Trabzon'da 8 bin yabancı uyruklu sağlık hizmeti aldı

Trabzon'da 8 bin yabancı uyruklu sağlık hizmeti aldı

Kentte geçen yıl çoğunluğu Gürcistan, Suudi Arabistan ve Kuveytli 8 bini aşkın yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti sunuldu- Gürcistan'dan tedavi için kente gelen Tgulukidze: - "Türk doktorlarına teşekkür ediyorum. Burada aldığım hizmetten çok memnunum"

TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Sağlık Bakanlığının yaptığı yatırımlar ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sağlık merkezi konumundaki Trabzon'da hastanelerde 2017 yılında çoğunluğu Gürcistan, Suudi Arabistan ve Kuveytli 8 bin 31 yabancı uyruklu hasta tedavi edildi.

Trabzon Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında kentteki 13 kamu hastanesinde 4 bin 576, üç özel hastanede 3 bin 84, üniversite hastanesinde de 371 olmak üzere toplam 8 bin 31 yabancı uyruklu hizmet aldı.

Kentteki hastaneleri tercih edenler arasında Gürcistan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Azerbaycan ve Almanya vatandaşları ilk beş sırada yer aldı.

Hasta müracaatlarının kadın doğum, ortopedi, gastroenteroloji ve cildiye bölümlerinde yoğunlaştığı öğrenildi.

- "Hastamız şimdi çok iyi durumda"

Gürcistan'dan Trabzon'daki özel bir hastaneye tedavi için gelen 64 yaşındaki öğretmen Tamaz Tgulukidze, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 ay önce sağ gözünde tümör tespit edildiğini söyledi.

Tedavi için Türkiye'yi tercih ettiğini belirten Tgulukidze, "Ankara'da özel bir hastanede kanser teşhisi kondu ve iki ay önce de ameliyat oldum." dedi.

Tgulukidze, ülkesine yakın olduğu için kontrollerini Trabzon'daki hastanede yaptırdığını anlatarak, "Türk doktorlarına teşekkür ediyorum. Burada aldığım hizmetten çok memnunum." diye konuştu.

Beyin kanaması geçiren Avtandil Bedinadze'ye (57) refakat eden yeğeni Eduard Bedinadze, amcasının bir hafta hastanede müşahede altında kaldığını söyledi.

Amcasının hastalığı dolayısıyla Batum'da zor zamanlar geçirdiğini dile getiren Bedinadze, "Yaşadığı sıkıntı üzerine bize 'Trabzon'a giderseniz daha iyi olur.' dediler. Biz de onun için buraya geldik. Amcama uzman doktorlar baktı. Hastamız şimdi çok iyi durumda. Hastaneye tekerlekli sandalye ile geldi, yürüyerek gidiyoruz." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'de uzman hekime ulaşmak diğer ülkelere göre daha kolay"

Kentteki özel bir hastanenin Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Hasan Basri Savaşkan, hastaneye başvuran yabancı uyruklu hastaların çoğunluğunu Gürcülerin oluşturduğunu söyledi.

Savaşkan, yakın coğrafyada bulunması ve ulaşımın da kolay olması dolayısıyla Gürcü hastaların tedavileri için kente günü birlik gelmeyi tercih ettiklerini aktardı.

Türkiye'de uzman hekime ulaşmanın diğer ülkelere göre daha kolay olduğuna dikkati çeken Savaşkan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizde randevu sistemi çok iyi oturduğu için uzman hekime ulaşmak daha kolay. Örneğin yurt dışında hastaların dahiliye uzmanına 3-4 ay sonra ulaşma durumları olabiliyor. Buradaki ameliyat şartları daha konforlu hem de fiyat olarak daha uygun. Hekime ulaşma Türkiye'de çok daha kolay. Bazı ülkelerde sağlık harcamalarına bütçeden ayrılan pay bizim kadar yüksek değil. Türkiye bu açıdan şanslı bir ülke."

Savaşkan, yabancı uyruklu hastaların hastanenin daha çok ortopedi ve beyin cerrahisi bölümlerine başvurduğunu belirterek, "Diz, kalça, bel fıtığı ameliyatı olmak için gelen hastalarımız var. Az da olsa tüp bebek tedavisi için hastanemizi tercih eden hastalarımız mevcut. Yabancı hasta sayımızın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını tahmin ediyoruz. Bunun için de yurt dışında tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :