, Nezirkına ve Hisarkapı bölgelerinde gerçekleştirilen operasyonda, alanda tespit edilen teröristlerin bulunduğu barınma yerleri ateş altına alındı. Şırnak'ta yürütülen hava destekli operasyonlarda 40 terörist etkisiz hale getirildi.

Teröristlerden birinin, bölücü terör örgütünün Bestler-Dereler'in sözde cephe sorumlusu, "Soro" kod adlı İran uyruklu terörist olduğu tespit edildi. Bölgede yürütülen arama çalışmalarında belirlenen sığınak ve barınaklarda çok miktarda silah ve mühimmat ile yaşam malzemesi ele geçirildi. Teröristlerce kullanılan sığınak ve barınaklar imha edildi.

- Ovacık sorumlusu öldürüldü

Tunceli'nin Hozat ilçesi Aliboğazı bölgesinde terör örgütlerine yönelik 27 Nisan'da başlatılan operasyonda 27 terörist etkisiz hale getirildi.

51'inci Motorlu Piyade Tugay Komutanlığının yürüttüğü "Şehit Piyade Er Nazmi Yıldızlı-85 Operasyonu"nda, bölücü terör örgütüne 2003 yılında katılan ve sözde Ovacık sorumlusu, "Hindistan" kod adlı Hindistan Yüksel ölü ele geçirildi. Operasyonda çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik "Bayrak-47 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ali Şirin Operasyonu"nda bir terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonda 14 ton 933 kilogram esrar, yağmalanan ve bombalı eylemde kullanılacağı değerlendirilen 3 araç ile 5 el yapımı patlayıcı ele geçirildi.

Güvenlik güçlerince, 8 ilde düzenlenen operasyonlarda son bir haftada 112 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonlarda 109 el yapımı patlayıcı imha edildi, 7 bin 440 kilogram amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ele geçirildi. Teröristlere ait sığınak, barınak, mağara ve depodan oluşan 69 hedef imha edildi.

- Sınırda roketatarlı saldırı

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki Aksoy Hudut Karakoluna 28 Nisan'da Suriye sınırının PKK/PYD/YPG işgali altındaki bölgeden teröristlerce roketatarla saldırıda bulunuldu. TSK unsurlarınca misliyle mukabelede bulunulması sonucu 3'ü roketatarı kullanan, 8'i "Doçka" silah yüklü araçta bulunan olmak üzere 11 terörist etkisiz hale getirildi.

Aynı gün Akçakale ilçesi sınırında bulunan 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı Tekçe Hudut Karakolunun gözetleme tepesine havan mermisiyle taciz ateşi açıldı. Güvenlik güçleri, karşılık vererek 7 teröristi etkisiz hale getirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığınca, Tunceli, Şırnak, Adıyaman ve Hakkari kırsalında tespit edilen barınma alanları, silah mevzileri ve terörist grupların yanı sıra sınır ötesindeki hedeflere de hava harekatı düzenlendi.

Hava harekatı sonucu, Irak'ın kuzeyindeki Kandil, Zap, Hakurk, Metina, Avaşin-Basyan ve Sinat-Haftanin bölgelerinde belirlenen hedefler tek tek imha edildi.

- Irak ve Suriye'ye eş zamanlı operasyon

TSK, 25 Nisan'da düzenlediği hava harekatıyla, terör örgütü PKK'nın "ikinci Kandil" yapmaya çalıştığı Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Karaçok Dağı'ndaki hedefleri vurdu. Bir saat süreyle hedeflere bomba yağdıran savaş uçakları, aralarında barınak, silah mevzileri, komuta ve haberleşme merkezinin bulunduğu 39 hedefi imha etti.

Hava harekatında, Sincar Dağı bölgesinde bulunan PKK/PYD/YPG kamplarındaki 40'tan fazla terörist, Karaçok Dağı bölgesindeki üslenme alanında 4'ü üst düzey olmak üzere 49 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Harekatta aralarında sözde üst düzey sorumluların da bulunduğu 90'ın üzerinde terörist yaralandı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının "Korsan" çağrı kodlu 171. Filo ile "Pars" çağrı kodlu 181. Filo komutanlıklarına bağlı savaş uçaklarının hedeflere bomba yağdırdığı harekat başarıyla tamamlandı.

- Teröre karşı etkin mücadele

Güvenlik güçlerince, 23 Temmuz 2015'ten bugüne terör örgütlerine yönelik kara ve hava harekatlarında 10 bin 100'ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi. Bu teröristlerden 7 bin 71'i ölü, bin 20'si yaralı ele geçirildi. Çok sayıda terörist de yakalandı ve teslim oldu.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarıyla tamamlandığı bölgede güvenliğin temini ve terör yüzünden göç eden halkın geri dönmesine destek sağlamak amacıyla yürütülen faaliyetler sürüyor.

Bab ilçe merkezi, Kabbasin ve Bzagah bölgelerinde patlayıcı ve mayın arama ve temizleme çalışmalarına, terörist PKK/PYD/YPG unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulanmasına devam ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :