Trabzon'da "2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu"

Trabzon'da "2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu"

KTÜ Devlet Konservatuvarı tarafından organize edilen sempozyum, 9 ülkeden yaklaşık 100 akademisyen ve sanatçının katılımıyla başladı

TRABZON (AA) - Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından düzenlenen ve Doğu Karadeniz Bölgesi kültürünün yansıtılmasını amaçlayan "2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu", 9 ülkeden yaklaşık 100 akademisyen ve sanatçının katılımıyla başladı.

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Devlet Konservatuvarı tarafından Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, toplantının önemine değindi.

Sempozyumun müziğin ve sanatın evrenselliğinden hareketle, insanlığa ve barışa katkı yapmasını temenni eden Öksüz, "Sempozyumun, günümüz dünyasında özellikle savaşların ve acıların yaşandığı bir dönemde barışın, kardeşliğin, huzurun artmasına katkı getirmesini diliyorum. Doğu Karadeniz Bölgesi ve özellikle bunun merkezi Trabzon, binlerce yıldır insanlık tarihine hizmet eden ve ev sahipliği yapan bir coğrafya. Dolayısıyla çok önemli kültürel katmanları olan bir şehir." dedi.

Öksüz, bu katmanların binlerce yıldır biriktiğine dikkati çekerek, "Binlerce yıldır biriken bu katmanların, bugün bilim insanları tarafından değerlendirilmesi ve ortaya çıkan değerlerin damıtılarak, bilimin sistematiği, metodu içerisinde harmanlanıp gelecek kuşaklara intikal ettirilmesi son derece önemli. Devlet Konservatuvarımızın öncülüğünde gerçekleşen bu sempozyumun buna hizmet edeceği aşikardır." diye konuştu.

- "Sempozyumun birçok amacı var"

KTÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat, sempozyumun verimli olması ve herkesin buradan iyi deneyimlerle ayrılınması temennisinde bulundu.

Bu tür sempozyumların kişilere deneyim kazandırdığını vurgulayan Akat, "Bu deneyimler, çalışmalarımızda daha iyi şeyleri ortaya koymamıza vesile olacaktır. Buradaki temel amaç da bu olmalı ve hepimiz bunun için çaba göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Akat, sempozyumun birçok amacı olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizler için önemli noktalardan biri, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi kültürünü katılımcılara iyi bir şekilde anlatabilmektir. Bu yüzden akşam konser düzenlenecek. Konserde bölgenin farklı yörelerinden usta kemençe sanatçıları ve bunun yanı sıra birçok dans grubu, horonun farklı stillerini sahneleyecekler. Giresun'dan başlayarak, Trabzon horonları ve ardından Rize-Hemşin horonları ve Batum'dan Gürcü halk dansları topluluğu olacak."

Beş gün sürecek sempozyum boyunca paneller, konser ve dans gösterileri organize edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :