TPE, Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi oldu

TPE, Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi oldu

TPE, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atandı

ANKARA (AA) - Türk Patent Enstitüsünün (TPE), Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atandığı bildirildi.

Enstitüden yapılan yazılı açıklamada, WIPO'nun 56. Genel Kurul Toplantısı için İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunan TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan başkanlığındaki heyetin, genel kurul toplantısından zaferle çıktığı belirtilerek, TPE'nin WIPO nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atandığı duyuruldu.

Açıklamada kararın üye ülkelerin oy birliği ile alındığına işaret edildi.

Sürece ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, 15 Mart'ta WIPO nezdinde başvuru yapıldığı, 18 Mayıs'taki Patent İşbirliği Antlaşması (PCT) Teknik Komite Toplantısında olumlu tavsiye kararı alındığı hatırlatıldı.

Genel kurulda yapılan oylamayla sürecin başarıyla tamamlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TPE'nin, 2012-2016 Stratejik Planında yer alan hedef doğrultusunda yürütülen çalışmalar sonucunda uluslararası otorite olarak atanması, ülkemizin patent alanında uluslararası platformda son dönemde gerçekleştirdiği en önemli icraatlarından biri oldu. WIPO nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olma yetkisi alan bir kurum, WIPO ile imzalanacak anlaşmanın ardından, PCT kapsamında yapılan uluslararası patent başvuruları için antlaşmaya taraf ülkelerde geçerliliği olan araştırma ve inceleme raporlarını hazırlama yetkinliği almış oluyor. Mevcut durumda 19 ülkenin patent ofisi uluslararası araştırma ve inceleme otoritesi olma anlamına geliyor.

TPE'nin WIPO nezdinde uluslararası araştırma ve inceleme otoritesi olması uluslararası prestijin yanı sıra maddi anlamda da avantajlar sağlıyor. Ülkemiz vatandaşlarının ve Türkiye'de yerleşik şirketlerin PCT kapsamında yaptığı uluslararası patent başvurularının araştırma ve inceleme raporları artık TPE tarafından düzenlenebilecek. Otorite yetkinliği almak için PCT kapsamında belirlenen, araştırma/inceleme raporu düzenleyecek teknik yetkinliğe ve yabancı dil yeterliliğine sahip en az 100 uzman istihdam edilmesi, araştırma/inceleme için gerekli olan minimum dokümantasyona erişim olanağı, araştırma/inceleme faaliyetlerinin tamamını kapsayan kalite yönetim sisteminin olması kriterlerinin sağlanması gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :