Trump'ın Duterte'yi daveti

Trump'ın Duterte'yi daveti

ABD Başkanı Trump'ın, Filipinler Devlet Başkanı Duterte’yi Beyaz Saray'a davet etmeden önce Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyini bilgilendirmediği ortaya çıktı- The New York Times gazetesine konuşan üst düzey yetkililer:- "Dışişleri Bakanlığı

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi Beyaz Saray'a davet etmeden önce Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenik Konseyini bilgilendirmediği ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin üst düzey iki yetkiliyi referans vererek yaptığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Duterte’nin Washington’a davet edilmesini sonradan öğrendi.

Gazeteye açıklama yapan yetkililer, "Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi hazırlıksız yakalandı. (Duterte’nin davetine) Karşı çıkmaları bekleniyordu." ifadesini kullandı.

Yetkililerin, ilgili birimlerin Duterte'nin davetine ilişkin bilgilendirilmediği için "daveti protesto etmesi bekleniyor." değerlendirmesinde bulunulduğu kaydedildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Duterte'nin Washington'a davet edilmesinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerle önemli ölçüde ilgisi olduğu belirtilmiş, davetin Kuzey Kore'ye karşı atılmış bir adım olduğu ifade edilmişti.

ABD'de, Donald Trump'ın 20 Ocak'ta yönetimi devralmasının üzerinden 100 günü aşkın bir zaman geçmesine rağmen Dışişleri Bakanlığının birçok diplomatik konuda dışarıda tutulduğu yönünde görüşler yer alıyor.

Beyaz Saray'ın ülkenin dış politika yükünü de üstlendiği, Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray'ın Washington ziyaretinde ortaya çıkmıştı.

Washington'a gelen Videgaray, Dışişleri Bakanlığı yerine doğrudan Beyaz Saray'a giderek Trump'ın damadı ve aynı zamanda üst düzey danışmanı Jared Kushner ile görüşmüş, Bakanlıkta geçici olarak sözcülük yapan Mark Toner ise konunun Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında gündeme getirilmesi üzerine "Meksika Dışişleri Bakanının burada olduğunu bilmiyordum." cevabını vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :