Trump'ın görevden aldığı Adalet Bakan Vekili Yates, Senatoda

Trump'ın görevden aldığı Adalet Bakan Vekili Yates, Senatoda

Yates, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in Rus Büyükelçi ile görüşmesinin içeriği hakkında üç kez Beyaz Saray'ı uyardıklarını açıkladı - Eski ABD Adalet Bakan Vekili Yates: - "İlk görüşmemiz 26 Ocak'ta oldu. Don McGahn'a (Beyaz Saray Hukuk Müş

WASHINGTON (AA) - ABD Adalet Bakanlığına vekalet ederken Başkan Donald Trump'ın 7 Müslüman ülkeye uyguladığı vize yasağına karşı çıktığı için görevden alınan Sally Yates, görevde olduğu süre içinde Beyaz Saray'ı Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında üç kez uyardığını bildirdi.

Yates ile eski Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Senato Adalet Komitesinin Suç ve Terör Alt Komitesinde konuştu.

Flynn'in Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak ile yaptığı görüşmenin içeriğini çarpıttığını üç defa Beyaz Saray'a bildirdiklerini aktaran Yates, Beyaz Saray Hukuk Müşaviri Don McGahn ile iki kez bizzat kendisinin görüştüğünü belirtti.

Yates, şunları anlattı:

"İlk görüşmemiz 26 Ocak'ta oldu. Don McGahn'a (Beyaz Saray Hukuk Müşaviri) o sabah arayıp söylediğim ilk şey, elimde ona söylemem gereken çok gizli bir bilgi olduğunu ve telefonda anlatamayacağımı, onunla yüz yüze görüşmeye gideceğimdi. O da kabul etti. O gün öğleden sonra görüştük. Yanıma o konuya bakan ulusal güvenlik biriminden üst düzey bir yetkiliyi de aldım."

McGahn'a başta Başkan Yardımcısı Mike Pence olmak üzere Beyaz Saray yetkililerinin Flynn ile ilgili basına yaptığı açıklamaların doğru olmadığını gösteren bilgiler olduğunu aktardıklarını söyleyen Yates, bu bilgilere nasıl ulaştıklarını da paylaştıklarını ifade etti.

Pence ve birçok Beyaz Saray yetkilisi başkanlık yarışı sırasında Rus Büyükelçi Kislyak ile yaptığı görüşmede ABD'nin Moskova'ya uyguladığı yaptırımlar konusunun gündeme gelmediği bilgisini vermiş ancak kısa bir süre sonra Flynn'in yaptırımları konuştuğu ortaya çıkmıştı.

- "Rusya'nın Flynn'e şantaj yapmış olabileceğini de düşündük"

Yates, sonraki bilgilendirmelerde Beyaz Saray'a, Flynn'in 24 Şubat'ta Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından sorgulandığını ancak bunun sonuçlarını Beyaz Saray ile paylaşmadıklarını, Flynn'in yaptıklarının sorunlu olduğunu söylediklerini dile getirdi.

Sally Yates, McGahn ile görüşmesine ilişkin şu bilgileri de paylaştı:

"Ona, Başkan Yardımcısı Pence'i bilerek Amerikan halkına yanlış bilgi vermekle suçlamadığımızı son derece açık bir şekilde ifade ettik. Aslında McGahn da daha sonra bana cevap verdi ve Başkan Yardımcısı Pence'in tüm söylediklerinin General Flynn'in kendisine anlattıkları olduğunu söyledi."

Flynn'in Amerikan halkını yanılttığını sadece ABD istihbaratının bilmediğini, Rusların da Flynn'in yanıltıcı bilgi verdiğini bilmesinin kaygı verici olduğunu bildiren Yates, ayrıca Rusya'nın Flynn'e şantaj yapmış olabileceğini de düşündüklerine değindi.

Ayrıca Yates, Beyaz Saray'ın ilk görüşmede kendilerine Flynn'in görevden alınması gerekip gerekmediğini sorduğunu anlattı.

- "Vize yasağı yasa dışıydı"

Yates'e, Adalet Bakanlığı avukatlarına verdiği Trump'ın 7 Müslüman ülkeye vize yasağını öngören başkanlık kararnamesini savunmamaları talimatı da soruldu.

Her ne kadar kanunlar başkana ülkeye giriş sınırlaması getirmesi konusunda yetki verse de söz konusu talimatında temel kaygısının kararnamenin anayasanın, özellikle de kurucu maddeleri, eşit koruma hakkı ve adil muamele hükümlerini ihlal edip etmediği olduğunu vurgulayan Yates, "Farklı kararlar alan iyi niyetli insanlar olmasını anlıyorum ancak burada söyleyebileceğim şey, elimden geldiğince işimi yapmaya çalıştım." diye konuştu.

Trump'ın kararının yasal olup olmadığına yönelik bir soruya ise Yates, "Yasal değildi." yanıtını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :