Trump'ın Riyad'daki ikili görüşmeleri

Trump'ın Riyad'daki ikili görüşmeleri

ABD Başkanı Trump, ilk yurt dışı ziyareti için gittiği Suudi Arabistan'da Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Katar Emiri Şeyh Tamim, Bahreyn Kralı El Halife ve Kuveyt Emiri El Sabah ile ayrı ayrı bir araya geldi

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurt dışı ziyareti için gittiği Suudi Arabistan'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir El Sabah ile görüştü.

ABD Başkanı Trump, ilk yurt dışı ziyaretini yaptığı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Mısır, Katar, Bahreyn ve Kuveyt devlet başkanları ile ayrı ayrı bir araya geldi.

İkili temasları kapsamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelen Trump, Sisi'nin davetine icabet ederek gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra bu ülkeyi ziyaret edebileceğini söyledi.

Trump ile görüşmesinde ABD'nin Mısır'a katkısına vurgu yapan Sisi'ye Trump'tan destek geldi. Trump, "Birbirimizle çok iyi anlaşıyoruz. Burada çok önemli müzakereler yapıyoruz." dedi.

Trump ayrıca, Kahire’de gözaltına alınan ve 3 yıldan sonra Beyaz Saray’ın çabalarıyla serbest bırakılan Mısır asıllı Amerikan vatandaşı Aya Hicazi konusunda Sisi'ye bir kez daha teşekkür etti.

- Katar Emiri ile görüşme

Ayrıca Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani ile bir araya gelen Trump, bu ülkeyle uzun zamandır çok iyi ilişkilere sahip olduklarını dile getirdi. Trump, Katar yönetimiyle bazı silahların alımı konusunda da müzakereler yapacaklarını dile getirerek Ortadoğu'daki güvenlik seviyesinin artacağına inandığını belirtti.

Görüşmede Katar Emiri es-Sani açıklama yapmadı. İki lider basın mensuplarına el sıkışırken poz vererek ayrıldı.

- Bahreyn ve Kuveyt ikili görüşmeleri

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife ile de bir araya gelen Trump, Kral ile buluşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, bugüne kadar ikili ilişkilerde bazı sorunlar olsa da artık Trump yönetimi ile Bahreyn arasında herhangi bir anlaşmazlık yaşanmayacağını belirtti.

Kral El Halife ise iki ülke arasındaki ilişkilerin 120 yaşında olduğuna dikkati çekerek "İlişkilerimiz, karşılıklı anlayış ve stratejiye dayalı sağlam bir temel üzerine kuruludur." açıklamasını yaptı.

Trump, Riyad temasları kapsamında Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir El Sabah ile de bir araya geldi.

Başta Suriye olmak üzere bölgedeki şiddet ve savaşların sona erdirilmesi için neler yapılması gerektiğinin konuşulduğu bildirilen ikili görüşmede, DEAŞ'la mücadelede atılacak adımların da ele alındığı aktarıldı. Görüşmede Emir El Sabah'ın Trump için "kardeşim" ifadesini kullandığı kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :