Trablus'ta ramazanın ilk günü sakin başladı

Trablus'ta ramazanın ilk günü sakin başladı

Libya'nın başkentinde yaklaşık bir aydır süren çatışmaların ardından ramazan ayının ilk günü temkinli bir sükûnet yaşanıyor- BM'nin ramazan ayı dolayısıyla bir haftalık insani ateşkes ilan edilmesi çağrısına taraflardan henüz yanıt gelmedi

TRABLUS (AA) - Libya'nın başkenti Trablus, Halife Hafter'in saldırıları karşısında sert çatışmalarla geçirdiği bir ayın ardından ramazan ayının ilk gününe sakin başladı.

Hafter'e bağlı güçlerin 4 Nisan'da saldırıya geçmesiyle sert çatışmalara maruz kalan Trablus'ta ramazan ayının başladığı ilk saatlerde temkinli bir sükûnet yaşanıyor.

Bununla birlikte, Birleşmiş Milletlerin (BM) ramazan ayının ilk haftasında Libya'daki çatışmaların durması yönünde yaptığı ateşkes çağrısına taraflardan henüz yanıt gelmedi.

BM Libya Özel Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, ramazan ayının barışçıl ruhuyla uyum içinde ve insan hakları anlaşmalarına uygun şekilde tüm tarafların "bir haftalık ateşkese" davet edildiği belirtildi.

Taraflara askeri operasyonları durdurma çağrısı yapan BM, bu süre içinde insani yardımların ulaştırılmasını ve sivillerin hareketlerine kısıtlama getirilmemesini istedi.

BM ayrıca, ateşkes sırasında esirlerin ve cesetlerin değişimine başlanması gerektiğini ve bu konuda taraflara destek sağlayabileceğini aktardı.

BM'nin çağrısına, başkentteki uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti ya da başkente bir ay önce saldırı başlatan doğudaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'den henüz yanıt gelmedi.

Genarel Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası tanınırlığa sahip UMH birlikleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında yaklaşık bir aydır devam eden çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 400'ü aştığını bildirmişti.






Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :