Trabzon'da yeni balık avı sezonu için tören düzenlendi

Trabzon'da yeni balık avı sezonu için tören düzenlendi

Çarşıbaşı ilçesindeki balıkçı barınağında gerçekleştirilen törende sezonun bereketli geçmesi için dua okundu, protokol üyeleri tekneyle Karadeniz'e açıldı- Vali Öz: - "Avcılık konusunda ciddi bir bilinçlenme olduğunu ve her sene daha iyi mesafe aldığımızı

TRABZON (AA) - Trabzon'da yarın başlayacak balık avı sezonu dolayısıyla tören düzenlendi.

Trabzon Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2015-2016 balık avı sezonunun açılışı dolayısıyla Çarşıbaşı ilçesindeki balıkçı barınağında gerçekleştirilen törende konuşan Vali Abdil Celil Öz, kentte yaklaşık 10 bin kişinin bu sektörden ekmek parası kazandığını söyledi.

Son yıllarda bilimsel araştırmalar sayesinde önemli mesafeler alındığını belirten Öz, avlanan balıkların işlenerek sanayi ürünü haline getirilip ihraç edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kentteki Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünün önemli bir görev icra ettiğine dikkati çeken Öz, "Bu alanda yeni bir yatırım daha gerçekleşiyor. 15 milyon lira yatırım bedeliyle Su Ürünleri Gen Bankasını inşa ediyoruz. Burada bütün Türkiye ve çevre ülkelere hitap edecek şekilde gen ve biyoteknoloji merkezi oluşturacağız. Ayrıca, balıkçılıkla ilgili bir de müze kurulacak. Bölgede balıkçılık ve avcılığın geliştirilmesi konusunda bu çalışmaların önemli bir yeri olacak" diye konuştu.

Öz, sektörde sürdürülebilirlik için araştırma, denetim ve eğitim çalışmalarını sürdüreceklerini aktararak, balıkçıların uygun şekilde avlanarak bindikleri dalı kesmemeleri gerektiğini dile getirdi.

Vali Abdil Celil Öz, "Bunları sağlarsak bu deniz bizleri ve bizden sonraki nesilleri de besler ama bunu yapmazsak bu denizleri kuruturuz ve gelecekte de bu imkanlardan mahrum kalırız. Avcılık konusunda ciddi bir bilinçlenme olduğunu ve her sene daha iyi mesafe aldığımızı görüyoruz" ifadesini kullandı.

Terörle mücadelede şehit düşen asker ve polislere Allah'tan rahmet dileyen Öz, ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu, güç için daha çok çalışmak ve üretmek gerektiğini, törenin de bu yönüyle önem taşıdığını anlattı.

- "Trabzon, 5 bin 595 balıkçı tayfasıyla balıkçılık sektörüne önemli bir katkı sağlamaktadır"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay da kentin balık üretimi açısından ülke genelinde önemli konuma sahip olduğunu söyledi.

Gülbay, şu bilgiyi paylaştı:

"Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yaklaşık 110 kilometrelik kıyı şeridine sahip ilimiz, bin 176 adet 5 ile 50 metre arasında balıkçı gemisi ve 5 bin 595 balıkçı tayfasıyla ülkemiz ve uluslararası kara sularında balıkçılık sektörüne önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca il müdürlüğümüzce ruhsatlandırılan 5 bin 200 amatör balıkçı, denizde ve iç sularda sportif amaçlı avcılık yapmaktadır. Deniz balık avcılığında alternatif olarak ilimiz kıyılarında 10 kafes işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerde Karadeniz alası ve levrek üretimi yapılmaktadır."

Konuşmaların ardından yeni sezonun bereketli geçmesi için dua okundu, katılımcılara balık ekmek dağıtıldı.

Daha sonra Vali Öz, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çarşıbaşı Kaymakamı Hakan Hakyemez, Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ve balıkçılar, tekneyle denize açıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı