TSE laboratuvar açılışı

TSE laboratuvar açılışı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, helal gıda pazarının dünyada gittikçe yaygınlaştığını ve Türkiye'nin birikimi itibariyle bu pazarda başat rol alması gerektiğini belirterek, "Bu konuda en tecrübeli ülkelerden biri Türkiye. Bu pazarın yönlendiricisi, ana regülatörü Türkiye olmalı. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz gıda laboratuvarının bu anlamda çok güzel işler yapacağına inanıyorum" dedi.

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) Gebze Kalite Kampüsü'ndeki yeni laboratuvarların açılış töreninde konuşan Işık, 15 milyon liranın üzerinde yatırımla tamamlanan kimya, gıda, tahribatsız muayene ve elektronik alanlarında hizmet verecek laboratuvarların sanayicilere hayırlı olmasını diledi.

Üyesi olmak için 50 yıldır mücadele ettikleri Avrupa Birliği'nin aslında bir standartlar birliği olduğunu vurgulayan Işık, bir ülkede standartlar ne kadar iyi belirlenir ve ne kadar yüksek standartlara ulaşırsa, o ülkenin o kadar kalkınmış sayıldığını, üretim kalitesinin o kadar arttığını kaydetti.

Işık, bu noktada TSE olarak Türkiye’nin geleceği noktasında hayati bir alanda çalıştıklarına işaret ederek, "Şu anda Türkiye’de yıllık yapılan toplam test ve deney miktarı bedel olarak 1,5 milyar dolar civarında. Bunun sadece 300 milyon dolarını yurt içinde yapabiliyoruz. Her yıl 1 milyar 200 milyon doları yurt dışına veriyoruz. Halbuki ölçek açısından çok fizıbıl olmayan birkaç test ve deney dışında hepsini Türkiye’de yapabilmeliyiz. Açılışı yapılan laboratuvarlar yurt dışına gönderdiğimiz test ve muayene sayısını azaltacak" diye konuştu. 

- "Enerji verimliliği ajandamızın birinci sırasında"

Türkiye'nin enerji fakiri bir ülke olduğunu ve en fazla enerjide dışa bağımlı olduğunu belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öyle olunca enerji verimliliği ajandamızın birinci sırasında. Elektrik motorlarının sanayide verimsiz olmasının Türkiye'ye yıllık maliyeti yaklaşık 8 milyar lira. Biz elektrik motorlarında verimliliği arttıran bir süreci hızla işletmek durumundayız ama hangi motorun ne kadar verimli olduğunu öncelikle ölçmemiz lazım ki verimlilik etiketini yapıştıralım. Maalesef şu ana kadar Türkiye'de bunu yapan bir merkez yok. Bu çalışmayı yapar yapmaz hemen TSE Başkanımıza talimatı verdik. Dedik ki 'derhal bu elektrik motorlarında, özellikle sanayide kullanılan elektrik motorlarında bu motorların verimlilik derecesini test edecek laboratuvarı kuralım'. Sağolsun onlar da hızlı bir çalışmayla 2015'in ilk yarısı demişlerdi ama 2014 Aralık'ta olacak. Bu tabi birinci aşaması 90 kilovat saate kadar olan. Hemen arkasından 90 kilovat saatin üzerindeki motorların test edileceği yeni biz merkezi kurmakla ilgili şimdiden harekete geçeceğiz." 

Işık, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bunu sadece sürümden kazanarak başaramayız. Sattığımızı daha fazla satarak kazanamayız. Yapmamız gereken şey ürünlerimizin katma değerini yükseltmek ve niteliğini arttırmak. Eğer ürünlerde nitelik artışı yakalamak istiyorsanız ileri standartlarda ve ileri kalitede üretim yapmak durumundasınız ve ürettiğinizi mutlaka test edebilmelisiniz. Onun için TSE'nin, 2023 vizyonunda çok özel bir yeri var. TSE'nin bunun bilincinde olmuş olması bizi sevindiriyor ve sürekli yatırım yapan bir kuruluş olarak hakikatten ülkenin sanayisine bu noktada çok önemli hizmetler veriyor." 

- "Türkiye helal gıda pazarının yönlendiricisi olmalı"

Işık, son dönemde gelişen alanlardan birinin de helal gıda konusu olduğuna dikkati çekerek, "Helal gıda pazarı dünyada gittikçe yaygınlaşıyor. Türkiye'nin birikimi itibariyle bu pazarda başat rol alması gerekiyor. Bu konuda en tecrübeli ülkelerden biri Türkiye. Bu pazarın yönlendiricisi, ana regülatörü Türkiye olmalı. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz gıda laboratuvarının bu anlamda çok güzel işler yapacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

TSE olarak SMIIC'in güçlenmesi ve böylece dünyada helal gıda sertifikalı ürün sayısının artması için  bu kurumun finansmanına büyük oranda katkı verdiklerini anlatan Işık, "Buradan Çin'in herhangi bir eyaletine giden çantasında kavurmasını, ekmeğini götürmesin. Orada helal gıdalı ürünü görünce gönül rahatlığıyla yesin" ifadesini kullandı.

- TSE'nin yeni kurulacak şirketi

Işık, TSE'nin uluslararası alanda faaliyet göstermesine imkan veren bir şirketin kurulma kararının Bakanlar Kurulu'nca onaylandığını ve şirketin kurulma çalışmalarının başladığını hatırlatarak, şunları bildirdi:

"Bunu bazıları 'bir KİT daha kuruldu' diye değerlendiriyor, hayır. Bu çağ standartlar çağı, kim standardı belirlerse malı o satar. Bugün çok gelişmiş, adeta parasız hiçbir şey satmayan bazı ülkeler, pazarı güçlü olan ülkelerde bu standart hizmetlerini ücretsiz yapıyorlar. Yani parasız günahını vermeyenler standart ücretini almıyorlar. Niye? Çünkü kendi standardını koyuyor ondan sonra başka ülke o standartlara uyamadığı için kendi ülkesinin malı satılıyor."

Bu coğrafyanın en güçlü ülkelerinden biri olarak özellikle çevre ülkelerin standartlarının belirlenmesinde etkili olmak ve standartların belirlenmesi süreciyle birlikte o pazarlarda Türk mallarının daha fazla bulunması, daha güçlü şekilde o pazarlarda var olabilmesi için TSE'nin bu şirketini önemsediklerini vurgulayan Işık, gelecek süreçte bu şirketle Türkiye'nin bölgede standart belirleyen bir ülke olarak bölge ticaretinden daha da fazla pay alacağına inandığını sözlerine ekledi.

- "Avrupa'da ortalama 1 avro olan bir test Türkiye'de 1 liradır"

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk ise yeni açılan laboratuvarlarla akredite laboratuvar sayılarının 21'e çıkacağını, gelecek 6-7 ay içerisinde de 25 sayısına ulaşacağını söyledi. 

Başta elektrik motorlarıyla ilgili olmak üzere çok sayıda laboratuvar inşaatının hızlı şekilde devam ettiğini dile getiren Şentürk, elektrikli motorlarla ilgili laboratuvarı aralık sonuna kadar hizmete sokmayı planladıklarını kaydetti.

Şentürk, Türkiye'de sadece test ve belgelendirme için 1,5 milyar dolarlık pazarın yüzde 80'inin yurt dışına gittiğine dikkati çekerek, "Ülkemiz çok ciddi bir kaynak kaybıyla karşılaşmaktadır. Ayrıca yurt dışındaki test ücretleri çok yüksek olduğu için sanayicimizin maliyetleri aşırı derecede yükselmekte ve rekabet gücü düşmektedir. Avrupa'da ortalama 1 avro olan bir test Türkiye'de 1 liradır. Dolayısıyla TSE'nin laboratuvar altyapısını geliştirmesiyle beraber sanayinin bu alandaki maliyetlerinde ciddi bir düşüş gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. 

TSE'nin 2010'da toplam yatırım miktarının 6 milyon lira olduğuna, bu miktarın 2013'te 41 milyon liraya ulaştığına işaret eden Şentürk, sözlerini sürdürdü:

"2015 sonunda bu rakamın 70 milyon liraya yaklaşması bekleniyor. Bu da enstitümüzün, bakanlığımızın talimatları doğrultusunda yatırım alanında 15 katlara varan artış hızının güzel bir göstergesi. Özellikle sayın Bakanımızın yakından takip ettiği araç test merkezi ve sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük test kampüsü olacak Temelli Kampüsüyle beraber 400 milyon lirayı aşan laboratuvar yatırımları da projelendirildi. Bütün hedefimiz, Türkiye'nin yurt dışına çıkan dövizlerinin ülkemizde kalması, sanayimizin rekabet gücünün arttırılması."

Şentürk, geçen yıl aldıkları kararla yeni bir hizmet daha başlattıklarını dile getirerek, "Daha önce TSE'nin laboratuvarları sadece TSE belgelendirmesi için kullanılan laboratuvarlardı. Geçen sene aldığımız kararla tüm belgelendirme kuruluşlarını hizmetimize açtık. Aynı zamanda sanayicimizin Ar-Ge amaçlı testlerinde yüzde 25 ilave yaparak sanayicimize bir desteği daha hizmete sokmuş olduk" ifadesini kullandı.  

Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle kurdeleyi kesen Işık, daha sonra laboratuvarları inceledi.

Kaynak:Haber Kaynağı