Toru: Burası benim hayalim

Toru: Burası benim hayalim

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Şükran Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında basın mensuplarına yerinde bilgilendirme yaptı

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Proje alanındaki çalışmaları yerinde göstermek amacıyla basın mensupları ve köşe yazarlarıyla birlikte bölgede incelemede bulundu. Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 1 yılı aşkın süredir devam eden anlaşma, uzlaşma ve yıkım süreçlerinde sona yaklaştıklarını kaydeden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Sahayı hep beraber gezdik. Çok kolay bir iş değil. Pek çok yapı var burada; konut, bağımsız bölümler, dükkan ve iş yerleri. Gerekli anlaşmaları yaparak bunların çoğunu yıktık ve sahayı boşalttık. Tabii ki bunları yaparken şehrimiz açısından korunması gereken yapıları da koruma altına aldık” dedi. 

ŞEHRE DAMGASINI VURACAK

Şehirlerde değişim ve dönüşümün kaçınılmaz bir süreç olduğuna işaret eden Toru, “Bu değişim menfi hale geldiğinde yerel yönetimler olarak bu şekilde adımlar atıyoruz ve tedbirler alıyoruz. Şükran Mahallesi’nde yaptığımız kentsel dönüşüm projesi sıradan bir dönüşüm projesi veya herhangi bir inşa işlemi değil. Burada yaptığımız dönüşüm; şehre damgasını vuracak ve önümüzdeki 100 yıl boyunca konuşulacak bir dönüşümdür. Çünkü burada tarih var, kültür var, kimlik var, turizm var ve yerel ticaretin canlanması var. Mevlâna Kültür Vadisi aksında kalan bu bölgenin kötü görüntüden kurtarılması ve şehrin imajı açısından güzel bir görüntüye kavuşturulması bizler için en önemli görevlerden biri. Meram Belediyesi olarak, böylesine zor bir projede elimizi taşın altına koyarak çalışmalara başladık” diye konuştu.

BU YAZ KAZMAYI VURACAĞIZ

Bu projenin hem finansal açıdan hem de toplumsal açıdan ilçe belediyesi için oldukça büyük ölçekli bir proje olduğuna vurgu yapan Başkan Toru, “Bu bölgenin dönüşümünde herhangi bir ticari kaygı taşımadan sadece şehrin kazanımlarını hedefledik. Belediyemizin tüm imkanlarını seferber ederek bugüne kadar geldik. İnşallah yaz döneminde 1 veya 2 adada temel atarak bu sürecin de startını vermiş olacağız” dedi.  Bölgeyle ilgili avan projeleri, tasarım projeleri ve mimari projelerin çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Toru, “İki farklı mimarımız bu bölgede çalışıyor. Sürekli olarak projelerimizi geliştiriyoruz. Kamuoyunun bu bölgeyle ilgili ciddi hassasiyetleri var ve çok olumlu geri dönüşler aldığımızı da ifade etmek istiyorum. Çünkü bu bölge şehrin kanayan yarası ve kangren olmuş bir bölge. Larende Yokuşu’ndan şu anda hanımlarımız, genç kızlarımız, çocuklarımız ve yetişkinler geçemiyor ve geçiş güzergâhı olarak burayı tercih etmiyor. Ama bu yıkımlardan sonra inşallah huzur ve güven içinde insanlarımız buradan geçebilecek” diye konuştu.

YAŞAYAN, CANLI BİR BÖLGE OLACAK

Bölgenin şehir açısından en prestijli bölgelerden biri olacağını vurgulayan Başkan Toru, “Yaşayan, canlı bir bölge olacak. Gece ve gündüz yaşayacak inşallah. Hem tarihi ve kültürel mirasıyla hem turizmiyle hem ticari alanlarıyla hem kültür sanat etkinlikleriyle hem de Selçuklu’nun başkenti olan bu şehirde geçmişte olduğu gibi ilim ve irfanın yuvası olarak burası her daim yaşayan bir bölge olacak” şeklinde konuştu. Toru şuana kadar istimlak edilen ve anlaşılan yapı sayısının da bine yaklaştığını dile getirerek, “Toplamda bu bölgede birinci ve ikinci etap olarak nitelendirdiğimiz alanda 2 binin üzerinde bağımsız bölüm var. Şuan da birinci etap olarak belirlediğimiz alandayız. Çünkü toplamını bir defada yapmak uzun bir süre istiyor. Biz burayı etaplayarak çalışmayı tercih ettik. Bu alanın büyüklüğü 100 bin metrekareyi buluyor ve bu alanda şuana kadar kamulaştırdığımız anlaştığımız bina sayısı 800’ün üzerinde” ifadelerini kullandı. Yıkım alanında sadece kamulaştırma yapmadıklarını aktaran Başkan Toru, “Aynı zamanda kat karşılığı inşaat çalışması da yapıyoruz vatandaşlarla. Burada aldığımız dairesine karşılık diğer dönüşüm alanlarında hak edebiliyorsa borçlanmak suretiyle daire veriyoruz. Bunlarla birlikte bu bölgenin birinci etap kamulaştırma ve yıkım maliyeti 70 milyon TL’yi buluyor” dedi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, yıkım yapan bir kepçede direksiyon başına geçerek basın mensuplarına poz verdi.

150-200 MİLYONLUK BİR BÜTÇE GEREKİYOR.

 “Dönüşümde birinci etabın büyüklüğü 100 bin metrekareyi buluyor. Bu alanda yıktığımız bina sayısı 500’ün üzerinde. Tahliye süreçleri süren binalar var. 1. etapta toplam bin 100 civarında yapı yıkılacak. Burada sadece kamulaştırma yapmıyoruz. Kat karşılığı da anlaşma yaptıklarımız oluyor. 1. etabın yıkım maliyeti 70 milyon TL’yi buluyor. Bu sene içinde ilk temeli atmayı hedefliyoruz. 3-4 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Yapım maliyeti ile bakılınca 150-200 milyonluk bir bütçe gerekiyor. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ile ortak ve çok yönlü bir çalışma yürütüyoruz. Yüzyılın projesi olacak.  Tarihi çeşmeyi yerine taşıyacağız.  Namazgahı da yeniden ruhuna  uygun şekilde inşa edeceğiz.Burayı güzel bir görüntüye kavuşturmak  belediye olarak bizlerin en büyük görevi...Proje yerel ve bölge ticaretine de  büyük katkı sağlayacak. Tasarım çalışmaları devam ediyor. 2 mimar konuyla ilgili çalışıyor. Bölge bildiğiniz gibi kanayan bir yara konumundaydı. Birçok kişi için sıkıntı oluşturuyordu. Çalışmalar tamamlanınca bölge Konya'nın en prestijli bölgelerinden birisi haline gelecek. İlim İrfan yuvası olarak yerini alacak. Şehir ve kültür canlanacak. Bunların hepsini zenginlik olarak görüyorum" dedi. Başkan Toru, “Şükran Mahallesi benim en büyük hayalimdir" ifadesini kullandı. Ferit Hepokur-Memleket

fatma-tioru-sukran-(1)-001.jpg

fatma-tioru-sukran-(2)-001.jpg

fatma-tioru-sukran-(3)-001.jpg

_mrm8817.jpg

_mrm8923.jpg

_mrm8987.jpg

_mrm9140.jpg

_mrm9126.jpg