Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri

TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Avrupa Birliği Temsilcisi Kaleağası: ‘’Türkiye, kurulmakta

BERLİN (AA) – TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Avrupa Birliği Temsilcisi Bahadır Kaleağası, Türkiye'nin, ABD ve Avrupa Birliği'nin müzakere ettiği Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasının içinde olması gerektiğini belirterek, Avrupa iş dünyasının Türkiye'nin tarafında olduğunu söyledi.

Kaleağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 1995 yılından bu yana AB ile gümrük birliği içinde olduğunu ancak AB’ye tam üye olmadığı için ABD ile AB arasında devam eden müzakerelere katılamadığını hatırlattı.

Bu anlaşmanın sonuçlarının ise gümrük birliği nedeniyle Türkiye’yi doğrudan etkileyeceğini vurgulayan Kaleağası, Türkiye’nin bu süreçten olumsuz etkilenmemek için adımlar attığına işaret etti.

 “Türkiye hızla Transatlantik pazarın içine daha fazla yer almak üzere AB ile gümrük birliğini derinleştirmeli. AB tam üyelik süreci canlandırılmalı” diyen Kaleağası, dünyada 2009 krizi sonrasında yaşanan gelişmelerin yeni bir uluslararası ekonomi yönetimine ihtiyaç doğurduğunu, G20 çerçevesinde önemli girişimlerin yapıldığını belirtti.

ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin de bunun bir parçası olduğunu dile getiren Kaleağası, “Ekonomideki Asya, Avrupa, Amerika eksenleri, Transatlantik gelişmeler ve AB içindeki gelişmeler Türkiye’nin lehine bir zaman dilimi yarattı. Türkiye bu durumu iyi değerlendirmeli. Türkiye şuna inanmalı, zaman lehine işliyor. Güçlü bir demokrasi, ekonomi ve sosyal kalkınma içinde olan bir Türkiye, AB’nin üyesi kesin olacaktır” şeklinde konuştu.

Avrupa’daki son ekonomik ve mali gelişmelerin AB’nin gelecek yapılanması konusunda yeni vizyonlara yol açtığını belirten Kaleağası, şöyle devam etti:

“AB kendi içinde daha esnek bir yapıya doğru gidiyor. Türkiye gibi ülkelerin üyeliğine daha açık olacak. Geniş bir Avrupa, onun merkezinde ise daha federal bir yapıya doğru gidiyor. AB’ye katılacak yeni ülkelerin hemen üye olması gerekmeyen bir Avro Bölgesi oluşuyor. İki çemberli Avrupa’ya doğru gidiliyor.”

- "Türkiye, ortak ekonomik alanın içinde olmalı" - 

ABD ile AB arasında müzakereleri devam etmekte olan serbest ticaret anlaşmasının gümrük birliği çerçevesindeki etkilerinin, Türk iş dünyası kadar, Türkiye’de yatırımları olan Avrupa iş dünyasını da yakından ilgilendirdiğine işaret eden Kaleağası, bu konuda yoğun görüşmeler içerisinde olduklarını vurguladı.

‘’Türkiye, kurulmakta olan Transatlantik pazarın içinde olmalı. Avrupa iş dünyası bu konuda bizim tarafımızda’’ diyen Kaleağası,  TÜSİAD’ın da üyesi olduğu Avrupa özel sektör konfederasyonu BUSINESSEUROPE’un bu konuda Türkiye’yi desteklediğini vurguladı.

Kaleağası, “BUSINESSEUROPE, tüm Avrupa sanayisi, şirketleri, özel sektörü, finans dünyası hepsinin adına şunu söylüyor; 'Türkiye, Norveç, İsviçre, kurulmakta olan Transatlantik ortak pazarın, kurulmakta olan ortak ekonomik alanın içinde olmalı.' Avrupa iş dünyası bizi bu konuda destekliyor” ifadelerini kullandı.

-  "Bu konuda temaslarımız sürüyor" - 

ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasında Türkiye’nin çıkarlarının korunması için atılabilecek adımlar olduğunu ve bu konuda yoğun çabalar yürüttüklerini vurgulayan Kaleağası, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda AB, ABD ile yürütülmekte olan müzakereler hakkında bizi sürekli bilgilendiriyor. Bu bilgilendirme sisteminin adını gözlemci koyalım istiyoruz. Bu konuda temaslarımız sürüyor. İkinci olarak,  mevcut anlaşma büyük olasılıkla tamamlandığında Transatlantik pazara, ABD tarafında Kanada ve Meksika, Avrupa tarafında ise İsviçre, Norveç, Türkiye gibi ülkelerin katılımına açık olacak. Ancak biz bu açık olma meselesini şimdiden ilan etmeleri için yoğun çaba göstermeliyiz. Üzerinde yoğunlaştığımız üçüncü nokta ise Türkiye ile ABD arasında da serbest ticaret anlaşması yapılması.” 

Kaynak:Haber Kaynağı