"Trabzon hasırı" sokak defilesiyle tanıtılacak

"Trabzon hasırı" sokak defilesiyle tanıtılacak

Türkiye'de Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere çeşitli yörelerdeki düğünlerde en çok tercih edilen takı olan "Trabzon hasırı"nın, kuyumcular odasının tarihi Kunduracılar Caddesi'nde düzenleyeceği defile ile bilinen bir marka haline getirilmesi amaçlanıyor

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Türkiye'de Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere çeşitli yörelerdeki düğünlerde en çok tercih edilen takı olan "Trabzon hasırı"nın adını dünyaya daha fazla duyurabilmek için tanıtım çalışması başlatıldı.

Külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapılan Trabzon hasır takı seti, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşuyor. 31 ile 32 mikron (milimetrenin binde biri) inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılan hasır takılara, istenilen uzunluklarda kesilerek çeşitli şekiller verilebiliyor.

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Trabzon hasırı" bileziğin dünyada bir marka olduğunu söyledi.

Hasır bileziğin dünyadaki marka değerini artırmaya dönük çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yazıcı, "Dünyaya marka olan Trabzon hasır bileziğini, dünyaya daha fazla duyurabilmek ve geleceğe taşıyabilmek adına çocuklarımızın da bu hasırdan tekrar para kazanabilmesini sağlamak ve bu mesleği unutturmamak için mücadele içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Yazıcı, bu kapsamda Trabzon'da etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki bütün oda ve dernek başkanlarının katılımıyla bu ayın sonunda 30 Eylül ile 2 Ekim arasında 3 günlük çalıştayımız var. Trabzon'daki bu 3 günlük çalıştayımız, Türkiye'de Kuyumcular Mesleği Birliği bir kanun üzerine çalışma yapıp, bunu meclise sunup, Kuyumcular Federasyonu ve Konfederasyonu kurulması amacıyla tek ses olabilmek için mücadele içerisinde. Bunu yaparken de Trabzon'da marka değeri olan hasır bileziği, telkari ve kazaziyenin tanıtımı önceliğimiz. "

- "Bu çalışmamız Türkiye'de ilk olacak"

Trabzon Kuyumcular Odası olarak farklı bir çalışmayı da hayata geçireceklerine işaret eden Yazıcı, "Bu çalışmamız Türkiye'de ilk olacak. Uluslararası iki mankenin de katımıyla Trabzon'un tarihi Kunduracılar Caddesinde 'altın defilesi' yapacağız. Bu sayede de zor bir olaya imza atacağız. Trabzon hasırı, telkarisi ve kazaziyesi gibi el emeği göz nuru ürünlerimizi açık alanda yapılan cadde defilesiyle sergileme şansı bulacağız. Bu durumun da markamızın daha bilinir olmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Yazıcı, defilenin halka açık olacağını da belirterek, "Defile kapsamında farklı tasarımlarımız da olacak. Trabzon'u simgeleyen 61 rakamından, 61 sıra bir hasır bileziğimiz var. Bunun dışında filmlere konu olmuş kazaziye ürünlerimizin teşhiri, farklı konseptleri, motifleri var. Bir de üzerinde zümrüt, isteğe bağlı pırlanta veya elmas olabilir, telkariden yapılmış altın çantamız var. Bir de gelin tacımız var. Farklı ve yeni olan tasarımlarımızı da halkımıza göstereceğiz." dedi.

Dünyada bu alanda 4 el sanatı olduğunu ve bunların 3'ünün de Trabzon'da yer aldığına dikkati çeken Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Trabzon telkarisini, kazaziyesini ve hasırını korumak adına bir coğrafi işaret, patent aldık. Türkiye genelinde patenti üzerinde olmayan hasırların satışına engel olacağız. Bu sayede hem vatandaşı koruyacağız, hem de Trabzon'da 6 bin arasında örücümüz var ve bu örücülerimizin de el emeğine saygıyı devam ettirmek zorundayız. Patentsiz hasırlar ortada dolaşırsa, bacasız bir fabrikanın sonunu getirmiş oluruz. 2017'de Türkiye'deki kuyumcuları denetleyeceğiz ve patenti olmayan tüm hasırların satışına engel olacağız. Bu kapsamda da defilenin bize katkısı olacağını düşünüyoruz. Anlatmak istediğimizi, defile sayesinde daha rahat anlatacağımızı düşünüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :