Trump ile Kim görüşmesi

Trump ile Kim görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Trump'ın Kuzey Kore lideri ile görüşme kararını, Kim'in tutumundaki değişimden etkilenerek aldığını bildirdi

CİBUTİ (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un tutumundaki büyük değişikliğinin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kim ile görüşme kararını etkilediğini belirtti.

Tillerson, Afrika turu kapsamında ziyaret ettiği Cibuti'de basına yaptığı açıklamada, Kim'in, ülkesini ziyaret eden Güney Kore delegasyonuyla diyaloğundaki proaktif tavrının ABD'yi şaşırttığını söyledi.

Kuzey Kore liderinin bu tutumunun müzakere arzusunun bugüne kadarki en güçlü göstergesi olduğunu belirten Tillerson, bunun Trump'ı mevkidaşıyla görüşme kararı almaya ittiğini ifade etti.

Trump'ın artık Kim ile görüşme zamanı geldiğine karar verdiğini aktaran ABD Dışişleri Bakanı, görüşme tarihini belirlemenin vakit alacağını dile getirdi.

- Olimpiyat diplomasisi

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki olumlu atmosfer, Kuzey Kore liderinin yeni yıl konuşmasında 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na heyet gönderilebileceğini ve bu konuda Seul ile görüşmelere açık olduklarını açıklamasıyla başlamıştı. Söz konusu mesajla başlayan süreçte Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong’u Pyeongchang Kış Olimpiyatlarının 9 Şubat'taki açılış törenine katılmıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in tarafından görevlendirilen özel heyet, Kuzey Kore’ye iki günlük ziyarette bulunarak Kim Jong-un ile görüşmüş ve Kim’in "özel mesajlarını" Washington yönetimine iletmek üzere ABD’ye geçmişti.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong, ABD Başkanı Trump'ın, Kuzey Kore liderinden gelen görüşme davetini kabul ettiği ve ikilinin mayıs ayında bir araya geleceğini açıklamıştı. Kim'in Kuzey Kore'nin bundan sonra nükleer veya balistik füze denemesi yapmaktan kaçınacağı vaadinde bulunduğunu kaydeden Chung, Kuzey Kore liderinin, ABD ile Güney Kore arasındaki rutin askeri tatbikatların sürmesi gerektiğini anladığını belirtmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders de Trump’ın Kim'in görüşme davetini kabul ettiğini doğrulamış, görüşmenin yeri ve zamanının daha sonra belirleneceğini ifade etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :