Trakya'da ayçiçeği ekimi başladı

Trakya'da ayçiçeği ekimi başladı

Trakya'da üreticilerin ayçiçeği ekimi mesaisi başladı- Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Akgün:- "Kış aylarında bölgemizin aldığı yağışlar toprağı çok güzel bir konuma getirdi. Yaz yağışları da güzel olursa iyi bir verim almayı umut ediyoruz"

EDİRNE (AA) - Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yarısından fazlasını karşılayan Trakya'da, yağışların ardından toprağın tava gelmesiyle ayçiçeği ekimi başladı.

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 gün sürecek ekim döneminin başladığını belirterek, Trakya'da yaklaşık 1 milyon dönüm alanda ayçiçeği ekileceğini söyledi.

Ayçiçeğinin taban suyunu seven bir bitki olduğunu aktaran Akgün, yağışlı geçen kış mevsiminin toprağı suya doyurduğunu ve üreticileri mutlu ettiğini ifade etti.

Trakya çiftçisinin kaliteli üretim yaptığını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"Kış aylarında bölgemizin aldığı yağışlar toprağı çok güzel bir konuma getirdi. Toprağın tava gelmesiyle bölgemizde ekimler başladı. Yoğun yağışlara bağlı olarak bazı alanlarda ekim henüz başlamadı ancak hava koşullarına bağlı olarak oralarda da önümüzdeki günlerde ekim başlar.

Ayçiçeği bitkisi Trakya içi çok önemli bir tarım ürünü. Bölgemiz toprakları ayçiçeği tarımına çok uygun. Kış ve bahar yağışlarının ardından yaz yağışları da güzel olursa iyi bir verim almayı umut ediyoruz. Son dönemde girdi maliyetlerindeki artışı da göz önüne alırsak ayçiçeği kilogram fiyatının en az 2 lira 50 kuruş olmasını bekliyoruz. Umarım hem verim konusunda hem fiyat konusunda beklentilerimiz karşılanır. Üreticimize hayırlı bir sezon diliyorum. Allah, bize bol bereketler versin."

- "Yağış olursa iyi olur"

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Avarız köyü Muhtarı Mesut Çakır da Trakya çiftçisi olarak en iyi ürünü yetiştirmek için uğraştıklarını belirterek, "Ayçiçeği bizim ana ürünlerimizden biri. Topraklarımız kış yağışlarının ardından güzel konumda. Ekimin yapıldığı bugünlerde iyi bir yağış da alırsak çok verimli olur. Ekimin ardından tohum çeşidine göre 120-140 gün arası bir süre sonra hasat dönemine gireceğiz. Güzel bir verimin yanı sıra güzel bir fiyat da bekliyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :