Toru, kentsel dönüşümü anlattı

Toru, kentsel dönüşümü anlattı

İstanbul’da “Yerinde Dönüşüm Yaşanabr Kentler” konulu 2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi gerçekleştirildi.

Zirvede sunum yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru,  “Türkiye’de genel olarak yapı stoku çok iyi durumda değil. 19 milyonluk yapı stokumuzun yaklaşık 7 milyonluk kısmının acilen yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Çevre ve Şehirck Bakanlığı, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ve Harita Mühendisleri İşadamları Derneği desteği ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Piri Reis Harita Gayrimenkul ve CBS Derneği işbirliğiyle düzenlenen “2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi 2014” İstanbul'da gerçekleştirildi. YTÜ Oditoryumu’nda yapılan zirveye, Piri Reis Derneği Onursal Başkanı Halil İbrahim Okutan, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye (GOP) Başkanı Hasan Tahsin Usta, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, belediye başkan yardımcıları, iş adamları, harita mühendisleri ve uzmanlar katıldı.

ŞEHİRLER CANLI BİRER ORGANİZMADIR

Zirvenin “Yerinde Dönüşüm Yaşanabr Kentler” adlı son oturumunda belediye başkanları, “Yerel Yönetim Uygulama Örnekleri” konulu konuşma ve sunumlarını gerçekleştirdi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Bildiğimiz üzere şehirler canlı birer organizmadır. Bu organizmanın zaman içerisinde her organizmada olduğu gibi hastalıklı kısımları da olmaktadır. Bu dokulara da operasyonel girişimler yapılması gerekmektedir. Ülkemizde özellikle şehirleşme açısından 1980’li yıllar bir kırılma dönemini oluşturmaktadır. 1990 yılında ilk olarak Portakal Çiçeği ve Dikmen Vadisi projeleriyle kentsel dönüşüm uygulamalarına başlanmış oldu. Gerçek anlamda ve mevzuat boyutunda düzenlemelerle beraber 1990 yılındaki depremler bu konuda etk oldu. Bu sayede ülkemiz de kentsel dönüşüm kavramıyla tanışmış oldu. O günden bugüne baktığımızda küreselleşme ile hızla büyüyen, tüketilen şehirlerimizde kentsel dönüşüm hem toplumumuz adına hem de bireysel olarak şahıslar adına kurumlar olarak tarihi bir fırsat olarak karşımıza çıktı. Hepimizin bunu çok iyi değerlendirmesi gerekir” dedi.

YAPI STOKU İYİ DURUMDA DEĞİL

Türkiye’de genel olarak yapı stokunun çok iyi durumda olmadığını belirten Başkan Toru, 19 milyonluk yapı stokumuzun yaklaşık 7 milyonluk kısmının acilen yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Toru, “8 aylık bir belediye başkanı olarak kentsel dönüşümün zorluklarını byorum. Gerek sosyal, gerek teknik, gerekse ekonomik açıdan belediyeler için oldukça zor bir durum. Olaya rantssal boyutta bakmamak lazım. Belediyeler için zor olan bu durumu gerek akademisyenlerin gerekse toplumun her kesimindeki insanlarımızın kolaylaştırması gerekiyor. Şehirlerimizin daha da yaşanabr bir hale gelmesi adına bu bir zorunluluk diye düşünüyorum. Son yıllarda şehirlerimizdeki yoğun yapılaşma ve meskûn sahalarda artık çözüm üretemez hale geldi. Kentsel dönüşüm uygulamaları bir imar uygulama aracı olarak karşımızda durmakta ve bence en önemli imar aracı şu anda kentsel dönüşümdür. Bunu da bizim çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Uygulamada aksaklıklar zaman içerisinde mutlaka karşımıza çıkıyor. Yasal olarak bunların tanzim edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Başkan Toru, daha sonra Meram ilçesindeki kentsel dönüşüm projeleriyle ilg sunumunu yaptı. Konuşma ve sunumların ardından Piri Reis Dernek Başkanı Selami Balcı, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’ya plâket takdim etti.